Türk bilim ekibi, 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Horseshoe Adası'na vararak araştırmalarına başladı. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen sefer, Türkiye'nin Antarktika'daki faaliyetlerine bir yenisini ekledi.

Türk Bilim Ekibi Antarktika'ya Ulaştı

Horseshoe Adası'na varan 24 bilim insanı, farklı alanlarda 22 proje üzerinde çalışacak. Bu projeler arasında, yer bilimleri, fiziki bilimler ve yaşam bilimleri gibi geniş bir yelpazede araştırmalar bulunuyor. Küresel Konumlandırma Sistemi (GNSS) ile deniz seviyesi ve buzul değişiminin izlenmesi, deniz canlıları, bakteriler ve biyoçeşitlilik, zooplankton, jeoloji ve atmosferik koşullardan mikroplastik ölçümlerine kadar pek çok alanda çalışmalar gerçekleştirilecek.

Bilim Seferinin Lideri Prof. Dr. Ersan Başar'ın Açıklamaları

8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lideri Prof. Dr. Ersan Başar, ekibin Horseshoe Adası'na varışını duyurarak, Türk bayrağını açıp İstiklal Marşı'nı okuyarak çalışmalara başladıklarını belirtti. Ayrıca, bölgede görülen kuş gribi vakalarıyla ilgili ön incelemelerde bulunduklarını ve uzay çalışmalarıyla Antarktika'daki çalışmaların uyumlu bir şekilde ilerlediğini ifade etti.

Araştırmaların Odak Noktası

Prof. Dr. Başar, bilim insanlarının gezegenimiz için önemli sorular sorduğunu ve bu sorulara cevap aramak için çalıştıklarını vurguladı. Özellikle, Antarktika'da ve çevresinde tespit edilen kuş gribi vakalarının önlenmesi için önlemler alındığını ve güvenli bir ortamda araştırmaların devam ettiğini belirtti.

Japonya da ay yolcusu! Japonya da ay yolcusu!

Kaynak: AA