ÖZEL/ Didar DEMİRCİ

Kuraklık ve ekonomik kriz gibi sebeplerin çiftçileri tarımdan uzaklaştırdığını ve bu nedenle acil bir eylem planına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, günümüz şartlarıyla tarım yapmaya devam edersek bir arpa boyu yol alamayacağımıza işaret etti. Bugünün işini yarına bırakmak gibi bir lüksün kalmadığına dikkat çeken Dr. Çakıcı, “Tarım demek, üretim sezonu demek. Siz oldu olacak, çıktı çıkacak derken sezonu kaçırıyorsunuz. Yaz kış, yaz kış birbirini kovalıyor” dedi.

BUNLAR ÇOK KONUŞULDU

Başta kuraklığa karşı acil eylem planı hazırlamak ve uygulamak gerektiğini pandemi sürecinden bugüne hep konuşulduğunu belirten Çakıcı, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin de her toplantısında bunları gündeme getirdiğini ancak hala bir eylem göremediklerinin altını çizdi. Çakıcı, “Her şey onların elinde. Bir an evvel kuraklığa karşı üretim planlamaları yapmamız gerekiyor. Mesela; kuraklığa dayanıklı çeşitler geliştirmemiz lazım. Bunu da yine bakanlığın eliyle, bakanlığın teşvik etmesi lazım” diye konuştu. Tarımda stratejik ürünlere dikkat çeken Çakıcı, buğdaydan örnek vererek, “Buğday sulanabilen koşullarda da ya da iklimin iyi olduğu koşullarda da yetiştirilen bir ürün. Ama kurak bölgelerdeki buğdayın verimi düşük oluyor. Ayrıca kuru tarım yapan da sulu tarım yapan da girdi kullanıyor. Ancak bu girdiler karşısında kuru tarım yapan kişi kazançlı çıkamıyor. O mesela bizim için bir kayıp. Rekolte kaybı. Çiftçi orada belli bir maliyet uygulayacağı için burada devletin desteği devreye girmek zorunda. Onun o maliyetini desteklemek zorunda, ki çiftçi orada üretim yapmaya devam etsin” sözlerini kaydetti.

STRATEJİK ÜRÜNLERİMİZİ KAYBETMEMELİYİZ

Temel gıda olarak; tahıllar, baklagiller, yağ bitkileri ve şeker pancarının stratejik ürünler olduğunu hatırlatan Çakıcı, “Bu ürünlerde belli bir üretim miktarını korumalıyız. İşte ne diyoruz; 20 milyon tonun üzerinde buğdayı üretmek zorundayız. Bunun altına düştük mü dışarıdan almak zorunda kalıyoruz. Onu da alamadığımız zaman fiyatlar yükseliyor ve sıkıntıya giriyoruz. O nedenle bu ürünleri desteklememiz gerekiyor. Bu desteklemelerin de ürüne yapılması gerekiyor. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) üzerinden benim 50 dönüm tarlam var, ona şu kadar mazot şu kadar gübre desteği şeklinde değil. Ben burada ne ürettim, kaç kilo ürettim; onun üzerinden destekleme yapılması gerekiyor” mesajını verdi.