HABER/ Levent ARIÖZ

2013 yılında pankreas kanserine yakalanan 53 yaşındaki spor adamı, "Kulübüm ve öğrencilerim beni hayata bağladı" diyerek 5 ay önce amansız hastalığını atlattı.

Amatör sporlara gönül vermiş insanların azim dolu hayat hikayelerinden biri İzmir'in Buca ilçesinde yaşanıyor. 300'e yakın sporcusu bulunan, U 11'den U 19'a bir çok derece elde eden ve A takımı 1.amatör kümede yer alan Buca Gençlerbirliği'nin Kaleci Antrenörü Eşref Yaslıoğlu, spor sayesinde yaşam savaşını kazandı. 2010 yılında beyin kanaması geçiren, bu rahatsızlığı atlattıktan sonra 2013'te pankreas kanserine yakalanan 53 yaşındaki spor adamı, "Kulübüm ve öğrencilerim beni hayata bağladı" diyerek 5 ay önce amansız hastalığını atlatmayı başardı. Yaşadığı süreçi şöyle anlatan Yaslıoğlu, "30 Aralık 2010'da beyin kanaması geçirdim. Yaklaşık 4 yıl Ege Üniversitesi'nde tedavi oldum. 96 gün yoğun bakımda yatıp çıktıktan sonra 11 ay sağ tarafım felçliydi. Ama maçlara gitmeye devam ettim. Arkadaşlarım kucaklarına alıp sahaya götürdüler. "Bir gün sende yürüyeceksin Eşref Hoca diyorlardı" ve azmettim. Hastalığımın üstüne gittim. Yurtdışından özel ilaçlar getirerek ayağa kalktım" dedi.

300 çocuğum var

2013 yılında pankreas kanserine yakalandığını ve uzun süre kemoterapi tedavisi gördüğünü ifade eden Eşref Hoca, "Spor sayesinde hastalığımı yendim. Beni yüzde yüz hayata bağladı. Tabi yeme, içmeme dikkat ettim. Bu süreci yaşarken moral çok etkili. Beni ayakta tutan futbol. Benim kulübüm, altyapı hocalarım, yönetimim, hepsi sıkıntılı günlerimdebana müthiş güç, kuvvet, moral vermiştir. Doğma büyüme İzmirliyim. Hayatı seven, yaşamayı seven bir insanım. 2 kızım, 1 torunum var. Ama benim 2 çocuğum yok, 300 çocuğum var. Unutamadığım bir anım var. Hastalığımı yenme arefesindeyken U 12 yaş grubu ligin bitimine 2 hafta kala şampiyonluğunu ilan etti. O zevk, o tat, o neşe benim rahatsızlığımı atlatmamda büyük rol oynadı. Kimse para verip, o morali yaşatamaz" diye konuştu.

Kaleci antrenörü şöför ve masör

Takımda kaleci antrenörlüğünün yanında, masörlük ve takımı maçlara götüren servisi de kullandığını belirten Eşref Hoca, "Ehliyetim yeterli olduğundan çocukların servis şöförlüğünü yapıyorum. Ayrıca sakatlanan oyunculara masörlük yapıyorum. Onlar beni hayata kazandırdı" dedi.

Hastalığını atlatmasında Başkan Ali Murat Akmaz, Antrenör Bedrettin Karadağ ve yöneticilerin katkısının çok büyük olduğunun altını çizen Yaslıoğlu, " Biz kocaman bir aileyiz. Bedrettin Karadağ'la baba oğul gibiyiz. 30 yıldır birlikteyiz. Hayat bizi hiç bir zaman bizi futboldan koparmadı. Bedrettin Karadağ'la 2010 yılında kulüp kurma kararı aldık. Bedrettin Hoca Sarnıç Gençlik kulübün alıp, ismini Buca Gençlerbirliği yaptı. Onunla olmaktan çok gururluyum" cümlelerini kullandı.

Bir çok yıldız yetiştirdiler

Eşref Yaslıoğlu'yla birlikte Buca Gençlerbirliği çatısı altında bir çok sporcu yetiştirdiklerini kaydeden antrenör Bedrettin Karadağ, " Yusuf Acer, Fatih Aktay ve Berk Erel başta olmak üzere 70'e yakın sporcu üst liglere verdik" dedi.

Eşref Yaslıoğlu'yla birlikte Buca Gençlerbirliği çatısı altında bir çok sporcu yetiştirdiklerini kaydeden antrenör Bedrettin Karadağ, "Şu an Altınordu'da oynayan Yusuf Acer, A.Ordu'dan Niğde Anadolu'ya kiralık giden Fatih Aktay ve yine kırmızı lacivertlilere transfer olduktan sonra sene başı Tokatspor'a giden Berk Erel, bizim kulübümüzden yetişti. 9 yıl önce kurulan bir kulübüz ve profesyonel lige 70'in üzerinde oyuncu yolladık. Bucaspor, Nazilli Beledilespor, Karşıyaka ve Kasımpaşa'da oynayan oyuncularımız var. U 11'den U 19'a kadar yarışmacı liglerdeyiz ve bir çok başarı yakaladık. Ve bunun karşılığı olarak mahalli lig yerine, elit ligde oynuyoruz. Geçen sene profesyonel liglere 16 oyuncu yollayarak bir rekor kırdığımızı düşünüyorum. Her sene oyuncu vermemize rağmen yerimiz yine zirve. Şampiyonluklar gelip geçici olabilir. Ama önemli olan yaptığın işte hedefine ulaşıp, ulaşamamak. İzmir'de parmakla gösterilecek 5-6- kulüpten biriyiz" diye konuştu

Eşref Hoca büyük fedakarlıklar yaptı

Eşref Hoca'yla uzun yıllardır birlikte görev aldıklarını ve hastalık sürecinde de ona moral vererek, arkasında olduklarını kaydeden Bedrettin Karadağ, " Eşref Hoca, strsten uzak kalarak, sporun içinde olarak, tedaviye yanıt verdi. Hastane ortamından uzaklaşarak içimizde kaldı. Bizle birlikte mutluydu. Bu konuda yönetcilerimiz de destek verdi. Zor dönemlerden geçti. Şu anda sağlığı gayet iyi. Cumartesi günü çalışmak zorunda olduğu halde bize yardımcı oluyor. Büyük fedakarlıklar yapıyor" cümlelerini kullandı.

9 yılda çok iş başardılar

Buca Gençlerbirliği kulübünü 2010 yılında kurduklarını, Başkan Ali Voral Aslan ile yöneticiler Mustafa Günay, Bülent Deniz ve İsmail Kızıltepe'nin destekleriyle bir çok başarı yakaladıklarını dile getiren Bedrettin Karadağ, "Kurduğumuz aile ortamı takıma yansımış durumda. Kulübü kurarken isminden de görüleceği üzere Türk gencinin gücüne inandık. 9 yıllık süreçte 50'ye yakın İzmir şampiyonası oynayıp, 47 kez İzmir finalinde boy gösterdik. 18'i de Türkiye şampiyonasıyla sonuçlandı. Türkiye şampiyonalarında 4 kez 2. tura kaldık. Bir kez Türkiye'de ilk 5 yaptık. Kısıtlı imkanlara rağmen çok iş başardık" dedi.

TFF'nin amatörlere katkısı oldukça az

Sponsor desteği olmadan, öğrenci velilerinin katkısı ve yöneticilerin desetğiyle ayakta kaldıklarının altını çizen Bedrettin Hoca, "Geçen yıl Çanakkale'de Türkiye şampiyonasına gittik. 3 günlük deplasmanın maliyeti 10 bin TL'yi buldu. Türkiye Futbol Federasyonu(TFF) ise bize sadece 1300 TL harcırah veriyor. Bizim servis paramız 3 bin TL. Temel sorun TFF 'nin amatörlere katkı koymaması. Federasyonun tek görevi fikstürü Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu aracılığıyla onaylamak. En kısa zamanda TFF'nin amatörlere sahip çıkması lazım" dedi.

400 binlik Buca'da sadece 2 saha var

Buca ilçesinda 17 takım bulunmasına rağmen, sadece amatörlere ayrılan 2 saha bulunduğunu sözlerine ekleyen Bedrettin Hoca, "Bir çok şehirden büyük olan 400 binlik Buca'da çalışılacak saha yok. Bu şartlar altında ne kadar sporcu yetiştirebiliriz. Neyse ki biz Evka 1'deki halı saha ve Yeni Buca(Buca Arena)'nın yan sahasını kullanabiliyoruz. Ama sadece 3 gün. Bu kısıtlı zaman bile yetmiyor. Buca Belediyesi'nin bir an evvel spor projelerini artırmasını temenni ediyoruz. Biz kısıtlı imkanlara rağmen, 80-90 yıllık köklü kulüplerin alamadığı dereceleri elde ediyoruz. Umarım desteklenirsek Türk futboluna katkımız katlanarak devam edecektir" dedi.