Haber/Levent ARIÖZ
Buca'nın dar kesimli ailelerinin yaşadığı Kozağaç Mahallesi'nden Türkiye üçüncüsü çıktı. Hem de disiplin olarak en zor dallardan biri olan atletizm branşında. 8 yıldır İzmir şampiyonu olan Buca Kozağaç Abdulhamit Han Ortaokulu, 9-10 Haziran'da Diyarbakır'da düzenlenen MEB Yıldızlar Türkiye Şampiyonası’nda 15 okul arasında bronz madalya almaya hak kazandı. 2017 yılında da Türkiye ikinciliğini kazanan başarılı okul, hiç bir dış yardım almadan kendi imkanlarıyla yüksek bütçeli okulları geçti. Okul Müdürü Hasan Ardalı, Diyarbakır'a zorlu şartlarda gittiklerini söyledi. "Çocukların otobüsle 22 saat yolculuk yapmalarını istemedim" diyen Ardalı, "Destek olacak ilgili kurumlar, turnuvaya katılan takımlara, harcırahın hepsini değil bir kısmını yolluyor. Kalanı ise şampiyona bittikten sonra aktarıyor. Ancak bize tamamının daha önceden gelmesi lazım ki ulaşım ve konaklama masraflarını halledelim.

G. SARAY'IN PİLOT TAKIMI
Böyle olmayacak dedik ve çocukları uçakla Diyarbakır'a götürmeye karar verdik. 8 yıldır takımı İzmir Şampiyonu yapan, Türkiye 2.'liği ve 3.'lüğü elde etmemizde en büyük emeği olan Beden Eğitimi Öğretmeni Tarkan Yavuz ağırlıkta olmak üzere diğer öğretmen arkadaşlarımın oluşturduğu para havuzunda uçak biletlerini aldık. Diyarbakır'a gittik. Bir sporcumuz sakatlanmasa Türkiye şampiyonu olabilirdik ancak yine dereceye girmek çok önemli bir başarı. Şimdi ilgili kurumdan paranın bir bölümü yattı ve uçak bileti borcumuzu kapatmaya çalışıyoruz" dedi. Bu sezon Adana'daki Kros Türkiye finaline de katılmaya hak kazanmalarına rağmen maddi yetersizlikten dolayı gidemediklerini ifade eden Ardalı, " Bir çok yere yazı göndermemize rağmen geri dönüş alamadık. Ve İzmir'i temsil edememenin üzüntüsünü yaşadık. Buca Kozağaç Abdülhamit Han Ortaokulu 8 yıldır İzmir şampiyonu. Türkiye ikinciliği ve üçüncülüğü var. Bu hikayenin mimarı Tarkan Yavuz bir ödül, madalya ve tebriği sonuna kadar hakediyor" dedi.

Antrenör Yavuz: Bir peri masalı
Buca Kozağaç Abdulhamit Han Ortaokulu'nun atletizm antrenörü Tarkan Yavuz, Türkiye'deki binlerce okulun içinden bu başarıya ulaşmanın bir peri masalı olduğunu belirtti. Yavuz, "Bu çocuklar spor olmasa zararlı alışkanlıklarla tanışırdı. Kozağaç Mahallesi'nde dışlanmış bireylerle bu işi yapıyoruz. Elimizden tek tutan Galatasaray kulübü. Sarı kırmızılıların pilot takımıyız ve çivili ayakkabısından, antrenman malzemelerine herşeyi İstanbul ekibi sağlıyor. Çocuklar ortaokuldan mezun olduktan sonra da Galatasaray destek olmayı sürdürecek. 4 yıldır Buca'da yer alan Hasan Ağa Bahçesi'nde idman yapıyoruz. Son 2 aydır ise Seha Aksoy Atletizm Pisti'nde çalıştık ve Galatasaray bu süreçte maddi ve manevi hep yanımızda bulundu" diye konuştu.

"Spor liselerine sınavsız girmeliler"
Ortaokul düzeyinde Türkiye çapında sporcular olan çocukların, liseye girişlerde büyük sıkıntı yaşadıklarını kaydeden Tarkan Yavuz, "Bu çocuklar komple spor lisesine, sınavsız girebilmeliler. Türkiye derecesi yapıyorlar. Performansa dayalı olarak kariyerlerine devam etmeliler. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye'de derece yapmış olan çocuklarla ilgili bir genelge yayınlamalı. O ildeki spor lisesine sınavsız girerlerse Türk sporunda çok şey değişir. Olimpiyatlarda da daha çok sporcu görürüz. Kötü alışkanlıkların peşinde koşmayan daha sağlıkli gençleri de büyütürüz. Ancak şu an yetenek sınavına girip kazanmaya çalışacaklar olmazsa meslek lisesine gidecekler. Ve spordan uzaklaşacaklar. Yetenekleri helak olacak" cümlelerini kullandı.

Kaptan Çetin: Sakatlık yaşamasak şampiyonduk
Buca Kozağaç Abdulhamit Han Ortaokulu Atletizm Takımı'nın kaptanı İsmet Çetin, Türkiye 3.'lüğüne ulaşma serüvenlerini şöyle anlattı: "İdmana giderken kendi cebimizden otobüs parası vererek Buca'dan Halkapınar Seha Aksoy Salonu'na gidiyoruz. 3 arkadaşımız Galatasaray çatısı altında Nevvar Salih İşgören Lisesi'nden burs alıyor. Onların dışında ya bu yaşta çalışıyorlar ya da ailelerinden destek alıyorlar. Diyarbakır'da sakatlıklar olmasa Türkiye Şampiyonluğu'na yakındık. Yine de 3.'lük önemli başarı" şeklinde konuştu.

Yalçın sabahları inşaatta akşamları antrenmanda
14 yaşındaki sporcu Sebih Yalçın sabahları babasının yanında inşaatta çalıştığını, akşamları ise idmana katıldığını söyledi. Takımın yüksek atlamacısı Mehmet Başata ise başlarda çıta fobisi oluştuğunu ve antrenör Tarkan Yavuz sayesinde bu olumsuzluğunu yendiğini şöyle anlattı: "Lastiğin altına çıtayı saklayarak beni atlattılar. Lastik kalın olduğundan çıta hiç görünmüyordu. Sıçradıktan sonra yere düşerken belime çıta değince durumu farkettim ve o olaydan sonra artık korkusuz şekilde yüksek atlayabiliyorum."