2014 Dünya Kupası'nda hezimet yaşayan Brezilya, 2018'e alışılanın aksine savunma öncelikli bir anlayışla geliyor. Eğer yolda takılmazlarsa, finalde olası Brezilya-Almanya eşleşmesi olabilir ve 7-1'in rövanş karşılaşması tadından yenmez.

Futbol yorumcularının zorlu gruplar için klişe benzetmesidir ölüm grubu. 2018 Dünya Kupası'nda da "E grubu" bu çetinlikte maçlara gebe olacak. Hangi takımın grup sonuncusu olacağı, kimin son 16'ya kalacağı belirsiz, eşit güçlerin çarpışması olacak. Brezilya tecrübe farkıyla önde olsa da, İsviçre, Kosta Rika ve Sırbistan'ın kolay lokma olacağını kimse söyleyemez. Sambacılar, 2014 hezimeti sonrası kabuk değişimi yaşayarak 2018'e geldi. Devri geçmiş Luis Felipe Scolari ile yollarını ayıran Brezilya, Tite'ye takımı emanet etti. Scolari, Brezilya'nın genlerinde hücum futbolu olduğunu ileri sürüp, 2014 Dünya Kupası yarı finalinde Almanya karşısında 7-1'lik skorla çarpılmıştı. Dersini alan Tite ise savunmayı ön plana alan bir anlayışla Dünya Kupası elemelerinde Güney Amerikalı komşularını salladı. 18 maçta sadece 11 gol kalesinde gören, hazırlık karşılaşmaları da dahil, son 5 karşılaşmada gol yemeyen Selecao(Seçilmiş)lar, korkutucu bir defans hattına sahip. Sambacı gazetecilerin, "Alman Tite" diye hitap ettiği Brezilya'nın hocası, top cambazlarını disipline edip fizik ve tekniğin karışımını yaparak mükemmele yakın bir takım yarattı. Kalede Manchester Cityli Ederson ve Romalı Alison Becker gibi kusursuz bir rotasyona sahip olan Brezilya'nın savunma hattı, belki de tarihinin en iyi dörtlüsüne sahip.

E Grubu:

BREZİLYA
İSVİÇRE
KOSTA RİKA
SIRBİSTAN


GÖZYAŞLARI HALA KURUMADI


Marcelo, Thiago Silva, Miranda ve Danilo dörtlüsü, 2002'de Dünya Kupası'nı alan R.Carlos, Edmilson, Roque Junior ve Cafu savunmasını kıskandıracak yetenek ve forma sahip şu sıralar. Orta sahada Fernandinho ve Casemiro, bu sezonun şüphesiz en başarılı takımları Real Madrid ve Manchester City orta sahasının sübaplarıydı ki Brezilya'da ikisini birden yan yana oynatma lüksün bulunuyor. Ve bu rahatlıkta ileride Neymar, Coutinho, Willian ve Firmino'ya sınırsız bir özgürlük veriyor. Titeli Brezilya, eski "Joga Bonito"(Güzel futbol)lu günlerin aksine önce durdurup, sonra vurma taktiğiyle, yani daha Avrupalı bir anlayışla 2018 Dünya Kupası'nda olacak. Eğer iki ekip yolda takılmazlarsa 2014'ün rövanşı finalde olabilir. Tüm Brezilya'yı 7-1'lik hezimetle ağlatan Almanlar yine Sambacılar'la karşılaşırsa nasıl bir sonuç olur bilmiyoruz ama Sambacılar'ın gözündeki yaşlar hala kurumadı ve acılı bir Brezilya'dan daha tehlikeli bir takım olamaz herhalde.

Takımın yıldızı:Neymar

Takımın Kadrosu:
Alisson, Ederson, Cassio, Miranda, Marquinhos, Thiago Silva, Geromel, Marcelo , Fagner, Danilo, Filipe Luis, Casemiro, Fernandinho, Paulinho, Augusto, Coutinho, Willian, Fred, Neymar, Gabriel Jesus, Firmino, Taison, Douglas Costa.


İSVİÇRE ÇAKICI HAFİFE GELMEZ


İlk kez katıldığımız 1996 Avrupa Şampiyonası elemelerinde yakından tanımıştık İsviçre Milli Takımı'nı. Kornerden attığı gollerle hafızalarda yer edinen Galatasaraylı Kubilay Türkyılmaz, Borussia Dortmund'un son vuruş ustası Chapuisat ve Bayern Münih'te ilginç ismiyle hatırladığımız Sforza, İsviçre Çakısı'nın yıldızlarıydı. Ardından inişli-çıkışlı grafikler, bir türlü üretilemeyen yetenekli yıldızlar sonrası çare Almanya'nın metodu oldu. Devşirme formülünü parşömen kağıdıyla kendisine uygulayan Alpler ülkesinin ağırlıkla sömürdüğü coğrafya Arnavutluk oldu. Shaqiri, Behrami, Xhaka ve Dzemaili İsviçre'nin Arnavutlar'ı olarak son yıllarda takımı taşıdı. Bu dünya Kupası'nda da potansiyelli bir kadroyla gruptan çıkmaya çalışacaklar. 2014'te attığı röveşeta golü Dünya Kupası jeneriklerinde dönen Xhaqiri, kulübü Stoke City'nin düşmesinden sonra vitrin yapmak isteyecek. Genç yetenek severlere ise geçen sene Bundesliga'nın flaş takımı olan Schalke'nin İsviçrelisi Embolo tavsiye edilir.

Takımın yıldızı: Xherdan Xhaqiri

Sommer, Bürki, Mvogo, Lichtsteiner, Rodriguez, Djourou, Akanji, Lang, Schär, Elvedi, Moubandje, Behrami, Xhaka, Zakaria, Dzemaili, Freuler, Fernandes, Shaqiri, Zuber, Embolo, Seferovic, Drmic, Gavranovic.


KOSTA RİKA SÜRPRİZİ SEVER


2014 Dünya Kupası'nın flaş ekibiydi Kosta Rika. Grubunda İtalya, Uruguay ve İngiltere'yi altına alıp lider çıkan Orta Amerika ekibi, son 16'da da Yunanistan'ı eleyip, çeyrek finalde Hollanda'ya kök söktürmüştü. Yarı finale çıkmayı penaltılarla kaybeden Kosta Rika, oynadığı inatçı, korkusuz futbolla gönüllerin şampiyonu olmuştu. Kimsenin cesaret edemediği 3'lü savunmayla rakip takımları şaşırtan takım, hemen hemen aynı oyuncu kadrosuyla 2018'de arzı endam edecek. Bryan Ruiz, Joel Campbell ikilisiyle hücumu çeşitlendirecek Kosta Rika, babasının Sovyet sevgisi yüzünden adı Yeltsin olan Yeltsin Tejeda, sağ açıktaki inatçı futboluyla Gamboa ve Bolanos'un sol kanattaki hücumcu yapısıyla yine sürpriz yapmaya açık bir ekip. Ve kalede kupakolik Real Madrid'in terminatörü Keylor Navas var ki, bir takımda atanın ve tutanın iyiyse hedefe ilerlersin. Kosta Rika'da da bu mevcut.

Takımın yıldızı: Keylor Navas

Takım Kadrosu

Navas, Pemberton, Moreira, Gamboa, Smith, Matarrita , Oviedo, Duarte, Gonzalez, Calvo, Waston , Acosta, Guzman, Tejeda, Borges , Azofeifa, Wallace, Ruiz, Colindres, Bolanos, Venegas, Campbell, Urena


SIRP YILDIZLAR GÖZ KAMAŞTIRIYOR


Yugoslavya eğer dağılmasaydı kim bilir kaç turnuvada şampiyonluk kazanacaktı. Bir düşünsenize, kalede Sloven Oblak, savunmada Karadağlı Savic, orta sahada Hırvat Rakitic ve Modric, ileride Boşnak Dzeko. Herhalde bu oyuncu bolluğu şu sıralar bir tek Almanya ve Fransa'da mevcut. Yine de Sırplar 2018'e fena bir kadroyla gelmiyorlar. İngiltere Premier Ligi'nin kalburüstü orta sahası Matic, Roma'da yeniden doğan sol bek Kolarov, Lazio'nun göze hoş gelen pozitif futbolunun maestrosu Milinkovic Savic, Torino'yu tek başına taşıyan Ljajic, Southampton'ın usta solağı Tadic, rakip savunmaların kilidini çözecek kadife ayaklara sahip. Savunmada da İvanovic ve Tosic gibi tecrübeli isimler olunca, Sırplar'ın gruptan çıkmak için diğer takımlar kadar şansı var. Sırbistan'ın kaderini İsviçre ve Kosta Rika ile oynayacağı maçlar belirleyecek.

Takımın yıldızı: Nemanja Matic

Takımın Kadrosu:

Stojkovic, Rajkovic, Dmitrovic, Rukavina, Ivanovic, Kolarov, Tosic, Milenkovic, Rodic, Spajic, Veljkovic, Tadic, Milivojevic, Matic, Ljajic, Zivkovic, Grujic, Milinkovic, Mitrovic, Kostic, Prijovic, Radonjic, Jovic