Seferihisar Belediyesi'nin Alternatif Ürün Yetiştiriciliği Projesi kapsamında Turgut Köyü'nde üç yıl önce dikilen lavanta yerini sevdi. İlçede 2 milyon liralık ekonomik değer yaratıldı.

ENGİNSeferihisar'da Alternatif Ürün Yetiştiriciliği Projesi kapsamında Belediye Başkanı Tunç Soyer'in girişimi ile 2015 yılında geliştirilen lavanta üretimi, özellikle toprağın dikime çok uygun olduğu Turgut Köyü ve çevresinde hızla yaygınlaşıyor. Belediyenin eskiden futbol sahası olarak kullanılan 4 dekarlık alanda başlattığı ve çok başarılı sonuçlar aldığı proje şimdiden 150 dekarlık alana yayıldı ve üreticiler için 2 milyon liralık değer yarattı. Projenin Tarımsal Hizmetler Müdürü Şerafettin Budak'ın gözetiminde başlatıldığını hatırlatan Seferihisar Belediye Başkanı Soyer şunları söyledi: "Proje kapsamında bölgemizde yetiştirilebilecek ürünlerle ilgili yaptığımız araştırmaların sonucunda lavantanın da uygun olabileceğine karar verdik. Isparta Eğirdir'den 3 bin kök lavanta getirdik. Arazisi belediyeye ait olan eski futbol sahasında toprağı inceledik, tahlillerini yaptırdık, lavanta ekimine uygundu. 4 dekarlık alanda üretim çalışmalarına başladık. İyi tarım, organik tarım ve tarım okulu gibi projelerle yerel üreticilere destek konusunda en ciddi girişimleri başlatan belediyemiz bölgede lavanta üretiminde de öncü oldu. Diktiğimiz fideler kısa sürede toprağı beğendi ve çok gösterişli gelişti. Lavantalarımızı tanıtmak amacıyla 2016'dan itibaren her yıl Lavanta Festivali düzenlemeye başladık."


ÜRETİCİ CESARETLENDİ


Belediyenin Tarımsal Hizmetler Sorumlusu Şevket Meriç ise şu bilgileri verdi: "Özel bir sistemle lavantanın yağını çıkarıyoruz. 11 cc'lik şişelerde 15 liraya satıyoruz. Yaş lavantayı demetler halinde, kuru lavantayı kaselerde satıyoruz. Posası organik gübre olarak kullanılıyor. Ayrıca lavanta kolonyası büyük ilgi görüyor. Lavantadan yapılan süs eşyalarına da yerli ve yabancı turistler ilgi gösteriyor. Belediye olarak lavanta üretiminden 40-50 bin lira gelir elde ediyoruz. Projemizin başarılı sonuç verdiğini görünce çevredeki üreticiler de lavanta üretimine başladı. Hatta bizim lavantadan yağ elde etmek için kullandığımız sistemden çok daha gelişmiş olanlarını satın alıyorlar şimdi. Kilogramda bin liralık gelir iyi. Bu gelir Turgut Köyü'ndeki birçok üreticiyi cesaretlendirdi."
Seferihisar Doğanbey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi de lavantayı bölgenin markası haline getirmek için çalışmalar yapıyor. Bünyesinde zeytinyağı fabrikası, mandalina kurutma tesisi ve üzüm kurutma tesislerinin de bulunduğu kooperatif, Teos'taki yaşlı zeytin ağaçlarından elde ettiği zeytinyağını sınırlı miktarda da olsa pazarladı. Kooperatifin iki markası var; Seferihisarım ve Bilge Ağaç. Seferihisar'da üretilen tescilli markalar, Seferihisar Bakkalı ile Sığacık Bakkalı'nda da satılıyor. Başkanlığı'nı Tunç Soyer'in eşi Neptün Soyer'in sürdürdüğü Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi de yerel ürünlerin tanıtımı ve pazarlanması aşamasında önemli adımlar attı.

Nerede yetişiyor?


Akdeniz’in güneşli, taşlık ve dağlık bölgelerine özgü bir bitki olan lavanta Güney Avrupa dışında Avustralya, Arap Yarımadası, Rusya, Afrika ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yetiştiriliyor. 60-100santimetre yüksekliğe kadar uzayabilen bitki çok dallı ve yeşil yaprakları yukarı doğru uzuyor.