Röportaj/ Sinan KESKİN

Kültürpark Tenis Kulübü 80 yılı geride bırakmak üzere. Bugüne kadar birçok başarılı sporcu yetiştiren ve İzmir'in sosyal yaşamında önemli bir yere sahip olan Kültürpark Tenis Kulübü'nde seçim heyecanı yaşanıyor. 12 Ocak 2020'de gerçekleştirilecek olan seçimlerde, uzun yıllardır kulüp üyesi olan ve birçok sivil toplum kuruluşunda aktif görevlerde bulunan İzmir'in tanınmış simalarından Tolga Şekercioğlu göreve talip olduğunu açıkladı.

KPTK80 çalışma grubu ile Kültürpark Tenis Kulübü'nün 80. yılına talip olan Tolga Şekercioğlu ile iş yaşamını, tenise olan merakını, Kültürpark Tenis Kulübü'ndeki hedeflerini konuştuk

Kısaca Tolga Şekercioğlu'nu tanıyabilir miyiz?

1973 yılında İstanbul'da doğdum. Sırasıyla Agah Efendi İlköğretim Okulu, Çamlaraltı Koleji, Atatürk Lisesi'nde eğitim gördüm. Liseden sonra Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği'nden mezun oldum. Üniversiteyi bitirdikten sonra, çocukluğumdan beri içinde bulunduğum aile şirketimiz olan Vet-İş Ecza Deposu'nda genel müdür olarak çalıştım. 2008 yılına kadar bu görevi yürüttüm. 2009 yılında düğün organizasyonu ve süsleme sektörüne girdim. 2013 yılında perakende çiçek dükkanımızı açtık. O tarihten bu yana Lal Davet Organizasyon ve Çiçekçilik olarak düğün-davet organizasyonu ve aynı zamanda perakende çiçek satışı gerçekleştiriyoruz.

İnşaat Mühendisliğini bitirdikten kendi mesleğinizde ilerlemeyi düşünmediniz mi?

Çocukluğumdan beri babamın yanında işe giderdim. Ecza deposunda çalışmayı çok severdim. Lise dönemlerinde babam 'eczacı ol, sana eczane açalım, aile işini devam ettir' dedi. Ben inşaat mühendisliği okumayı tercih ettim. Ama okulu bitirdikten sonra şirkete dönüp babamla çalışmaya başladım. Bir eğitim alırsınız ama tutkunu olduğunuz işi yaparsınız ya benimki o hesap. 2009 yılında profesyonel çalışmak yerine yine kendi işimi yapmayı tercih ettim ve organizasyon sektörüne girdim.

Sivil toplum kuruluşlarında da aktifsiniz sanırım.

2000 yılından bu yana Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) üyesiyim. Önümüzdeki yıl fahri üye olacağım. Ege Beşiktaşlı İşadamları Derneği kurucu üyesiyim. Göztepe Windsurf'ün 5 kurucusundan biriyi. Ayrıca İzmir Ticaret Odası'nın (İZTO) aktif üyesiyim.

Kültürpark Tenis Kulübü (KTK) ile ne zaman tanıştınız?

1994 yılında babam ile birlikte gelip Tenis Kulübe üye oldum. Bir süre ders aldım ve oynadım. Ama henüz 22 yaşındaydım. Gençlik, üniversite eğitimi derken bir süre uzaklaştım. O dönem fazla ilgi gösteremedim. Sosyal hayata daha fazla zaman ayırmaya başladım. Aynı yıllarda windsurfe de merak sardım. Veteran kategorisinde tenis turnuvalarına katılıyorum. +35 ve +40 kategorilerinde Türkiye klasman dereceleri elde ettim. Son olarak Enis Berki Turnuvası'na katıldım. Tenis şu an hayatımın vazgeçilmezlerinden. Haftanın 4-5 günü oynuyorum.

KTK başkanlığına aday olmaya nasıl karar verdiniz? Daha önce yönetim kadrosunda yer almış mıydınız?

Özellikle son 10 yıl birçok komitede görev aldım. 4 yıl önce Server Uyaroğlu yönetiminde spordan sorumlu başkan vekiliydim. Dolayısıyla buradaki tenis altyapısının iyileştirilmesinde bütün yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımızla birlikte çok emek harcadım. Geçtiğimiz iki yıl işlerimin yoğunluğundan dolayı müsaade istemiştim. Yine de işten arta kalan bütün zamanımı burada geçiriyorum. Oğlum Kuzey ile birlikte geliyoruz. Ofisim hemen karşıda evim ise yan sokakta. Burası bizim arka bahçemiz gibi.

Nasıl bir yönetim anlaşını benimsiyorsunuz?

Zorluklarıyla, başarılarıyla 80 yılı geride bırakıp Türk sporuna sayısız hizmetler veren, milli takıma oyuncular yerleştiren, kökleşen ve bugün İzmir’in sosyal, kültürel ve sportif hayatında layık olduğu yere gelen Kulübümüzde halen aktif 450 üyemiz bulunmakta. 80.yılımızda, 80 kişilik bir ekiple yola çıktık ve uzun zamandır çalışıyoruz. Çalışma grubumuzun sayısı her geçen gün artıyor. Amacımız tüm üyelerimizin de kendini ait hissettiği proaktif bir yönetim şekli. Yönetim kurulundaki arkadaşlarımızın üyelik yaş ortalaması 12. En gencimiz 2 yıllık, en tecrübelimiz ise 29 yıllık üye. Gençliğin dinamizmi ve tecrübeli üyelerimizin deneyimlerini birleştirerek çok büyük bir sinerji yaratacağız. Tüm paydaşlarımız için çok etkin yürütmeyi planladığımız projelerimiz hazır. Seçim sonrası hemen işe koyulacağız. Kulübümüzün neredeyse her karışını, tüm personeli, misafirlerimizi, velilerimizi tanıyan, en eskiden en yeni üyeye kadar herkese dokunan, kulübümüzde zaman geçiren, tenis oynayan, hep daha iyiye ulaşmaya çalışan, yazılı olan kurallarımız kadar, yazılı olmayan geleneklerimize de bağlı olan ve en önemlisi tenise sevdalı bir ekip olarak, 2020-2022 döneminde yönetime talibiz.

Ekibinizi nasıl oluşturdunuz? Hedefleriniz nelerdir?

9 asil ve 9 yedekten oluşan toplam 18 kişilik bir yönetim kurulu listemiz var. Bazı STK'larda uygulandığı gibi bit asil yedek ayırımı yapmadan 18 kişilik kadroyla toplantılarımızı gerçekleştireceğiz. Şu an zaten bütün toplantılarımıza arkadaşlarımızın tamamı katılıyor. Kararlarımızı ortak alıyoruz. Asil yedek ayrımı yapmıyoruz. Bir yayın takımı kuracağız. Bir numaralı hedefimiz ise altyapımızı geliştirmek. 12, 14, 16 ve 18 yaş gruplarında milli sporcu sayımızı artırmak istiyoruz. Majör hedefimiz de kulübün fiziki şartlarını iyileştirerek sosyal üye sayısını artırmak. Koşu, bisiklet, briç gibi kulupler kuracağız. Okuma grupları oluşturacağız. Tenis Kulüp üyeleri sadece tenis oynayan insanlar olmamalı. Sosyal üye profilimiz artırmayı hedefliyoruz. Kişi tenis oynamasa bile sosyalleşmek için bize üye olabilmeli. Tenis oynamayan birinin de buraya üye olmasının yollarını açacağız. Bunun örnekleri var. Sadece birkaç kortu, 45-50 teniscisi olan kulüpler var. Ama üye sayıları 600'ü geçiyor. Bu üyelerin 550'si sosyal üye. Kaliteli zaman geçirmek için kulübe geliyorlar. Yemeklerini yiyorlar, çay kahve içiyorlar, farklı aktivitelere katılıyorlar. Biz de Kültürpark Tenis Kulüp'te bu yapıyı kurmak istiyoruz. Öte yandan Uluslararası ilişkiler komitesi kurduk. Yunanistan ve Almanya'dan kardeş kulüpler edinmek istiyoruz. İki yönetim kurulu üyemiz bu projeyle ilgileniyor. Üyeler arası ilişkileri güçlendirmek ve proje geliştirmek için Üye İlişkileri Komitesi kurduk. Kulübün fiziki şartlarının iyileştirilmesi için Bakım Onarım ve İnşaat Komitesi oluşturduk. Ben de inşaat mühendisi olduğum için bu komitede aktif olarak çalışacağım.

KTK'nın şu an milli sporcusu bulunuyor mu?

Kültürpark Tenis Kulüp'ün şu an 12 yaş kategorisinde 2 milli sporcusu var. Bunlar Bora Bakıcı ve Rüzgar Yünten. Diğer yaş gruplarında da mili sporcular yetiştirmek için çalışıyoruz.

Kentin diğer önde gelen STK'ları ile ilişkileri geliştirmek için neler yapıyorsunuz?

Diğer paydaşlarla ilişkilerimizi artırmamız gerekiyor. Bu konuda ziyaretler yapıyoruz. Geçtiğimiz günlerde EGİAD ile bir görüşme gerçekleştirdik. Kendilerini kulübe davet ettik. EGİAD üyelerini aramızda görmek istiyoruz. Şu an 3 EGİAD'lı dostumuz üye oldu. Bugün (Pazartesi) Ege Sanayici İşadamları Derneği'ni (ESİAD) ziyaret edeceğiz. İzmir Ticaret Odası ile bir görüşme gerçekleştirdik. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) ile bir işbirliği yapmak istediğimizi kendilerine ilettik. İEÜ öğrencilerini tenise yönelendirmek için yapılabilecekleri konuştuk. Paydaşlarımızı arttırıp onlarla köprüler kurabilirsek bu kulübü çok farklı noktalara getirebiliriz.

Oğlunuz Kuzey tenisle ilgileniyor mu?

Kuzey 6 yaşından 13 yaşına kadar tenis oynadı. Bu aralar windsurfe ilgileniyor. Milli sporcu olmayı hedefliyor.

Yönetim Kurulu Asil ve Yedek üyeler

Ahmet Cemal Drahor, Alpan Mithat Baran, Alpaslan Özlü, Arzu Özcan, Canan Boz, Can Şafak Uzsoy, Gülen Talia Ertuğ, Kıvanç Korkmaz, Murat Şener, Mustafa Çapkan, Nezafet Pınar Yüncü, Onur Susuzlu, Tamay Müberra Hepağır, Murat Yolcu, Tolga Arsan, Uğur Aksoy, Zeki Akman

Hedefler

Tenisi fair-play anlayışıyla her yaştan ve seviyeden kitlelere yaymak,

Türkiye ve dünyada örnek genç oyuncular yetiştirmek,

Üyelerine güvenli ve kapsayıcı bir ortam sunarak tenisi geliştirmek,

KTK’yı turnuvalar ve etkinlikler ile birlikte lider konuma eriştirmek,

Gönüllülük anlayışı ile paydaşları arttırmak,

Altyapıyı etkin bir yönetim anlayışıyla geliştirmek ve üyelerine sağlıklı spor yapma olanağı sağlamak,

Üye sayısını ve gelirlerini arttırarak sağlıklı bir finansal yapıya ulaşmak,

Sosyal farkındalık projelerinde liderlik yapmak ve toplumsal bilinci arttırmak.

Kültürpark Tenis Kulübü’nün var olan değerlerini, gönüllülük anlayışı ile en üst seviyeye çıkarmak, ülkemiz ve dünya tenisine katkı sağlayacak ahlaklı ve başarılı sporcular yetiştirerek, kulübümüzü Türk tenisinin, lideri konumuna getirmek.

Projeler

Tenis altyapı iyileştirme projesi

Tenis sevgisi projesi

Teniste kalite yönetimi projesi

Kurumsal teknik altyapı projesi

80. Yıl kurumsal kimlik projesi

Sosyal üyelerin kazanımı projesi

Yeni üye oryantasyon projesi

Global kardeş kulüp projesi

Kulüp binası ve tesis iyileştirme projesi

KTK yayın projesi

Kedi dostlarımız projesi