Röportaj/ Sinan KESKİN

Sosyal medyanın ne olduğunu bilmeyen kaldı mı? Sosyal medya konusunda hemen hemen herkesin bir fikri vardır. Ama herkesin doğru bildiğini pek sanmıyorum. O nedenle önce kısaca sosyal medyayı tanımlamakta fayda görüyorum. Wikipedia'ya göre: sosyal medya, Web 2.0'ın kullanıcı hizmetine sunulmasıyla birlikte, tek yönlü bilgi paylaşımından, çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına ulaşılmasını sağlayan medya sistemidir. Sosyal medya, geleneksel medyada olduğu gibi tek bir noktadan çok sayıda kişiye yayın yapmaktan çıkarak, iletişim yönü açısından çoktan çoğa paradigmasına dayalı “kullanıcı kaynaklı medya" özelliğine sahiptir. Kullanıcı Kaynaklı Medya, geleneksel medyadan farklı olarak, içeriğin bizzat kullanıcılarının kendileri tarafından üretilmesine ve paylaşılmasına olanak yaratmaktadır. Sosyal medya aynı zamanda "Kullanıcıların Ürettiği İçerik" ve "Müşterilerin Ürettiği Medya" kavramlarını da ortaya çıkarmış, bu yapısıyla da ticari plandaki anlamını kazanmıştır. Ama Andreas Kaplan ve Michael Haenlein’in 2010’daki tespitine göre Sosyal Medya; “Web 2.0 üzerinde ideolojik ve teknolojik içeriklerin, yapılanmaların kullanıcı merkezli bir şekilde üretilmesine ve geliştirilmesine izin veren İnternet tabanlı uygulamaların bütününe” denilmekte.

İzmirli bir ekip tarafından kurulan Pathyou, tam da bu tanımım hakkını veren bir sosyal medya platformu. Erdem Aksakal, Ebru Kılınç, Çağlar Çakır Tunç ve Özden Monkul Erten'in iş birliği ile kurulan Pathyou, kaliteli içeriğe ulaşmak isteyenlere yeni bir mecra sunuyor. Pathyou'nun kurucu ortaklarından Özden Monkul Erten ile Pathyou'nun kuruluş sürecini, amaçlarını ve hedeflerini konuştuk.

Neredeyse tüm hayatımızı sosyal medyada geçiriyoruz. Sosyal insanlardan sosyal medya insanına dönüştük.

İnternette her konuda çok sayıda içerik var, her gün yenileri ekleniyor, ancak kaliteli içerikler her zaman yeteri kadar kullanıcı ile buluşamıyor. İstedik ki, var olan kaliteli içerikleri derleyelim, kullanıcılarımıza merak ettikleri konularda farklı bakış açıları ile bilgi, deneyim, öneri sunalım, onları yeni öğrenme yolculukları için cesaretlendirelim ki öğrenme de, yolculuk da hiç bitmesin.

Öncelikle kısaca Özden Monkul Erten'i tanıyabilir miyiz? Özden Monkul Erten kimdir? Eğitim hayatınızdan, çalışma hayatına girişinizde söz eder misiniz?

1975 İzmir doğumluyum. 1997 yılında Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum ve yüksek lisansımı da aynı bölümde tamamladım. Teba A.Ş.'de sistem analisti ve yazılım mühendisi olarak profesyonel çalışma hayatına başladım. Ardından, sırasıyla Vestel ve T-Systems şirketlerinde SAP yazılım ve modül danışmanı olarak pek çok projede görev aldım.

Bugüne kadar hangi projelere imza attınız?

CMA Danışmanlık olarak bilişim ve teknoloji alanında 2006 yılından beri hizmet vermekteyiz. CMA’da, Ebru Kılınç, Çağlar Çakır Tunç ve ben, Ege Üniversitesi mezunu yüksek bilgisayar mühendisleri olarak üç ortağız.

Ekip olarak müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda kuruma özel yazılımlar geliştiriyor, sistemler arası entegrasyonlar kuruyoruz. SAP danışmanlığı hizmetimiz ile kurumların süreçlerini gözden geçirmesine, iyileştirmesine, kontrol altına almasına yardımcı oluyoruz. Web ve mobil yazılımlar ile yeni teknolojik alt yapıları kullanan, hızlı, verimli, kurumların diğer sistemleri ile de entegre olabilen, kullanıcı dostu ve sürdürülebilir uygulamalar geliştiriyoruz.

İzmir’de, bilişim sektöründe, 3 kadın ortaklı bir firma olmanın motivasyonunu ve gururunu her zaman hissettik. Geçtiğimiz 17 Ekim’de CMA’nın 14. yılını kutladık. Ard arda 4 yıl Bilişim 500’e girmiş, Teknopark İzmir tarafından 2019 yılında verilen en çok proje geliştiren firma ödülünü almış bir ekip olarak, 16 kişilik kadromuz ile PATHYOU için de çalışmaya devam ediyoruz.

Öğrenme yolculuğu

Pathyou nedir? Proje fikri nasıl doğdu?

Pathyou, öğrenme yolculuğunun en yalın halidir. Biz böyle tanımlıyoruz, mottomuz bu. Hayat boyu öğrenme de, yolculuk da bitmez diye inanıyoruz, bitsin de istemiyoruz.

Yaklaşık iki yıl kadar önce yazar ve akademisyen Dr. Erdem Aksakal’ın fikri ile başlayan bir yolculuk bu. İnternette her konuda çok sayıda içerik var, her gün yenileri ekleniyor, ancak kaliteli içerikler her zaman yeteri kadar kullanıcı ile buluşamıyor. İstedik ki, var olan kaliteli içerikleri derleyelim, kullanıcılarımıza merak ettikleri konularda farklı bakış açıları ile bilgi, deneyim, öneri sunalım, onları yeni öğrenme yolculukları için cesaretlendirelim ki öğrenme de, yolculuk da hiç bitmesin.

İçerik üretebilirsiniz

Pathyou'nun arkasında nasıl bir ekip var?

Alanında uzman, tecrübeli, güçlü bir ekip var. Erdem Aksakal, Ebru Kılınç, Çağlar Çakır Tunç ve ben Pathyou’nun kurucu ekibiyiz. Yazılım geliştirme, içerik yönetimi, pazarlama olmak üzere üç ana ekipte çalışanlarımız var. CMA danışmanlık olarak kurumsal yazılım geliştirmedeki 15 yıllık tecrübemiz ile Pathyou’yu kodluyoruz. Yeni teknolojiler, hız, performans, güvenlik her detayı dikkate alıyoruz. İçerik yönetiminde alanında uzman iş ortaklarımız ile çalışıyoruz. Pazarlama, yılların kurumsal pazarlama deneyimi ile Dr. Erdem Aksakal tarafından yönetiliyor.

Dijital Pazarlama ve SEO alanında hizmet aldığımız iki ayrı iş ortağımız var, tüm sosyal medya ve dijital pazarlama faaliyetlerimiz bu ekip tarafından yönetiliyor.

Pathyou'nun hedefi nedir?

Pathyou Türkçe ve İngilizce içerikleri ile yayında olan platform. Online mecrada geçirilen zamanı meraklarımızı gidermeye, yeni meraklar edinmeye ve öğrenmeye dönüştürmeyi hedefliyor.

Pathyou'yu diğer sosyal medya platformlarından farklı kılan nedir?

İntenette tüm kullanıcıların tüketebileceğinden çok fazla sayıda içerik var. Yeni bir içerik üretmek istemiyoruz. Görmeyi sevdiğimiz fotoğraflara, izlerken eğlendiren videolara, komik yazılara diğer sosyal medya platformlarında çok rahat ulaşabiliyoruz, saatlerimizi bu platformlarda geçirebiliyoruz.

İstiyoruz ki bu saatlerin hiç olmazsa bir kısmında bir şeyler öğrenelim, öğretelim. Kullanıcılarımız yürüdükleri yolları kendilerine ışık tutan, yol gösteren, cesaret veren ne varsa; video, fotoğraf, infografik, blog yazısı, podcast paylaşsınlar, okudukları kitapları, feyz aldıkları kişileri deneyimlerini anlatsınlar ki diğer kullanıcılara da onlar yol gösterebilsin, ışık tutabilsin. Pathyou öğrenme yolculuğunda başlangıç olsun.

Pathyou'da kimler içerik üretiyor? Kimler bu içerikten faydalanıyor?

Pathyou ücretli bir platform değil. Kayıt olmadan Pathyou’yu takip etmek mümkün. İlgilendiğim kategorileri, sevdiğim küratörleri daha yakından takip edeyim, güncellemelerden anında haberim olsun ya da ben de küratör olarak öğrenim yolu hazırlayayım derseniz, kayıt olmanızı bekliyoruz. İsteyen her kullanıcı, küratör olarak öğrenim yolu paylaşabilir.

Yakın zamanda hayata geçirmeyi düşündüğünüz başka bir projeniz var mı?

Çok yakın zamanda benzer kurucu ekibin içinde olduğu ‘İçeriğin Evrensel Dili PITHAGE’i’ de hayata geçireceğiz.

Kategoriler

Kullanıcılarının içerik eklemesine izin veren sosyal içerik platformu Pathyou'da şu kategorilerde yazılara ulaşmanız mümkün:

Yaşam Tarzı

Mutfak

Sağlık

Seyahat

Bilim

Tarih

Doğa

Hayvanlar

Aile ve Çocuklar

Teknoloji

Moda

Eğlence

Sosyal Yaşam

Ev, Bahçe

Otomotiv

Havacılık

Denizcilik

Kültür

Güzellik

El Sanatları

Sanat

Felsefe

Spor

Profesyonel Yaşam

Özden Monkul Erten kimdir?

1975 yılında İzmir’ de doğmuş ve İzmir’ den hiç kopmamıştır. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nde tamamlamıştır. 1997 yılında iş analisti ve yazılım mühendisi olarak çalışmaya başladığı iş hayatında, 2006 yılında 3 kadın ortak olarak kurdukları CMA Danışmanlık ve Bilişim Teknolojileri Ltd. Şti’nde yönetici ortak olarak kariyerine devam etmektedir. İzmir İş Kadınları Derneği’ nde 2 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev alan Özden Monkul Erten, sivil toplum kuruluşlarında aktif görev alarak topluma faydalı olmanın, tüm insanların vatandaşlık görevi olduğunu düşünmektedir.