Röportaj/ Sinan KESKİN

Kadınların pozitif ayrımcılıktan ziyade, erkeklerle eşit fırsatlardan yararlanmaya ve cam tavan gibi kadını sınırlayan duvarlardan kurtulmaya ihtiyacı olduğunu ifade eden İzmir İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, kadınların, tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla bir çok projeyi yürüttüklerini ifade etti. İZİKAD Başkanı Huriye Serter ile iş hayatında kadını ve projelerini konuştuk.

Bize İZİKAD hakkında bilgi verir misiniz?

İZİKAD kadın girişimciliğini yaygınlaştırmak üzere İzmir’de 2008 yılında kurulmuş ilk iş kadını derneğidir. Kuruluş amacı kadın girişimciliğini geliştirmek, yeni kadın girişimciler yaratmak, onlara yeni pazarlar bularak işlerini büyütmelerine yardımcı olmaktır. Aktif iş hayatındaki iş kadını üyeleriyle kadını ve kadının girişimcilik özelliklerini geliştirmek, iş dünyasında bunu gündemde tutarak görünür kılmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Uluslararası alanda AFAEMME (Akdeniz İş Kadınları Dernekleri Federasyonu) üyesiyiz. İZİKAD'a üye olabilmek için olmazsa olmazımız aday üyemizin aktif iş yaşamında bulunması ve mutlaka İZİKAD’da komitelerden birinde bizzat görev almasıdır. Bu konuda çok seçiciyiz. Yavaş ama emin adımlarla büyümeyi tercih ediyoruz.

İZİKAD’ın hedefleri neler?

Lider, çağdaş, demokratik, üretken, bilime ve uzmanlığa değer veren ve kadının her şeyden önce bir birey olarak üretime sağlayacağı katkının, yaratacağı ekonomik değerin önemini idrak ve takdir eden uygar bir Türkiye’nin gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak adına, kadın girişimcilerin kendi aralarında işbirliği ve dayanışma ortamı yaratarak bir yandan mevcut kadın girişimcilerin varlığını güçlendirmek, diğer yandan da kadın girişimci sayısını arttırmak ve böylelikle iş dünyasındaki statülerini sağlamlaştırmaktır. Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı, Evrensel İnsan Hakları ve ilkelerine dayalı, çağdaş, demokratik, eşitlikçi bir toplumsal yapıya sahip ve kadının her konuda etkinliğini sağlama anlayışında bir Türkiye’nin gerçekleştirilmesi anlamında, bu idealin gerçeğe dönüştüğü bir İzmir’in yaratılmasına katkıda bulunmaktır.

Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nde (Women’s Empowerment Principles–WEPs) İZİKAD’ın rolü nedir ?

BM Global Compact imzacısıyız. WEP’s (Kadının Güçlenmesi İlkeleri) Türkiye Kadının Güçlenmesi İzmir Platformu temsilcisiyiz. Toplumsal cinsiyet eşitliği sorunlarına işaret ederek, çözüm önerileri geliştirilmesi ve iyi uygulamalarının yaygınlaştırılması için İzmir’de çalışmalarını sürdürecek. Kadınların iş dünyasında ve sosyal hayatta daha fazla yer alması için hepimiz elimizden gelen tüm gayreti göstermeliyiz. Biz İZİKAD olarak hayatın her alanında eşit temsil hakkının savunucusu olmayı sürdüreceğiz. Kadınsız toplum yarınsız toplumdur.

Projelerinizden bahsedelim biraz da… İlk olarak “İş Hayatında Kadın Statüsünün Güçlendirilmesi” projesi hakkında bilgi verir misiniz? Yakın zamanda bu kapsamda bir de çalıştay düzenlediniz?

Projemiz kapsamında kadınlara Liderlik Gelişim Programı ve Kızlar Okulu Yönetiyor eğitimleri vermeyi planladık. Liderlik Gelişim Programı eğitimleri, kadın statüsünün güçlendirilmesi konusunda çalışan 20 dernek üyesi ve 25-40 yaş arası üst düzey yönetici, kadınlara 40 saatlik bir eğitim verecek. Bu eğitimlerle birlikte kadının iş yaşamında karşılaştığı ya da karşılaşabileceği sıkıntılar üzerinde durularak kadınlarımıza liderlik eğitimi verilecek. Kızlar Okulu Yönetiyor eğitiminde ise psikodrama yöntemiyle 8-12 yaş arası 30 öğrenciyle 6 saat cinsiyet eşitliği eğitimi verilecek. Mentorluk konusunda İZİKAD 3 ay boyunca İzmir’deki 10 şirketin yöneticilerine ve çalışanlarına WEPs prensipleri konusunda danışmanlık yapıyor. Bu çalışmalardan sonra iç uygulamaların deneyimlenmesi için İspanya’ya çalışma ziyareti yapılacak. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde de iki gün süren bir çalıştay düzenledik. Ulusal ve uluslararası bir çok sunum ve oturum yapıldı. Atölye çalışmaları ile kadınların iş yaşamında karşılaştıkları zorluklar ve bunlara getirebilecekleri çözümler değerlendirildi. Bu tarz çalıştay ve etkinliklere devam edeceğiz.

Kadınların her alanda görünür olması için önemli çalışmalar yürütüyorsunuz. Bu gözle değerlendirecek olursanız 2018 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu ile Türkiye’nin durumu için ne düşünüyorsunuz?

Raporda her alanda cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesinin 100 yıldan uzun zaman alacağı belirtiliyor. Türkiye ise bu konuda her yıl biraz daha geriye gidiyor.

İş dünyasında kadının yerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

İş hayatı başta olmak üzere toplumun her alanında kadının daha fazla var olmasını sonuna kadar destekliyoruz. Kadını ikinci plana atan, gerek eğitim gerek iş yaşamından mahrum kalmasına neden olan uygulamaları kabul etmediğimiz gibi, kadını sosyal hayattan koparacak, daima domestik alana aitmiş algısı yaratan düzenlemelere de karşıyız. İş yaşamında kadın konusu gündeme geldiğinde işe alım sürecinden mobbinge, doğum izninden kreş imkânlarına kadar birçok konu karşımıza çıkıyor. Şirketlerin üst kademelerinde genelde erkeklerin görev aldığını da görüyoruz. Bunun nedenleri üzerinde durmakta da fayda görüyorum. Kota ve fermuar sistemiyle iş dünyasında ve siyasette kadının daha fazla yer alabilecek. Kadınların pozitif ayrımcılıktan ziyade, erkeklerle eşit fırsatlardan yararlanmaya ihtiyacı var. Bunun için yasalarımız mevcut. Fakat maalesef uygulamada sorunlar yaşıyoruz. Dünyada bir ülkenin gerçekten demokratik olup olmadığının en temel göstergelerinden bir tanesi, iş dünyasında, meclislerde, yerel yönetimlerde, karar mekanizmalarındaki kadınların oranıdır.

Huriye Serter Kimdir?

Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Şan Bölümü’nden mezun oldu. Uzun yıllardır Rotary Federasyonu, İZİKAD, Inner Wheel gibi pek çok Sivil Toplum Kuruluşunda üyelik ve yöneticilik yaptı. Şubat 2016’dan bu yana da İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor. TOBB Kadın Kurulu üyesi ve Mayıs 2019’dan itibaren İKKB başkanlığı göreni yapmaktadır.