Röportaj/ Didar DEMİRCİ

Çiğli Belediyesi’ne ambulans bağışlayarak dikkatleri üzerine çeken Çiğli Rotary Kulübü, pandemi ve ardından İzmir’i etkileyen deprem sürecinde binlerce ihtiyaç sahibine dokunan bir iyilik atölyesi gibi çalıştı. Kulübün kendi imkanlarını da aşan bu denli büyük bir iyilik seferberliğini nasıl başardıklarını ve kulübe Bölgenin Yıldızı ödülünü getiren faaliyetleri, Çiğli Rotary Kulübü 2020- 2021 Dönem Başkanı Osman Oğuz’la konuştuk.

Çiğli Rotary Kulübü’nü biraz anlatır mısınız?

 Çiğli Rotary Kulubü 1995 yılında kuruldu ve bu yıl 26’ncı yılını kutladı. Çiğli Rotary Kulübü ağırlıklı olarak Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ndeki sanayicilerin oluşturduğu bir kulüptür. Fakat daha sonraki yıllarda Rotary’de mesleklerde çeşitlilik çok önemli bir kavram olduğu için farklı meslek gruplarının, meslek liderlerinin de Rotaryen olması amaçlandı. İşte o sebeple şu anda yaklaşık olarak 18 ayrı meslek dalından Rotaryen dostlarımız var. Benim dönemimde 25 kişi olarak teslim aldığım üye sayısı, pandemi döneminde yüzde 20 artırmak suretiyle 30 kişiye çıkardık. Yani 30 üyemizle beraber son toplantımızı, devir teslim törenimizi ve asamblemizi gerçekleştirmiş olduk. Gücümüzü biz üyelerimizden alırız. Ayrıca Rotaryen olmadığı halde Rotary’e gönül vermiş dostlarımız da var. Pandemi sürecinde de Rotary’e gönül veren üyelerimizin yanı sıra Rotarylerle birlikte topluma, insanlığa dokunan işleri hep birlikte gerçekleştirdik.

Çiğli Rotary Kulübü bu dönem yaptığı çalışmalarla bölgede en başarılı kulüp seçilerek Bölge Yıldızı ödülünü aldı. Bu süreci sizden dinleyebilir miyiz?

 Benden önceki Çiğli Rotary Kulübü Başkanımız Alper Bağıran kendi döneminde çok değerli çalışmalar yaptı. Geçen yıl Bölgede dönem üçüncüsü olarak bayrağı bana teslim ettiğinde açıkça söylemek gerekirse hem pandemi hem de dönem üçüncüsü olmuş bir başkandan bayrağı devralmanın tedirginliğini yaşadım. Kolay değil onca kulüp arasından Çiğli Rotary Kulübü üçüncü olmuş. Bir de üyelere karşı sorumluluk hissediyorsunuz acaba gerçekten anlamlı hizmetler yapabilecek miyim? Ancak hizmet etme heyecanım daha yüksekti. 25-26 Haziran’da bütün bir dönemin değerlendirildiği bir konferans sunumumuz oldu. Elbette ki biz derece için çalışmıyoruz, bütün Rotary’deki üyelerimiz, kulüplerimiz hep beraber en iyi hizmeti sunalım diye gayret ediyoruz. Güzel bir başarı geldiğinde de hep birlikte mutlu oluyoruz. Bu dönem 67 kulüp de kendinden önce hizmet idealiyle pek çok alanda çalışmalar yürüttü. Bizim Çiğli Rotary Kulübümüz de eğitim, sağlık, çevre gibi pek çok alanda topluma fayda sağlayacak işler yapmaya çalıştı. Bizi bu ödüle layık görerek birinci seçen bölgemize çok teşekkür ediyorum.

Kulübün size göre en anlamlı faaliyeti nedir?

Ben Çiğli Rotary Kulubü’nün biraz geçmiş döneminden de sizlere bahsetmek istiyorum. Çiğli Rotary Kulübü geçmiş dönemlerde adında ‘Rotary’ geçen Çiğli Rotary Meslek Lisesini yaptırdı. Ben o dönemlerde Rotary’de üye değildim ama o kadar anlamlı ve güzel hizmetler yapılmış ki 26’ncı yılını doldurduğumuz bu günlerde dahi güzel anılarla hatırlanıyor. Benim dönemimde de yaptığım hizmetleri çok ön plana çıkarıyor gibi görünmek istememem ama bu dönemde en akılda kalan hizmetlerimin içinde bana göre en önemli olanı, geçen yıl 13 öğrenciye burs verirken bu sayıyı 26’ya çıkarmak oldu. Ben bir eğitimciyim ve bu benim için gerçekten çok önemli. Yani bu yıl 26 öğrenciye dokunduk.

Pandemi sürecinde internete ulaşamayan ve bilgisayarı olmayan öğrencilere ulaştınız. Bunu nasıl başardınız?

Bu sene çok önemli iki çalışmamamız oldu. Toplum Birliği Okulu kurduk, bir de Çiğli Interact Kulübümüzü kurduk. Toplum Birliği Okulumuz Çiğli Tekel Orta Okulu oldu ve bu yıl oraya 80 bin TL değerinde hizmet yaptık. Okulun tüm bilgisayar donanımlarını ve alt yapısını yenileyerek 10 adet laptop aldık. Bütün okulun iç dış boyasını, sınıflarını, koridorlarını, spor salonunu boyadık, duvarlardaki panolarına kadar, öğretmenler odasına kadar yeniledik ve çok güzel bir okul haline geldi. Adeta okul yeniden yapılmış gibi oldu. Orada 250 tane ortaokul öğrencisi eğitim hizmeti alıyordu. Daha iyi fiziki koşullarda ferah, güzel iyi bir eğitim hizmeti almalarında Çiğli Rotary Kulübü üyelerimizin katkılarının olduğunu bilmek büyük bir mutluluk veriyor. Hatta oraya yaptığımız bu hizmetler yalnızca kulübümüzün aidatlarıyla yapılmadı gönüllü bağışçılarımız, gönüllü sponsorlarımız vardı. Yaptığımız hizmetleri herkese çok güzel anlatmaya çalıştık ve oradaki o gayreti gören üyelerimiz ve Rotary’e üye olmadığı halde Rotary’e gönül vermiş dostlarımızın katkıları da var. Onlarla beraber bu 80 bin TL’lik hizmeti oraya götürebildik. Bu hizmetlerle küçücük de olsa çam sakızı çoban armağanı da olsa bir katkımızın olduğunu bilmek, beni çok iyi hissettiriyor. Çünkü topluma yararlı hizmetler yaptığınız zaman yaşam daha anlamlı oluyor. Yoksa yaşamın makinalaşmış bir işleyişin içinde kaybolur gideriz diye düşünüyorum. Eğitim, sağlık ve çevre konusunda farkındalık bilinciyle hareket ediyoruz. Rotary Bağış Ormanı’na da bu yıl 586 adet fidan bağışladık.

Ambulans bağışı fikri nasıl oluştu?

Küresel Bağış Projesi ile Çiğli Belediyesi’ne bir Ambulans bağışladık. Bu ambulans projesinin de çok güzel bir hikayesi var. Güney Kore Kulüplerinden iki tanesi İzmir Depremi’nden çok etkileniyor. Çünkü bizim dedelerimiz gönüllü olarak Kore Savaşına katılmıştı. Koreliler hiç unutmamış. Türkiye’nin oraya asker göndermesini, onlarla beraber cephede savaşmasından çok etkilendikleri için Türkiye’ye karşı büyük bir sevgi ve sempatileri var. Bu depremden dolayı da diyorlar ki Güney Kore’deki iki Rotary Kulübü olarak Türkiye’ye İzmir’e bir katkı sunalım, ambulans bağışı yapalım diyorlar. Çiğli Belediyesi’nin Sağlık Hizmetlerine bağışlanan bu ambulans projesi bu şekilde ortaya çıkıyor. Güney Kore Kulüplerimizin ağırlıklı olarak bağışta bulunduğu, onların destekleriyle oluşan bir katkı bu. Ayrıca Rotary 2430 Bölge’nin ve Geçmiş Dönem Federasyon Başkanı Hakan Kararalioğlu’nun, Rotary Vakıf Başkanı Alaeddin Demirciğlu’nun Güney Kore Kulüpleri ile sağladıkları temaslar da ambulansın bağışlanmasında büyük rol oynadı. Rotary Bölge ve Çiğli Rotary Kulübü olarak bizler bin dolar katkıda bulunduk. Ambulanssın satın alınması Ankara’dan getirtilmesi Çiğli Belediyesi’ne takdim edilmesi Çiğli Rotary Kulübü tarafından gerçekleştirildi. Asıl amaç, toluma yararlı güzel hizmetlerin içerisinde olabilmek. Bu hizmetlerin içerisinde yer almak çok mutluluk ve onur vericiydi.