Haber/ Sinan KESKİN

Bir kadın olarak verdiği bu mücadeleyi “Hikayemiz aynı, Kahramanları farklı” adıyla bir kitapta toplayan Hatice Nur Uzgenç'in ilham veren bir hikayesi var. Verdiği mücadele sonund başarıyı yakalayan Uzgenç, dezavantajlı kadınlara meslek edindirmek hedefiyle Güçlü Kadın Derneği’ni kurdu. Aynı zamanda Nets Akademi ile girişimciliğe adım atmak isteyen kadınlara da eğitimler veren Uzgenç, Nets Vadi ile farklı konsept detoks merkezini de faaliyete geçirdi.

İki çocuk annesi bir ev hanımıyken sıfırdan kurduğu ve bugün Ege Bölgesi’nin en büyük zincir güzellik merkezi ile medikal estetik sektöründe hizmet veren Nets Polikliniği’nin sahibi Hatice Nur Uzgenç ile girişimcilik öyküsünü konuştuk.

Medikal estetik, edebiyat, kadın derneği ve Nets Vadi. Birçok özelliğiniz, farklı şapkalarınız mevcut. Hatice Nur Uzgenç'in iş yaşamı nasıl başladı?

Manisa'da bir ev hanımıyken eşimin durumu iyi olduğu halde boş durmamak için gizli gizli dantel işi yaparak çalışmaya başladım desem sanıyorum yanlış olmaz. Sonrasında kozmetik pazarlama işi yaparak kendi edindiğim birikim ile güzellik sektörüne girdim. İki çocuk annesi olarak çocuklar küçükken İstanbul’da estetisyenlik kursuna gittim. Sonra ilk işyerimi Manisa’da açtım. Ancak hemen ardından İzmir'e taşınarak işyerimi de Bornova'ya taşıdım. Yazları ise iki kızım ve yeğenlerim ile çeşitli otellerin spa kısımlarının işletmesini alarak çocuklarımı da buralarda çekirdekten yetiştirirken bir kızım mimar, diğer kızım ise veteriner ve ziraat mühendisi oldu. 1997 yılında ise Nets Güzellik Merkezi’ni açarak hayalimi gerçekleştirdim. Bugün 1 medikal estetik polikliniği, 2 güzellik merkezi, 1 güzellik alanında eğitim veren Akademi ve 1 detoks merkezi ile faaliyetlerimi kızlarım ve yeğenim ile beraber sürdürüyorum.

Nets Polikliniği bugün alanında Ege Bölgesi’nin en önemli markası haline gelmiş durumda, kapsamı nedir merkezin?

60’a yakın çalışanımız ve 70 bine yakın aktif üyesi ile büyüyen bir güzellik zinciri Nets. Her yıl 1 şube açma hedefiyle çalışmaya devam ediyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz güzellik sektöründe danışmanlık hizmeti de veriyoruz. Bu alandaki tüm uygulamalara ve en son teknolojilere hakim bir ekibiz. Öte yandan sektöre eleman yetiştirme misyonumuz da var. Nets Akademi ile güzellik merkezlerinde çalışmayı hedefleyenlere verdiğimiz eğitimlerle Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika veriyoruz. Bu da onların ya bir merkezde çalışmalarının ya da kendi işlerini kurmalarının kapısını açıyor. Kısacası sadece güzellik merkezi ile hizmet veren değil sektöre yeni iş olanakları ve girişimciler kazandıran akademisiyle bir marka haline geldi Nets. Bornova’da tarihi köşkte bulunan merkezimizin dışında Buca, Bayraklı şubelerimiz mevcut. Fazlasıyla takdir edilen ve tutulan bir merkez haline geldi Nets. Bunun altında yatan temel ise kesinlikle özen, hijyen ve kalite. Bu üçlüden asla taviz vermeden, işinizi hakkıyla yaptığınız zaman özellikle güzellik merkezi gibi hijyen ve malzeme kalitesinin son derece hassas olduğu bir alanda marka olmanız sadece zaman meselesi haline geliyor.

Bugün korona virüs salgını sonrası dünyada hijyenin önemi daha da artıyor. Biz de bu günleri atlattıktan sonra da her zaman olduğu gibi sağlığı ve hijyeni ön planda tutarak, önlemlerimizi daha da sıkılaştırarak hizmeti sürdüreceğiz. Hijyen bizim sektörün olmazsa olmazı, bundan taviz vermeden hizmet verilmediğinde ayakta kalmanın imkanı yok.

Sağlıklı yaşam merkezi girişiminiz de mevcut, onun kapsamı nedir?

Bornova’nın Kayadibi Köyü’nde şehir merkezine dokuz kilometre uzaklıkta ‘Nets Vadi’ adı altında bir sağlıklı yaşam merkezi kurduk. Nets Vadi, detoks kampları ile katılımcıların istekleri doğrultusunda zayıflama ya da bedeni dinlendirme imkanı sunuyor. Misafirler detoks amaçlı olarak öncelikli diyetisyenle görüştürülüyor ve vücut analizi çıkarılıyor. Bu analiz doğrultusunda beslenme programı oluşturularak kamp süresince konuğa detoks suları ve sağlıklı beslenme paketleri ikram ediliyor. Yoga ve meditasyon yaparak zihni egzersizle birlikte dinlenme ve güçlendirme hedefleniyor.

Kamp sırasında Biofeedback cihazı ile duygu durum terapisi, besin silme ve alerjenleri tespit etme gibi uygulamalarla bedenin rahatlaması destekleniyor. Yağ yakıcı ve ödem attırıcı sebze ve meyveler kullanılarak hazırlanan detoks suları, kuş sesleri içinde yapılan meditasyon, günün stresinden uzaklaşmak ve canlanmak için spa gibi pek çok imkan sunuyoruz. 11 odalı ve 22 yatak kapasiteli tesiste; diyetisyen, hemşire, nefes terapisti, yoga eğitmeni, personaltrainer, estetisyen, hemşire, masör-masöz, üye ilişkileri yöneticisi ve şef kadromuzla dört dörtlük bir tesis olarak hizmet veriyoruz. Sağlıklı yaşam kompleks bir çaba gerektiriyor. Sadece yediğinizi düzenleyerek bunu yapamazsınız, spor, dinlenme, fiziksel bakım ve yenen ve içilen gıdaların dizaynı gerekiyor. Bu tesiste biz bunların hepsini bir bütün halinde sunuyoruz. Bu kampta aslında biz balık vermiyoruz, balık tutmayı öğretiyoruz. Bu kampımızda bu yaşam biçiminin özünü öğrenen misafirlerimiz sonrasında hayatlarında köklü değişiklikler yapıyorlar, bu imkanı yakalayacak doneleri burada kendileriyle paylaşıyoruz.

Bir de STK yönünüz var, bir dernek kurdunuz.

Beş yıl kadar önce ‘Güçlü Kadın Derneği’ adı altında kurduğum dernek kanalıyla dezavantajlı kadınlara meslek sahibi olmaları konusunda eğitimler veriyor ve iş imkanı sunuyoruz. Bugüne kadar çok sayıda kadına eğitim verdik. Derneğimizde tüzüğümüzün tek maddesi var o da kadınlara eğitim verip iş imkanı sunulması ile ilgili. Bulunduğumuz güzellik sektöründe eğitimler veriyoruz ama diğer sektörlerde de katkıda bulunulmasını çok isteriz. Böylece dezavantajlı kadınların farklı sektörlerde eğitim görerek yetiştirilmelerini ve iş sahibi olmalarını sağlayabiliriz. Temel hedefimiz hatta tek hedefimiz bu demek mümkün.

Kadınların kimseye bağımlı olmadan, kendi ayakları üzerinde durmasının çok önemli olduğuna inanıyorum, kendi hayatımda da bu düstura göre hareket ettim ve tüm hayatım boyunca hiç boş oturmadım. İki çocuğumu da büyüttüm, kendi girişimcilik mücadelem için eğitimlerimi tamamladım, asla pes etmedim. Bugün bu noktaya geldiysem kendime ve azmime olan güvenim sayesinde oldu. Bu süreçte yaşadığım zorlukları da bildiğim için başka kadınlara da el vermek, onların mücadelesine destek olmak ve yollarını daha güçlü adımlarla yürümelerini sağlamak için çalışıyorum. Hem Nets Akademi hem Güçlü Kadın Derneği hem de kaleme aldığım kitabımın temel motivasyonu ve amacı hep aynı, kadınları güçlendirmek, kadın girişimciliğini desteklemek.

Kitabınızdan bahsedebilir misiniz?

“Bugün sen de kendi hikayenin kahramanı olduğunu fark et” sloganıyla hayatımı kaleme aldım. İnişli çıkışlı ve mücadele dolu bir hayatım oldu. Bunların yazılması gerektiğine inanarak bu kitabı yazdım. İsmi “Hikayemiz Aynı, Kahramanları Farklı”

2016 yılında TÜRKONFED Başarılı Kadın Girişimci Ödülü’nü kazanmış bir girişimci kadın olarak kariyerimde bugün ulaştığım konuma gelinceye kadar verdiğim mücadeleyi ve yaşadığım zorlukları samimi bir dille anlatmak istedim. Kitabımda, kadınların ayakta durmaları için verdiği mücadeleyi kendi hayatım üzerinden anlatmaya çalıştım. Kitabımın satışından elde edilen geliri Güçlü Kadının Derneği’ne (GÜÇKADER) bağışlayarak o anlamda da kadınlara katkı sunmak istedim.

Hangi koşulda olursa olsun, kadınlar için hayat hep daha zordur. Kadın kimliğinin zor taşındığı bir coğrafyada yaşamak ve güçlü olmak için mücadele ediyoruz. Kitabımda, kendi hayatımı anlatırken çevremde bu zorlukları yaşamış ve başarmış insanların da hikayelerini anlatmaya çalıştım. Başarılı kadınların, başarmakta zorluk çeken insanlara karşı sorumlulukları vardır. Azimle, kararlılıkla, hiç vazgeçmeden çok çalışmak gerekiyor. Unutmayın, siz de kendi hikayenizin kahramanı olabilirsiniz.

TEK HEDEFİMİZ

Kadınların kimseye bağımlı olmadan, kendi ayakları üzerinde durmasının çok önemli olduğuna inanıyorum, kendi hayatımda da bu düstura göre hareket ettim ve tüm hayatım boyunca hiç boş oturmadım. İki çocuğumu da büyüttüm, kendi girişimcilik mücadelem için eğitimlerimi tamamladım, asla pes etmedim. Bugün bu noktaya geldiysem kendime ve azmime olan güvenim sayesinde oldu.