Röportaj/ SİNAN KESKİN

Parlamentoda iki dönem İzmir milletvekilliği yaptığı dönemde Sanayi Ticaret Bilgi Teknoloji Komisyonu’nda görev üstlenen ve bugün Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Mehmet Ali Susam, İzmir’in barındırdığı potansiyellere işaret ederek, İzmir’in bilişimin, katma değerli üretimin ve yüksek teknolojinin merkezi olması gerektiğini söyledi.

EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam ile İzmir’i, Ege’yi ve EGEV’i konuştuk.

İzmir’den başlayalım isterseniz, İzmir, Ege’nin en önemli kenti. Ancak bir çok alanda büyük bir potansiyeli olsa da bunu tam anlamıyla yansıtabilmiş değil. İzmir’in potansiyeli hakkında ne dersiniz?

Ege’nin başkenti konumunda olan İzmir’in merkezi hükümetten stratejik hedefler planlamasında destek aldığı sürece her alanda hızlı bir kalkınma gerçekleştirebilir. İzmir insan kaynağı, limanı, ticaret hacmi, yenilenebilir enerji kaynağı ve binlerce yıla dayanan birikime sahip tarihi ile bir çok alanda desteklendiği takdirde büyük bir potansiyel barındırıyor. Nasıl ki Bursa otomotivin, nasıl ki Denizli tekstilin merkezi olarak kabul görüp desteklendiyse, İzmir de bilgi teknolojileri, havacılık, yüksek teknoloji ve katma değerli üretimin merkezi olabilir. Bu konuda merkezi hükümetin niyet beyanı ve stratejik planlamasına ihtiyaç var. Bu yapıldığı takdirde İzmir bu alanlarda sadece Türkiye’nin değil dünyanın en önemli odak kentlerinden biri olabilecek bir yapıyı barındırıyor.

İzmir’in sanayicilerimizin de desteği ile ileri teknoloji, havacılık ve savunma sanayi alanında merkez olabileceğine inanıyorum. Artık dünyanın “bilgi odaklı sanayi” evresine geçti ve endüstri 4.0’ın temelinde de bu anlayış yatıyor.

Kentler artık ülkelerin önüne geçiyor dünyada, bu anlamda İzmir’in avantajları mevcut mu size göre?

Evet, dünyada bölgesel kalkınma ve kentlerin ön plana çıkığı bir dönem yaşıyoruz. Bu anlamda yöresel avantajları Türkiye’nin lehine kullanabileceğimiz, bir çok farklı özellikleriyle ön plana çıkmış bir çok kentimiz mevcut. Bu anlamda İzmir, köklü üniversite altyapısı, batıya dönük yüzü, liman kenti olmasının getirdiği kozmopolit yapısı, teknoparkları ile nitelikli eğitimin merkezi ve teknoloji odaklı bir üretim üssü haline gelebilecek bir kent. Bu kapsamda eğitimin, hatta eğitim 4.0’ın temellerini bu kentte atarak, meslek liselerinin günümüz teknolojisiyle donatıldığı, müfredatının nitelikli istihdama cevap verecek şekilde düzenlendiği bir sistemi, pilot uygulamayı İzmir’den başlatmalıyız. Bölgesel kümelenmenin günümüz dünyasının temel trendi olduğu bir dönemde İzmir’in nitelikli eğitim, teknoloji ve inovasyonun merkezi olması son derece kolaydır. Bu konuda merkezi hükümet nezdinde atılacak her adıma, EGEV olarak yerel yönetimler anlamında yapılacak her girişime destek vermeye hazırız. Bu anlamda iki yıldır düzenlediğimiz Ege Ekonomik Forumu’nun da ana hedefi bu algıyı sağlamak, İzmir’i ve Ege Bölgesi’ni bu anlamda öne çıkarmak ve bu konuda bir odak haline getirmektir.

EGEV bu anlamda bir çok misyon üstleniyor, Ege kentlerini birleştirmek ve ortak bir hedefe yürümenin zeminini oluşturuyor EGEV, bu konuda neler yapıyorsunuz?

Bugün yaptığımız etkinliklerle, başta Ege Ekonomik Forumu ile tekrar ülke ve Ankara gündemine Ege ve İzmir’i taşıyan EGEV, bu misyonunu fazlasıyla karşılamaya devam ediyor.

Bölgenin ihtiyacı olan koordinasyon ve planlama ile birlikte proje geliştirmede EGEV olarak bize çok görev düşüyor. Bu anlamda bölgemizin en büyük şehri İzmir'i ve Ege illerini Ankara’nın gündemine taşımayı sürdürüyoruz. EGEV’in odağında zaten Ege var. Zaten bir koordinasyonumuz, Ege illeri olarak çalışmalarımız mevcut. Yakın zamanda 10 Ege ilini ziyaret ederek oradaki paydaşlarımız ile ekonomi ve iş dünyası ile görüşmeler yaptım. Bölgesel kalkınma için önemli bir kuruluş olan EGEV'in sadece İzmir için değil tüm Ege için kurulmuş bir vakıf olduğunun bilinciyle Egeli paydaşlarımızla işbirliği içinde çalışıyoruz, çalışmaya sürdüreceğiz. Ege’nin büyük bir potansiyeli var, onu ortaya çıkarmamız gerekiyor, bunun temel yolu da Ege’yi Ege yapan değerleri tüm illeriyle ortak hareket ederek gündeme taşımak.

Ege Ekonomik Forumu’nun bu yıl üçüncüsü yapılacak, hedefi nedir Ege Ekonomik Forumu’nun?

Biraz evel bahsettiğim gibi Ege illeri ile Türkiye’nin kalkınmasında lokomotif güç olabilecek bir potansiyele sahip Ege. Limanı, tarihi değerleri, turizmi, tarımı, sanayisi ve hizmet sektörü ile bir çok potansiyeli bağrında saklıyor Ege. Bu potansiyeli ortaya çıkaracak merkezi bir planlama ve strateji ile Türkiye’nin lokomotifi yapma hedefimiz var. Bu sene yapılacak Ege Ekonomik Forumu’nda hem merkezi hükümete hem yerel yönetimlere bu stratejiyi aktaracağız. Ege’nin on ilinin belediye başkanları, STK başkanları eksiksiz katılım gösterecekler Ege Ekonomik Forumu’na…

İzmir bu fotoğrafta nerede konumlanıyor?

Türkiye’nin lokomotif gücü Ege olacaksa, bu lokomotifin motoru da tabii ki İzmir. 8 bin yıllık bir liman kenti olması, Türkiye’nin batıya açılan penceresi ve kozmopolit yaşam şekli ile Türkiye’nin en güzel şehri İzmir. Bu süreçte ekonomik olarak biraz geride kalmış olsa da Ege’nin sahip olduğu potansiyelin ana damarını İzmir oluşturuyor. Verimli tarım alanları, turizmi, sanayisi ve üniversiteleri ile Türkiye’nin belki de en nitelikli kentlerinin başında geliyor İzmir. Bu gücünü ortaya çıkaracak, Ege illerine liderlik edecek İzmir’i ülkenin gündemine projeleri ile taşımak da bizim temel görevlerimizin başında geliyor. İzmir Başkanlar Kurulu’nun da bu konuda Ege illeri ile koordinasyonu arttırma kararı aldı. Bu yönde İzmir’de de bir bilinç ve arzu var.

İzmir'i gündeme taşıyoruz

Başta Ege Ekonomik Forumu ile tekrar ülke ve Ankara gündemine Ege ve İzmir’i taşıyan EGEV, bu misyonunu fazlasıyla karşılamaya devam ediyor.

İzmir üretim üssü olabilir

İzmir, köklü üniversite altyapısı, batıya dönük yüzü, liman kenti olmasının getirdiği kozmopolit yapısı, teknoparkları ile nitelikli eğitimin merkezi ve teknoloji odaklı bir üretim üssü haline gelebilecek bir kent.

Tüm Ege için çalışıyoruz

EGEV'in sadece İzmir için değil tüm Ege için kurulmuş bir vakıf olduğunun bilinciyle Egeli paydaşlarımızla işbirliği içinde çalışıyoruz, çalışmaya sürdüreceğiz.

Mehmet Ali Susam Kimdir?

1956'da Bursa doğumlu. Ege Üniversitesi Kimya Fakültesi Kimyagerlik Bölümü mezunu. Esnaf teşkilatında çeşitli görevlerde bulundu. İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanlığı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. 23. ve 24. dönemde CHP İzmir Milletvekili olarak da TBMM’de görev yürüttü. Susam, şu an Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor.