Röportaj / Ercan ÇELİK

Geçtiğimiz ay düzenlenen genel kurulda Tire Süt Kooperatifi başkanlığına seçilen Osman Öztürk, İzmir'deki miniklerin sütle tanışmasını sağlayan Süt Kuzusu projesini daha da büyüteceklerini açıkladı. Süt Kuzusu projesinin gelişmesi için gereken ne varsa yapmaya hazır olduklarını aktaran Öztürk, Tire Süt'ün Ege Bölgesi'nde de yapılanmasını sürdüreceğini ve bu yıl Marmaris'e bayilik vereceklerini de sözlerine ekledi. Yaz aylarına yönelik olarak dondurma çıkaracaklarının ve yoğurt üretimine yoğunlaşacaklarının altını çizen Öztürk, 9 Eylül Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu.

Görevi devraldıktan sonra nasıl bir mali yapıyla karşılaştınız?

Tire Süt Kooperatifi'ni kısaca anlatacak olursam; yaklaşık 1900 ortağımız ve 415 çalışanımız var. Bugün için günlük 250 ton süt topluyoruz. Kendi özvarlığımız 185 milyon lira. Ciromuz ise 650 milyon lirayı buluyor. Toplam 150 aracımız ve 60'a yakın süt alım noktamız var. Böylesi devasa bir yapıya dışarıdan bakmakla içeriden bakmanın aynı olmayacağını zaten biliyorduk. Nitekim anladık. Biz ne çok kötü, ne de söylendiği şekilde çok iyi bir mali yapı devraldık. Bu konuda çok açık bir beyan vermeye gerek yok. Ama biz aldığımız kısmıyla devam ettirip, ortaklarımızın ve bize umut bağlayanları en güzel şekilde temsil etmeye ve Tire Süt Kooperatifi’nin durumunu daha iyiye götürmeye gayret sarf edeceğiz.

Kooperatif bünyesinde gördüğünüz eksiklikler neler ve bunları düzeltmek için ne tür girişimleriniz olacak? 

Biz bu görevi yeni devraldık. Daha önce, kooperatif çalışanlarımızla ilgili sıkıntılar yaşayabileceğimizi söyleyenler olmuştu. Kooperatifte işten çıkarmaların olacağını bekleyenler vardı. Öncelikli olarak kooperatif çalışanlarımızla kaynaşıyoruz. Onlarla zaman geçiriyoruz. Et ve süt tesislerimize, akaryakıt istasyonumuza, yem depomuza, kısaca tüm birimlerimize giderek buralardaki çalışanlarımızla sürekli bir iletişim halindeyim. İşten çıkarma gibi bir durumun olmadığını kendilerine izah ediyoruz. Çalışma verimlerinin düşmemesi için elimizden geleni yapıyoruz. İlk önce bizim yapmamız gereken burada çalışanlar arasında sevgi ve saygı ortamını oluşturmak. Bunun ardından tesislerimizde yapılması gereken neler var bunları tespit edip, bir bir hayata geçireceğiz. Eksiklerimiz var. Bunları tamamlamaya çalışacağız. Ondan sonra da projelerimizi devam ettirip önümüze bakacağız.

Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i ziyaret ettiniz. Bu görüşmede ne tür işbirlikleri yapma kararı aldınız?

Biliyorsunuz önceki başkanımızın olduğu dönemde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Süt Kuzusu projesi çerçevesinde çalışmalarımız vardı ve şu anda da devam ediyor. Süt Kuzusu projesi zaten Tire Süt Kooperatifi önderliğinde başlamış bir proje. Geçtiğimiz günlerde Köy Koop’la yeni bir anlaşma yaptık. Daha sonra da Tunç başkanımızdan bir randevu talep ettik. Onlar da sağolsun bizi kabul ettiler. O gün de Tunç başkanımızın söylediği gibi, bölgede kooperatifçiliğin gelişmesi için, Tire Süt Kooperatifi ve bölgedeki diğer kooperatiflere imkanlar ölçüsünde yardımcı olacaklarını söyledi. Bizim de Tire Süt Kooperatifi olarak onlardan destek beklediğimiz noktalar var. Onların desteğiyle birlikte kooperatifimizi daha ileriye taşıyacağımıza inanıyoruz. Daha önce 80-90 ton civarında alım yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi son dönemde 60 ton alım yapıyordu. Bunun da yarısını Tire Süt olarak bizden karşılıyordu. Tunç başkanımızla yaptğımız görüşmede bu miktarın artırılmasını da istedik. Kendisi de bu artışı yapabilmek için ellerinden gelen desteği vereceklerini aktardı. Fakat süt oranında azalma olsa bile Süt Kuzusu projesi devam edecek. Bu projenin yürümesi, çoğalması için ne gerekiyorsa yaparız.

Süt ve süt ürünleri haricinde et ve et ürünleri de üretiyorsunuz. Her iki ürün grubu birlikte yol almaya devam edecek mi yoksa tek bir ürün grubuna mı odaklanılacak?

Et işleme ve süt işleme tesislerimiz faal şekilde üretime devam ediyor. Et ürünlerimizde bazen dalgalanmaların olduğu dönemler oluyor. Ortaklarımızın hayvan kesimleri için ne kadar üretim yapmamız gerekiyorsa üretmeye devam ederiz. Bizim daha çok emek ve efor harcadığımız kısım süt ürünleri üretimi tabi ki. Süt ürünlerinde de önceliğimiz süt ve yoğurt üretimi. Bunun organik kısmı var. Organik süt, kooperatifimizin önemli ürünlerinden. Özellikle yaklaşan yaz mevsiminde, yoğurt daha ön planda olacak.

Yoğurtta üretim kapasitesini artıracak mısınız?

Öncelikle şunu ifade edeyim ki, Tire Süt Kooperatifi’nin yoğurt kalitesi çok iyi. Türkiye’de tanınmış bir halde şu anda. Yoğurtta 100 tonluk bir kapasitemiz var. Günlük olarak yaklaşık 35-40 ton civarında yoğurt üretimimiz oluyor. Bu üretim yaz aylarında yetmemeye başladı. Yeterli oranda üretim yapabilmek için ne gerekiyorsa yapacağız ve üretimi artıracağız. Geçen yaz üretimin yetmemesinden dolayı talebi karşılayamamıştık. Bu yaz bu yoğurt krizini tekrar yaşamamak için tesisimizde ek bölüm ya da ek bina ya da gerekirse başka kiralık bir yerde bu üretimimizi artıracağız. Şu anki önceliğimiz yaklaşan yaz aylarında tüm bayilerimizin yoğurt taleplerine cevap verebilmek. Günlük 250 ton civarı sütün yaklaşık 100 tonunu kendi tesisimizde işliyoruz. Yaklaşık 25 tonunu Süt Kuzusu projesi için gönderiyoruz. Geri kalan sütü de firmalara veriyoruz. Bizim amacımız daha fazla oranda sütü kendimiz işlemek. İşlediğimiz süt miktarını ne kadar artırırsak, kendi ürünlerimizden kazancımız o kadar yüksek olur. O yüzden ağırlığımızı süt üretimine veriyoruz.

Ürünleriniz çeşitlendirilmesi noktasında çalışmalarınız olacak mı?

Et ve et ürünleri dediğimizde bunu içerisinde döner, sucuk, şiş köfte, kavurma gibi ürünler var. Bu ürünlerimizin hepsini üretmeye devam ediyoruz. Bu kalemlerdeki üretimimizi bazı dönemlerde azaltıyoruz, bazı dönemlerde artırıyoruz. Şiş köftemiz ve dönerimiz güzel ilgi görüyor. Büyük zincir marketlerde oldukça yüksek satış miktarlarına ulaştılar. Bizim için daha önemli kısım süt ürünleri. Organik süt, organik yoğurt, yoğurt, kaşar peyniri, terayağı, sade yağı gibi ürünlerimizin üretimleri var. Bu üretimleri de artırarak devam edeceğiz. Bayiliklerimizi de artırdık. Manisa, Balıkesir, Aydın, Muğla gibi neredeyse tüm bölgelerde bayiliklerimiz devam ediyor. Özellikle tatil bölgelerinde yaz aylarında tüketim artmasını bekliyoruz ve önlemlerimizi de buna göre alıyoruz. 

Dondurma ile ilgili çalışmalarınız ne durumda?

Bu sene özellikle dondurmaya ağırlık vermek istiyoruz. Yaz sezonu için dondurma ürünü hazırlığındayız ve bununla ilgili girişimlerimiz sürüyor. Bir aksilik çıkmazsa yaz mevsimine yetişecek. Ancak bu sene zor bir yıl olacağı için başka büyük yatırımlara girerek risk almayı doğru bulmuyorum. Önce önümüzü görmemiz gerekiyor.

Ürünlerinizi vatandaşların daha fazla tercih etmesi için ne yapıyorsunuz? 

Örneğin Ramazan nedeniyle Tire Süt Kooperatifi’ne ait kıyma ürününde fiyat düşürdük. Şu an bir hayvanın fiyatı 85 bin lira civarında. Ama biz kıymada bu indirimi yaptığımız için sağ olsun vatandaşlarımız da ilgi gösteriyor. Aynı şekilde organik sütte de indirime gitmeyi düşünüyoruz. Bu indirimleri belirli ürünlerde yaparak Tire Süt’ün kalitesinin parayla alakalı olmadığını gösteriyoruz. Zarar da etsek vatandaşımız bizim marketimize geldiğinde Tire Süt’ün değerini öğrenmiş olsun.

Müşteri portföyünü geliştirmek adına görüşme yaptığınız gruplar var mı?

Bazı bayilerimizi bölerek yola devam etme kararı aldık. Mesela Aydın’da, Kuşadası’nda yeni bayilikler oluşturduk. İzmir bölgesinde ve Bodrum'da bayilerimiz var. Bu yıl Marmaris bayiliğimiz olacak. Tatil bölgelerinde zaten yaz aylarında talebi karşılayabilmemiz için çok çalışmamız lazım. Müşteri portföyü ile ilgili faaliyetleri hali hazırdaki bayiliklerimiz zaten yürütmekte. Biz, bayilerimizin taleplerini karşılıyoruz.