Restorasyon, altyapı ve yenileme çalışmalarının 2015 yılında başladığı Urla Sanat Sokağı’na hayat yeniden geri dönüyor. Alışverişin yavaş yavaş başladığı sokağın sakinleri artık çalışmaların bitmesini istiyor

Engin YAVUZ / Röportaj - Hafta sonunda Urla’daydım. Belediye binasının yanıbaşındaki parkta, ağaçların gölgelediği kafeteryada çiçekler arasında çayımı yudumladım. Sonra ilçenin arka sokaklarını, Malgaca Pazarı’nı ve Urla Sanat Sokağı’nda yürüdüm. İzmir’in en sevdiğim ilçelerinden biri Urla. Sakin, temiz, ucuz, huzurlu ve kaliteli…
En çok merak ettiğim yer ise Urla Sanat Sokağı’ydı. Urla’ya her gelişimde mutlaka uğradığım, hareketli, eğlenceli, canlı, bir ucundan keyifsiz girdiğinizde diğer ucundan eğlenerek, dinlenerek ve keyifle çıktığınız, hayat dolu bir alan…
İki yanında tarihi evlerin sıralandığı, alt katlarında küçük mağazaların, kafelerin, butiklerin, yerel yemeklerin yapıldığı lokantaların, çeşitli hediyelikler satılan stantların yer aldığı rengarenk bir sokaktı burası. Sibel Uyar’ın, Urla Belediye Başkanı olduktan sonra ilk el attığı yerlerden biriydi Urla Sanat Sokağı.
Urla’nın ‘Gülen yüzü’ olması hedeflenen Sanat Sokağı’nda cephe iyileştirme, altyapı düzenleme ve yenileme çalışmaları 2015 yılında başladı. Kentsel Sit ve Etkileme Geçiş Alanı olarak nitelendirilen bölgede Postane Sokak, Zafer Caddesi ve bağlı sokaklarda İzmir Valiliği, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ile birlikte bir çalışma başlatıldı. Çalışma yapılan alan içindeki tescilli yapıların 19. Ve 20. Yüzyıllara tescillendiği, modern malzeme ile inşa edilen yapıların 20-30 yıl içinde inşa edildiği belirlendi.

SOKAK05

İKİ YILDIR SÜRÜYOR

Restorasyon projeleri 2012 yılında gerçekleşmişti, 2015 yılı sonunda ise restorasyon işine başlandı.
Proje kapsamında alan içinde kalan tüm tescilli ve tescilsiz taşınmaz kültür varlıklarının sokağa bakı veren cepheleri, avlu duvarları, müştemilat, çeşme vb. mimari elemanların özgün sokak dokusu ve kentsel mobilyaları ile birlikte korunması, sağlıklaştırılarak yaşatılması ve çağdaş yaşama katılmasının sağlanması hedeflendi.
Sokak sağlıklaştırması ve düzenlemesi kapsamında elektrik, telefon, internet, su ve kanalizasyon hatları, çevredeki sokaklar da projeye dahil edilerek yeraltına alındı.
Proje kapsamında Zafer Caddesi ve çevre sokaklar tamamen kazıldı, Urla Sanat Sokağı çalışmalar boyunca kapatıldı, kullanılamaz hale geldi. Bina cephelerinde bulunan ve kirli görüntüye neden olan sundurmalar, tabelalar, çıkıntılar ve aykırı imalatların hepsi temizlendi.

DOĞAL TAŞ DÖŞENDİ
Altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra düzenlenen zemine, gri ve koyu gri tonlardaki granit/bazalt doğal taş döşendi. Sokak aydınlatılması tamamlandı. Ancak süreç içinde birçok aksaklık meydana geldiği için çalışmalar beklenenden uzun sürdü. İki yıl boyunca sabırla bekleyen ve geçimini buradaki işyerlerinden sağlayan esnafın da sabrı tükendi.
Sanat Sokağı boyunca stantlarını kurmaya başlayan Urlalılar ile, dükkanlarını yenileyen esnafla, müşterilerini ağırlamaya başlayan kafelerin, butiklerin sahipleriyle, kitap satıcılarıyla görüştük, sohbet ettik, son gelişmeleri sorduk.
Görüştüğüm kişilerin isimlerini kaydettim ama hiçbiri bu yazıda isimlerinin kullanılmasını tercih etmedi. Ama sorularımı ve verdikleri yanıtları tek tek not ettim, buraya yazacağım.

ESKİ CANLILIK YOK
Standınızı açmışsınız, işler nasıl, hareketlenme başladı mı?
Açtık ama eski hareketlilik henüz yok. Gördüğünüz gibi burası çok tenha ama yine de açıyoruz standımızı, alışkanlıktan olsa gerek. Urla Sanat Sokağı’nda işler hala bitmedi. Son duyduğumuz işi yapan müteahhit işi bırakıp kaçmış deniyor. Yapılacak çok şey var, yapılsın diye bekliyoruz. Dükkanların bir kısmı henüz açılmadı. Sokak boyunca yeni aydınlatma sistemi kurdular ama çok zayıf. Karanlık bastığında sokak çok loş kalıyor. Kesme taş döşediler sokak boyunca. Temiz su kanalını sokağın tam ortasından geçirdiler. Stantlar karşılıklı konulduğunda yol biraz daralacak, gelip gidenler çok zor yürüyecek. Sokağın iki yanında yeraltından gelen plastik borular var, ne işi yarayacağını bilmiyoruz, öylece duruyor. Bazı binaların cephe iyileştirme çalışmaları hala bitmedi. İnşaat artıkları hala yol kıyısında yığılı duruyor. Sokak boyunca gölgelik yerine branda bağlandı. İpleri gevşedi, yere yaklaştı brandalar. Görüntü hiç hoş değil. Burası modern bir çarşı olacak ama bu haliyle kasaba çarşısı gibi… Elektrikle aydınlatılması gereken ürünler var. Ama elektrik alacak bir tek priz yok görünürde. Şimdilik bize sunulan imkanlarla işimizi yürütmeye çalışıyoruz ama bu sokağın eski canlılığından şu anda eser yok. Hafta sonlarında bile çok az kişi buraya uğruyor.”

SOKAK ÇOK SAKİN
Urla Sanat Sokağı gerçekten çok sakindi. Sokakta dolaşan ve stantlarla sunulan birbirinden güzel sanat çalışmalarına, emek verilerek yapılmış süs eşyalarına, butiklere, kitapçı dükkanının raflarına, hediyelik eşya satıcılarının neler sattıklarına şöyle bir göz ucuyla bakanlar, sağlı sollu açılmış birkaç kafede çayını, kahvesini yudumluyor, biraz sohbet edip gidiyor.

Esnaf, Urla Sanat Sokağı Derneği’nde de yeni yönetim kurulu seçildiğini, yönetim kurulu üyelerinin Belediye Başkanı Sibel Uyar ile bugün (Salı) bir görüşme yaparak sorunları anlatacaklarını ve yardım isteyeceklerini belirtti.
Sanat Sokağı’nın sakinleri, sorunların hızla çözülmesini, sokağın eski hareketli günlerine yeniden dönmesini ve bir gezginin yıllar önce yazdığı şu yorumun yeniden gerçeğe dönüşmesini bekliyor:
Cuma ve Cumartesi akşamları tarihi Zafer Caddesi, Sanat Sokağı etkinlikleri ile sizlere keyifli saatler yaşatmak için hazır. Sanat Sakağı’nda canlı müzik, dj ve birbirinden renkli stantları ile eğlenceli saatler yaşayabilirsiniz. Eskiye özlem duyanlar için de belirtmeliyiz ki asırlık eşyalarla dolu dükkanlar ve stantlar sizi zamana yolculuğa çıkaracak.

BURADA HAYAT VAR
SOKAK01Edebiyattan, resime, heykelden, el işine, takıdan, cam işçiliğine kadar birçok alanda heyecan dolu bir akşam sizi bekliyor.  Kitap kurtları için kitapevleri ve sahaflar, kahvekolikler için kumda pişen kahve, kırık hayaller için bir adet kulüp, hediyelik eşya satın almak isteyenler için dükkanlar, ev yapımı sağlıklı tatlılar ve dondurmalar, bohem kıyafetler ve daha sayamadığımız nice ürün yelpazesi ile başınızın döneceği bir sokak, Urla Sanat Sokağı. Ayrıca Postane Sokağı’nda Urla’nın marifetli kadınlarının yöremize özgü yemeklerinden ve tatlılarından oluşan stantlara uğramayı da unutmayın. Zira damağınıza tat, midenize şölen havası estirecek bir lezzet durağı. Kısacası, Urla Sanat Sokağı’nda hayat var. Bizden söylemesi…