Sedat Peker, 1 Aralık 1970'de Adapazarı, Sakarya'da doğdu. Organize suç örgütü kurma iddiasıyla yargılandı ve Türkiye'de nitelikli mafya oluşumlarının içinde yer aldığı suçlamasıyla yargılandı. 1997 ve 1998'de çete kurmak suçlamasıyla yargılandığı davalarda mahkeme görevsizlik kararı verdi. 2005'te Kelebek Operasyonu kapsamında tutuklandı ve 2007'de İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada "çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" ve "evrakta sahtecilik" gibi suçlardan dolayı 14 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. 21. Ağır Ceza Mahkemesi'nin uzun tutukluluk süreleri göz önünde bulundurularak cezasının 10 yıldan 5 yıla inmesiyle tahliye edildi. Peker, YouTube'dan yayınladığı videolarla Türkiye ve dünyada gündem oluştu ve ülkücüler arasında destekçileri vardır.

Peker, 22 yaşında özel eğitim kurumlarına sahip olmuş, ancak suça eğilimli öğrenciler yetiştirme propagandaları nedeniyle bu işten ayrıldı. Bulgaristan'da kerestecilik işine giriş yaptı ve aynı zamanda 2002 yılında katıldığı Kırmızı Işık programında reklamcılık ve emlakçılık yaptı.

Sedat Peker YouTube videolarında neler anlatıyor? Yeni videolar çekecek mi?

Reis Sedat Peker, yayınladığı 10 videoluk seride birçok siyasetçi, iş insanı, bürokrat, akademisyen, gazeteci ve birçok meslek grubundan kişinin yaptığı yasa dışı olayları anlattı. Bu videolarda Bakanlar'a da değinen Peker gündemi sarsan açıklamalarda bulundu. Balkanlardan deport edildikten sonra sığınma talebini kabul eden Birleşik Arap Emirlikleri'nde yayınladığı videolar bir süre sonra aniden kesildi. BEA hükümetinin kendisinin video çekmesine izin vermediğini söyleyen Peker daha sonrasında Deli Çavuş ve benzeri birkaç Twitter hesabından skandal açıklamalar yapmaya devam etti. Sosyal medya hesaplarına da kısıtlama gelen Peker sessizliğe büründü. Her video ya da sosyal medya paylaşımında seçimden 2 ay önce ne olursa olsun yeniden video çekeceğini sık sık dile getirdi. 18 Ocak 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim tarihini 14 Mayıs olarak açıklamasının ardınan gözler yeniden Sedat Peker'e çevirildi. Birkaç Twitter kullanıcısının yaptığı paylaşımları retweet eden Peker kısa bir süre sonra bu paylaşımları geri çekti.

Sedat Peker hakkındaki suç iddiaları neler?

Sedat Peker, ilk kez 17 yaşında hapishane ile tanışmıştır ve çevresi tarafından "Reis" olarak hitap edilirdi. 1990 yılında ortağı ile birlikte kurduğu otomobil bakım firmasının dolandırılması nedeniyle ortağından ayrıldı ve yasadışı bir örgüt kurdu. 1997 yılında Rize'de kaçakçılık suçundan yargılandı ve serbest bırakıldı. 1998 yılında "Tehditle tahsilat yapmak", "zorla alıkoymak", "adam öldürmeye azmettirmek" gibi suçlarla arandı ve teslim olduktan sonra yargılandı. Özellikle "çete oluşturma" suçundan yargılandı ve 24 Mayıs 1999'da tahliye edildi ve 8 ay ve 29 gün hapiste kaldı.

Sedat Peker, 12 Mart 2005'te İstanbul Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü tarafından yapılan Kelebek Operasyonu kapsamında tutuklandı. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sonucunda 31 Ocak 2007'de 14 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca "örgüt kurma", "tehdit", "iş yeri kurşunlama", "yaralama", "hürriyeti tahdit", "yağma" ve "sahte kimlik kullanma" gibi suçlar ile İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı ve "silahlı terör örgütü kurma" suçuyla yargılandı. Kelebek Operasyonu davasının bozulan bölümü yeniden karara bağlandı ve Sedat Peker'e 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. 5 Ağustos 2013'te İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanan Ergenekon davasında Sedat Peker'e 10 yıl hapis cezası verildi. Ancak 10 Mart 2014'te yasa değişikliği ve tutukluluk süresi beş yılı aştığı için mevzuat gereği tahliye edildi.

Sedat Peker ne kadar nüfuza sahip?

2002 yılında ozturkler.com isimli Turancı bir site oluşturmuş, bunun tanıtımı için ülkenin ileri gelen politikacı, sanatçı ve işadamlarını toplayarak bir tanıtım düzenlemiştir.

Sedat Peker, aynı zamanda sosyal medya platformlarında aktif bir kullanıcıdır ve siyasi görüşlerini paylaşmakta ve yaptığı çalışmaları tanıtmaktadır. Peker, 15 Temmuz Olayı'ndan sonra Recep Tayyip Erdoğan'a destek vermiştir. Peker, yargılandığı bazı davalarda beraat etmiştir.

Sedat Peker'in serveti ne kadar? 

Sedat Peker'in mal varlığı ile ilgili çeşitli spekülasyonlar bulunmaktadır. Ergenekon davaları sırasında Peker'in astronomik mal varlığı ile dikkat çektiği iddia edilmiştir. Bedirhan Şinal, Peker'in 3 milyar dolarlık mal varlığına sahip olduğunu iddia etmiştir. Ancak Peker mahkemede bu iddiaları reddetmiş ve tek mal varlığının, mevcut İstanbul Kartal Adliyesi'nin bulunduğu arsa olduğunu ve devletin bu arsayı kendisinden 20 milyon dolar karşılığında satın aldığını açıklamıştır.

Sedat Peker ismini değiştirdi mi?

Sedat Peker, Adnan Bulut'un 2016 yılında yaptığı iddiaya göre, isminin başına "Reis" kelimesini ekleyerek ismini "Reis Sedat Peker" olarak değiştirmiştir. Ancak 2021 yılında yapılan açıklamalara göre Sedat Peker'in ismi Merkezi Nüfus İdare Sistemi üzerinden alınmıştır ve Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir ilave yapılmamıştır.

Sedat Peker yurt dışına neden kaçtı?

Sedat Peker, 30 Kasım 2019 tarihinde Türkiye'de açılan bir davadan kaçarak yurt dışına gitti. Bu dava, 2019 yılında yaşanan bir alacak verecek meselesi ile başlamış ve Peker tarafından talep edilen yüklü miktarda para konusunda bir iş insanı tarafından şikâyetçi olarak İstanbul Adalet Sarayına gitmiş. Sedat Peker'in neden yurt dışına kaçtığına dair farklı iddialar bulunsa da, konu ile ilgili net bir bilgiye sahip değiliz.

Sedat Peker hakkında organize suç örgütü liderliği iddiasıyla 2014'ten sonra ilk defa 2019 yılında yeni bir soruşturma açıldı. Soruşturma, bir iş insanı tarafından yapılan bir şikayetle başladı ve emniyet mensupları 17 Eylül 2018 ile 14 Haziran 2019 tarihleri arasında Peker ve adamlarını teknik takibe aldı. Ancak şikâyetçi iş insanı sonrasında borcunu karşı tarafa ödeyince şikâyetini geri çekti. Ancak savcılık dosyayı kapatmadı ve Peker ile ilgili başka olayların delillerine ulaştı.

Bir diğer dosya olarak, Peker ve adamlarına yönelik bir soruşturma Bursa'da açıldı. İş insanı Yusuf Akkaş tarafından yapılan 24 Aralık 2019 tarihli şikayet üzerine açılan soruşturma, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından "Köfteci Yusuf" olarak anılan dosya olarak bilinmektedir. 25 Aralık 2019 tarihinde emniyet tarafından başsavcılığa bilgi verilmesiyle Peker ve adamları hakkında başka bir soruşturma başladı. Temmuz 2020'de gerçekleştirilen operasyon sonucunda 18 kişi gözaltına alındı, 9 kişi tutuklandı. Peker ise yurtdışına çıkmadan önce operasyon gerçekleşti.

Bursa soruşturması sırasında Sedat Peker ve Erhan Kılıç arasındaki ilişki nedeniyle şüpheler ortaya çıktı ve savcılık soruşturmayı genişletti. Dinleme ve elektronik izlemeyi içeren kapsamlı bir siber rapor hazırlandı ve Sedat Peker yurtdışına kaçtıktan 15 ay sonra, Şubat 2021'de savcılığa sunuldu. 2020 yılının başlarında Sedat Peker'in yurtdışına kaçtığına dair haberler yayılırken, Peker 3 Şubat 2020 tarihinde resmi Instagram hesabından iki ay önce Balkan coğrafyasında olduğunu ve şu anda Karadağ'da eğitim amacıyla bulunduğunu açıkladı. Bu açıklamasından sonra, Sedat Peker sosyal medya hesaplarından bir dizi video açıklaması yaptı.

Sedat Peker Balkanlardan neden sınır dışı edildi?

Sedat Peker, Ocak 2021'de Kuzey Makedonya'nın Üsküp kentinde ikameti kötüye kullanmak nedeniyle tutuklandı ve Kosova üzerinden Türkiye'ye sınır dışı edildi. Ancak Türkiye'ye gelmemek için önce Fas'a sonra Dubai'ye kaçtı. Peker, Mayıs 2021'de yaptığı açıklamada, sınır dışı edilmediğini ve sadece vize süresi dolduğu için Balkan ülkelerini terk ettiğini söyledi.

Sedat Peker'in örgütü ne kadar büyük?

2021 Mart ayında, Antalya'da Polis Teşkilatı bünyesindeki Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi (KOM Dairesi), Türkiye'deki organize suç örgütleriyle mücadelede kullanacağı esasları belirlemek amacıyla özel toplantılar dizisi gerçekleştirdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından açılış konuşması yapılan toplantılar sonunda, organize suç örgütleri hakkında sayısal veriler paylaşıldı. Bu veriler incelendiğinde Sedat Peker 253 adamıyla Türkiye'deki üçüncü büyük organize suç örgütü lideri olarak belirlendi. Raporda ayrıca, Alaattin Çakıcı 428 adamıyla birinci, Sedat Şahin (Şahinler) 257 adamıyla ikinci sırada yer almaktadır. Sedat Peker bu konuyla alakalı 'Ben pastane açılışına 30.000 adamla gidiyorum.' demiştir.

Sedat Peker'e yönelik 9 Nisan 2021 operasyonları aslıdna ne?

9 Nisan 2021 tarihinde, İstanbul'da Sedat Peker ve suç örgütüne yönelik eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. İstanbul dahil olmak üzere Ankara, Kocaeli, Trabzon ve Hatay'da gerçekleştirilen operasyonlarda çok sayıda şüpheli gözaltına alındı. Ancak Sedat Peker'in yurt dışında olduğu ifade edildi. Operasyonlar kapsamında Sedat Peker'in Beykoz'daki villasında arama başlatıldı. Avukatı, Sedat Peker'in bir yıldan fazla süredir yurt dışında olduğunu doğruladı. 9 Mayıs 2021 tarihinde, Sedat Peker, kendisine yönelik operasyonlar sonrası başlattığı video serisi üçüncüsünde Dubai'de olduğunu açıkladı ve Türkiye'ye geri dönmeyeceğini söyledi.

Sedat Peker hakkında yakalama kararı ne zaman çıkartıldı?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2021 yılında açılmış olan 2021/100993 numaralı dosyası üzerinden yürütmekte olduğu soruşturma kapsamında, Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği, 26 Mayıs 2021 tarihinde ve 2021/6114 sayılı kararıyla, Sedat Peker'in derhal yakalanmasına karar verdi ve yakalama emri düzenledi.

Sedat Peker'in emniyet ve yargı kronolojisi nasıl işledi?

  • 17 Eylül 2018 - 14 Haziran 2019 arasında İstanbul'da Peker ve adamlarına yönelik şikayet üzerine dinleme yapılmaya başlandı.
  • 30 Kasım 2019 tarihinde Sedat Peker yurt dışına çıktı.
  • 25 Aralık 2019 tarihinde Bursa'da Köfteci Yusuf'un sahibi Yusuf Akkaş'ın şikayeti üzerine Peker ve adamları hakkında soruşturma başlatıldı. Temmuz 2020'de gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan şüphelilerden 9'u tutuklandı.
  • 9 Nisan 2021 tarihinde İstanbul merkezli olarak Peker ve adamlarına yönelik eş zamanlı operasyonlar gerçekleştirildi, 61 şüpheli gözaltına alındı, adliyeye sevk edilen şüphelilerden 10'u tutuklandı.
  • 17 Nisan 2021 tarihinde dosya Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim edildi.
  • 15 Mayıs 2021 tarihinde Sedat Peker hakkında kırmızı bülten talep edildi.
  • 26 Mayıs 2021 tarihinde Sedat Peker hakkında yakalama kararı verildi.
  • 16 Ekim 2021 tarihinde İstanbul Anadolu 16. Ağır Ceza Mahkemesi Sedat Peker'in iddianamesini kabul etti.
  • 29 Aralık 2021 tarihinde mahkemenin ilk duruşması gerçekleşti.
  • 17 Eylül 2022 tarihinde Sedat Peker'in basın danışmanı Emre Olur Arnavutluk’ta yakalandı ve 18 Eylül 2022’de Türkiye’ye iade edildi.

Sedat Peker hakkındaki iddianamede neler var?

Sedat Peker hakkında hazırlanan iddianame, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlandı. İddianame, 26 kişinin tutuklu yargılandığı ve 92 şüphelinin yer aldığı 240 sayfadan oluşuyor ve Cumhuriyet Savcısı Alim Yaşar tarafından imzalandı. İddianamede, Sedat Peker'in liderlik ettiği "Reis Sedat Peker suç örgütü" adlı örgütün yöneticileri olarak 9 kişinin isimleri verildi. Örgütün üyelerinden de bahsedildi. Sedat Peker'e yöneltilen suçlamalar arasında; tasarlayarak kasten öldürmeye azmettirme, silahlı örgüt kurma ve yönetme, var olan suç örgütünün korkut ucu gücünden faydalanarak silahla yağma suçuna azmettirme, tefecilik ve silahla kasten yaralama yer alıyor. İddianame, Sedat Peker için ağırlaştırılmış müebbet ve en fazla 392 yıl hapis cezası istemi içermektedir.

Sedat Peker'in yardımlar ve sosyal faaliyetleri nelerdir?

Sedat Peker, Çeçenya'da Rus hükümetinin baskısı nedeniyle Çeçenler'e yardım ettiğini iddia etmektedir. Ayrıca Kocaeli Spastik Engelliler Derneği, Erken Doğan Çocukları Yaşatma Derneği ve diğer kuruluşlara da yaptığı yardımlarla gündeme gelmiştir. 2015 yılında Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon ve Eğitim Vakfı tarafından En Hayırsever İş Adamı ve Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne layık görülmüştür. Ayrıca Türkmen Dağı Tugayları'na insansız hava aracı, telsiz, laptop, fotoğraf makinesi ve lüks arazi aracı gibi malzemeler yolladığı ve Suriye Türkmenleri'ne gıda malzemesi yardımı yaptığı da bilinmektedir.

Sedat Peker için bestelenen şarkılar nelerdir?

  • Kadıköy Acil - "Bir Umuttur Yaşamak"
  • İsmail Türüt - "Reis"[69]
  • İsmail Türüt - "Adam Var Adam Gibi"
  • Gökhan Özen - "Mangal Yürekli Adam"
  • Yusuf Saral - "Reis'im"
  • Herem - "Herem"
  • Adem Demir - "Kafkasya Kartalı"
  • Zeki Balcı - "Reis"
  • Bazor - "Güzel Günler"
  • Burak Öksüzoğlu - "Bir Umuttur Yaşamak"
  • Muharrem Küskü - "Rüzgar Olup Es Reis"

Sedat Peker Barış Akademisyenleri'ni ölümle tehdit etti mi?

Sedat Peker, 2016 yılında yaşanan Şırnak çatışmaları sırasında Barış İçin Akademisyenler Bildirisi'ne karşı yayınladığı bildiride tehdit içerikli bir üslup ve nefret dili kullanmış ve akademisyenleri ölümle tehdit etmiştir. Bu nedenle CHP, HDP, Özgürlükçü Hukukçular Derneği ve pek çok gazeteci tepki göstermiş ve dernek tarafından suç duyurusunda bulunulmuştur. Peker 2018 yılında açılan davadan beraat etti. 2021 yılında yaptığı bir video yayınında ise, bildiriyi okuduğunu ve terör örgütlerine destek verildiğini düşündüğünü ve bu yüzden söylemiş olduğu sözleri geri almadığını ve özür dilemediğini söylemiştir.

Editör: Cem Özer