CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, siyaset gündeminde bulunan Siyesi Partiler Yasası'nda (SPY) yapılması planlanan değişiklikle ilgili açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, “SPY'de değişiklik yapılmasını, MHP lideri Devlet Bahçeli dillendirdi. Erdoğan onayladı, AKP Grup Başkanı da çalışmaların devam ettiğini söyledi. Nasıl bir teklif gelecek? Bilmiyorum. SPY'de değişiklik yapalım ama özellikle iki temel değişiklik yapalım: Yüzde 10 seçim barajını ya kaldıralım ya da makul düzeye indirelim. Yüzde 10 barajı bizden başka hiçbir ülkede uygulanmıyor. Milletvekili adayını parti liderleri belirlememeli. Adayları millet belirlemeli” ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “İktidar partisi içinden çıkan iki yeni parti var. İktidarda olan parti, yeni partinin seçime girmesini engelleyecek arayışlara girerse, bu demokrasiye darbedir, kumpastır.

Bunların seçime girmemesi için iktidar partisi ve ona destek veren MHP arayışa giriyor. Böyle bir arayışa girmek, demokrasiye inanmamaktır.” Vekil transferlerinin engellenmesi çabaları için de konuşan CHP lideri, “Yeni kurulan partilerin seçime girmesi engellenirse, kumpası bozmak da boynumuzun borcudur” dedi. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Bir iktidar, gidici olduğunu görüp gitmemenin yollarını hukukun, demokrasinin dışına çıkarma arayışına başladıysa, bu demokrasiye zarar verir. Erdoğan, demokrasi, ekonomi, siyasal ahlak, israf açılarından ülkemize bir yüktür. Bunu görüyor, yerinde nasıl kalabileceği arayışı içinde. Halk, Erdoğan'ı daha yakından görmeye başladı.”

Oyuna gelmeyiz

Kılıçdaroğlu, son dönemde “CHP'lileri sokağa dökme planları” yapıldığını öne sürdü ve şöyle dedi: “Baskıcı bir yönetim anlayışıyla herkesi susturmanın arayışı içindeler. Bu arayışı gerekçelendirmek için de ‘CHP sokağa çıktı, anarşiden, terörden yana' söylemlerine yöneldiler. Böylece, daha baskıcı yönetimle önce olağanüstü hal (OHAL) ilan edip sonra da kimsenin itiraz edemeyeceği bir yönetim arzuları var. Biz, bu oyunlara gelmeyeceğiz.”