ABD'nin terör örgütü YPG'yi Münbiç'ten çıkarma sözünün fiiliyata yansımadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dışişleri Bakanları Rex Tillerson, geldiğinde 'Çıkaralım onları. Münbiç'in yarısında güvenlik sizde, yarısında bizde olsun' dedi. Cevaben, 'Ne sizde olsun güvenlik ne de bizde! Münbiç oranın gerçek sakinlerinin olmalı' dedim” açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika turunun üçüncü durağı Senegal’de aralarında Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Selçuk Tepeli ve Habertürk yazarı Nagehan Alçı’nın da bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cezayir’den sonra, Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdulaziz ile verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Moritanya’da 8 anlaşma imzaladık. Dış ticaret hacmimiz şu anda iyi bir konumda değil. Ama 300 milyon dolarlık bir hedef belirledik.

Moritanya ‘şairler ülkesi’. Sokaklardaki sevgi gösterisi çok anlamlıydı. Moritanya, Kuran ilimleri ve hafızlık açısından da güçlü ve özel bir konuma sahip. Cumhurbaşkanları “Bizde çocuklar 3-4 yaşında hafızlığa başlatılır. Zira hafıza, bu yaşta hafızlığa başlayanlarda çok daha güçlü hale gelir” dedi. Bunu Somali ve Sudan’da da gördüm.

Afrika açılımı çerçevesinde ilişkilerimizi çok daha güçlendireceğiz. Moritanya’da daha güzel bir büyükelçilik istiyoruz. Senegal’de 10 dönüm yerin tahsisini aldık. Orada çok güzel bir büyükelçilik yapalım istiyoruz. Afrika’nın bir gün mutlaka ayağa kalkacağına, atalarımızın kurduğu güçlü bağları geleceğe taşımamız gerektiğine inanıyorum.

Senegal’in bölgede ciddi bir sıçramanın içerisinde. Ticaretimiz 2017’de 250 milyon dolara ulaştı. Senegal’de şahsıma bir devlet nişanı da tevdi edildi. Halklarımız arasındaki bağları güçlendirmek için Senegalli öğrencilere verdiğimiz bursları artırma noktasında sözümüz oldu.

Afrika ziyaretimizin son ayağı Mali. Mali’ye Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştirmekten memnuniyet duyuyorum. Mali, FETÖ ile mücadelede kararlı adımlar attı, okullar Maarif Vakfı’na devredildi. TİKA, Mali Parlamentosu’nun renovasyonunu ve genel kurul salonunun yeniden tefrişini geçen yıl tamamladı. Malili öğrencilere de ülkemizde burs sağlıyoruz. Hatta “Daha fazla öğrenci gönderebilirsiniz, size desteğe hazırız” dedik.