Koronavirüs salgını nedeniyle eğitim kurumlarının kapatılarak, evden online eğitim kararı alınmıştı. Eğitimlerinin çoğu zaman bireysel uygulamalı ve yüz yüze gerçekleştirmesi gereken otizm, down sendorumlu öğrenciler mağdur olmakla birlikte çalışan anne ve babaları da izine çıkarılmamıştı. İzmir Milletvekili Tacettin Bayır özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerin durumunu ve çalışan annelerinin yaşadığı mağduriyetleri ile ilgili konuyu meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanının cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Türkiye'de Koronavirüs salgını nedeniyle eğitim-öğretim kurumları kapatılıp online eğitime geçilmişti. Online eğitimde ise mağdur olanlar yine özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar oldu. Eğitimlerinin çoğu zaman bireysel uygulamalı ve yüz yüze gerçekleştirmesi gereken otizm, down sendorumlu öğrenciler mağdur olmakla birlikte çalışan anne ve babaları da izine çıkarılmamıştı. İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, bu durumu Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını için bir soru önergesi verdi. Bayır, verdiği önergede Koronavirüs nedeniyle eğitim öğretimin online olarak yapılması kararı sonrasında özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların ve ailelerin yaşadığı mağduriyetleri sordu.

İşte o soru önergesi:

Çin'in Wuhan eyaletinde patlak veren salgın tüm dünyayı tehdit eden ve henüz bir çözüm bulunamayan salgın nedeniyle, ülkemizde uzaktan eğitime geçilmiş, dolayısıyla özel gereksinimi olan öğrencilere hizmet veren Özel Eğitim, Rehabilitasyon, Otizm Merkezlerinde de eğitim - öğretime ara verilmiştir. Bakanlığınızca, bu eğitimleri alan öğrencilerimizin eğitimleri konusunda bu süreçte nasıl bir yol izleneceğine dair herhangi bir açıklama yapılmamıştır.

Bu bağlamda;

  1. Ülkemizde 2019-2020 yılı itibariyle, ilköğretim ve ortaöğretim ayrı ayrı belirtilmek suretiyle, özel eğitim hizmeti veren kurum sayısı kaçtır? İllere göre dağılımı nedir? Türkiye’de özel eğitim hizmeti alan kişi sayısı kaçtır? Bunlardan kaçı kamuya aittir? Özel eğitimde çalışan öğretmen sayısı kaçtır?

  2. Corona virüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında Bakanlığınızca alınan kararın, özel okullarda öğretmenlerin hak kaybına uğrayacak şekilde uygulanmasının önüne geçilmesi için okul yönetimleri uyarılmış mıdır?

  3. Bu eğitimleri alan öğrencilerimize bu süreçte nasıl bir eğitim verilecektir?

  4. Bu kurumlarda çalışan personelin durumu ne olacaktır?

  5. Bu kurumlarda çalışan personel ve özel hizmete ihtiyaç duyan ailelerin mağduriyetleri nasıl giderilecektir?

  6. 12 yaşından büyük, özel hizmete ihtiyaç duyan olan ve ebeveynleri çalışmak zorunda olan öğrenciler için bir çalışmanız var mıdır?

  7. Çıkarılan genelgeyle, 12 yaşından küçük olan annelere verilen izinden, Özel eğitime ihtiyaç duyanların anneleri için de yaş sınırına bakılmaksızın, vermeyi düşünüyor musunuz?

  8. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde eğitim alan öğrencilerimizin, eğitime ara verilmesi nedeniyle evlerine gönderilmesi, çalışan ailelerin çaresiz kalmasına neden olmuştur. Bu nedenle, bu konumda çalışan öğrenci velilerinin bir süreliğine ücretli izinli sayılmaları sağlanamaz mı?