Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bugün açıklanan enflasyon verileriyle ilgili olarak "Beklediğimiz oranların daha üzerinde bir rakamla karşı karşıya kaldık" dedi. Albayrak, yüksek enflasyon rakamlarının gerekçesinin fırsatçılık ve stokçuluk olduğu görüşünü dile getirdi.

Berat Albayrak, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı.

Eylül ayında yüzde 3.46 artması beklenen enflasyonun yüzde 6.30 oranında gerçeklesiyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Albayrak, "Beklediğimiz oranların daha üzerinde bir rakamla karşı karşıya kaldık" dedi.

Albayrak, "Piyasadaki fiyatlama ölçüsünde fırsatçılık, stokçuluk, spekülatif fiyatlama davranışının algı değil, gerçek olduğunu ortaya koydu" ifadesini kullandı.

Albayrak, "En kötüyü geride bıraktık" görüşünü dile getirdiği açıklamasına "Trend ekim ayıyla birlikte kırılacak. Haftaya enflasyonla mücadele çerçevesini açıklayacağız" diye devam etti.
"Dengelenme sürecini görmeye başladık. Ticaret erbabı ve bunun takibi çok önemli" görüşünü dile getiren Albayrak, şunları kaydetti:

— Vatandaşlar sahada, kamu görevlileri sahada. Son iki ayda 22 binden fazla şikayet geldi, biz etkin şekilde sahada mücadele ettik. Bu işin ciddiyeti açısından vatandaş merkezli çok yakın bir süreci ortaya koymamız lazım. Ekim çok daha somut neticelerin olacağı bir ay olacak.

— Enflasyonla mücadele kapsamında paydaşların tamamıyla önden görüşme yapacağız. Haftaya fiyatlama, indirim, sorumluluk alma anlamında taşın altına eline koyma noktasında süreç başlatacağız.

— Tüm bu davranışlar tüm kesimleri etkiliyor. Hep birlikte mücadele elzem. Fiyatlamayı etkileyen sektörler başta olmak üzere görüşmeleri yapıp haftaya bununla ilgili genel kamuoyu açıklamasıyla bunun topyekün mücadele gerektirdiğini seslendireceğiz.