Bu mesele önemli, üzerinde durmak lazım.

Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca geçen hafta ne demişti? Hatırlamakta fayda var. Son bir haftadır sürekli bu konu konuşuluyor ama olsun toplumsal hafızası pek de güçlü bir millet olduğumuz söylenemez. Ben yeniden hatırlatayım.

Bakan Koca, yeni tip korona virüs salgınına ilişkin, "Her vaka, hasta değildir. Çünkü testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var ve büyük çoğunluğu bunlar oluşturuyor" dedi. Bakanın bu açıklaması ne sağlıkçılar tarafından anlaşılabildi ne de toplum tarafından. Sağlıkçılar vaka ile hastanın farklı olmadığını söylese de her koşulda hükumete yaranmaya çalışanlar 'tabi canım, hastaneye yatmayana hasta mı denir' diyerek kendilerini kandırmaya devam ediyorlar.

Sayın Bakanın bu söylemi önemli bir argüman! Bunu yadsıyamayız.

Neden mi?

Açıklayacağım.

***

Sağlık emekçileri Mart ayından bu yana insan üstü bir çabayla korona virüs ile mücadele ediyor. Günler süren nöbetler, karantinada geçen günler, yüzlerinden saatlerce çıkaramadıkların maskelerin yarattığı tahribat... Öte yandan yıllardır atamaya bekleyen sağlık personeli... 2018 KPSS puanıyla atanmayı bekleyen 39 farklı branşta yaklaşık 620 bin sağlık çalışanı mevcut. Yıllarca dirsek çürütüp mezun olan binlerce sağlık emekçisi 14 aydır atama bekliyor. Şimdi bu yıl KPSS'ye girecek kişileri de eklediğimizde bu rakamın daha da artacağı kesin. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, eylül ayında '1-2 hafta içinde atama olacak' açıklaması yapmıştı ama henüz bir gelişme yok.

Gelelim öğretmenlere. 2020 yılı ÖSYM verilerine göre atanmayı bekleyen öğretmen sayısı 460 bin dolaylarında. Tespit edilemeyenlerle birlikte bu sayının en az 550 bin olduğu tahmin ediliyor. İlerleyen yıllarda bakanlık kadrolarının doluluk oranı yüzde 100'e ulaştığında atama bekleyen öğretmen sayısı her geçen yıl daha da artacak. Her ilçeye bir eğitim fakültesi açarken bunları hesaplamadılar sanırım. Önlem alınmazsa Cumhuriyeti 100. yılı olan 2023 yılında 1 milyona yakın işsiz öğretmen, toplumun en büyük sorunlarından biri haline gelecek.

***

Tekrar Koca'nın açıklamasına dönecek olursak. Yarın Milli Eğitim Bakanı çıkıp eğitim fakültesi 'mezun'u ile 'öğretmen' ayrımı yaparsa hiç şaşırmam. Vaka ve hasta ayrımı yapıp gerçek rakamları gizleyebiliyorlarsa mezun ve öğretmen ayrımı da yaparak 'aslında biz öğretmenleri atıyoruz, atanmamış olanlar eğitim fakültesi mezunu' diyebilirler. Derlerse ben şaşırmam!