Mayıs ayında en fazla fiyat artışı yaşanan diğer ürünler arasında çocuk giyimi yüzde 18,87, erkek giyimi yüzde 15,51 ve kadın giyimi yüzde 10,56 ile sıralandı. Bunun yanı sıra oteller, pansiyonlar ve diğerleri yüzde 10,5, taze meyveler yüzde 10,04, yiyecek hizmetleri yüzde 7,54, paket turlar yüzde 7,07, içkiler yüzde 6,51 ve kümes hayvanları eti yüzde 6,17 gibi artışlar kaydedildi.

Doğalgazda 'Sıfır Fiyat' Yöntemi Uygulandı

Mayıs ayında en dikkat çekici fiyat düşüşü ise şehir gazı ve doğalgazda gerçekleşti. TÜİK, konut doğalgaz abonelerinin fatura kullanım bedellerinin devlet tarafından karşılanmasına yönelik bir karar doğrultusunda, doğalgaz fiyatının TÜFE kapsamında "sıfır fiyat" olarak hesaplanacağını duyurmuştu. Bu nedenle, mayıs ayı TÜFE hesaplamalarında doğalgaz için sıfır fiyat yöntemi uygulandı.

Diğer Ürünlerdeki Fiyat Değişimleri

Fiyat düşüşünde şehir gazı ve doğalgazın yanı sıra sebze (patates ve bazı yumru bitkiler hariç) yüzde 17,72, yumurta ve ilgili ürünler yüzde 6,40, kişisel ulaştırma araçlarının yakıt ve yağları yüzde 6,22, kara yolu ile şehirler arası yolcu taşımacılığı yüzde 3,82, elektrikli küçük ev aletleri yüzde 1,82, tereyağı yüzde 0,65, likit hidrokarbonlar yüzde 0,37 ve makarna çeşitleri yüzde 0,21 gibi fiyat düşüşleri gözlemlendi. Diğer katı ve sıvı yağlar ise yüzde 0,12 oranında azalış gösterdi.

Mayıs ayı itibarıyla tüketici fiyatlarındaki bu değişimler, vatandaşların günlük hayatında ekonomik etkiler yaratmaya devam ediyor. Fiyat artışlarının sürdürülebilir bir şekilde kontrol altına alınması ve enflasyonla mücadelede alınan tedbirlerin etkili olması önem arz ediyor.

Editör: Kazim Bozkurt