Manisa Valiliğinin kararıyla 200 gram ekmeğin fiyatı 1 lira 75 kuruştan 2 liraya yükseldi. Fırıncılar ise bu artışı yeterli bulmadı.

Girdi maliyetlerindeki artışla birlikte un fiyatları da her geçen gün yükseldi. Manisalı fırıncılar da maliyetlerin altından kalkabilmek için zam talebinde bulundu. Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bahattin Akyüz, Manisa Valiliği’nin onayı ile 200 gram ekmeğin 2 lira olduğunu açıkladı. Ayrıca geçen günlerde simit fiyatlarına da zam gelmiş ve 2 liraya satılan 100 gram simidin fiyatı 2,5 liraya çıkmıştı.

Ekmekteki artışın sebebinin yükselen un fiyatları olduğuna dikkat çeken Başkan Akyüz, “Son aylardaki dövizdeki dalgalanmalar, girdi maliyetlerinin ve un fiyatlarının artışı ekmeğinde zamlanmasına sebep oldu. Önceden 210 gramı 1,75 liraya satılan ekmek Manisa Valiliği’nin de oluruyla 200 gramı 2 liradan satılacak. Kilosu 10 liraya yükseldi. Gramı düşürüldü, fiyatı yükseltildi. Bu fiyat tüm ilçelerde geçerli olacak” diye konuştu.

Un fiyatlarındaki artıştan fırıncı esnafının mağdur olduğunu kaydeden Oda Başkanı Akyüz, “Fırıncı esnafımız 2 liranın bile kurtarmadığını ifade ediyorlar. Çünkü un fiyatları 360 lira ile 380 lira arasında değişiyor. Unda fahiş bir fiyat var. Özellikle bu konuda un fabrikalarının denetlenmesi, fiyatların düzene sokulması konusunda ilgili bakanlıklara yazı yazdık. Bu fırsatçılığın önüne bir an önce geçilmesi lazım. Un fabrikalarının denetlenmesi gerekiyor” dedi.