Haber/ Saadet ERCİYAS

TCDD İzmir Demiryolu Müzesi 30 Ekim 2020 günü yaşanan depremde zarar görmüştü. Müze, giriş ve ikinci katında tavandaki alçı kaplamalarının düşmesi nedeniyle ziyarete kapatılmıştı. 18 Mayıs 2021 tarihinde yayımlanan, “Pandeminin gölgesinde Müzeler Haftası” haberimizde, İzmir'de "restorasyon nedeniyle" kapalı bulunan müzelerden söz etmiştik. TCDD İzmir Demiryolu Müzesi'nin bu müzeler arasında olduğunu da duyurmuştuk. Yaklaşık sekiz aydır kapalı olan müze, 11 Haziran 2021 Cuma günü ziyarete açıldı. TCDD İzmir Demiryolu Müzesi, Pazar ve Pazartesi günleri dışında 09.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

Tarihi Ankara Garı’ndaki Demiryolu Müzesi ve Sanat Galerisi 2018 yılında kapatılmıştı. Buradan getirilen tarihi eserlerle daha da zenginleşen İzmir Demiryolları Müze ve Sanat Galerisi, 2019 yılının Aralık ayında kapsamlı bir onarım geçirmiş ve yeniden düzenlenmişti.

ESKİ PİYANO DA ONARILDI

TCDD İzmir Müze ve Sanat Galerisi'ne 2018 yılında kapanan Ankara'daki müzeden getirilen önemli eserler arasında 1896 yılında yapıldığı belirtilen kuyruklu bir piyano da bulunuyordu. Boyutları nedeniyle müzeye sığmayan piyano Alsancak Garı'nın hemen yanındaki Alsancak TCDD Sanat Galerisi'ne yerleştirilmişti. Yaklaşık üç yıllık bekleyiş sona erdi ve piyanonun onarımı da tamamlandı. TCDD İzmir Demiryolu Müzesi envanterinde bulunan dünyaca ünlü Alman C. Bechstein marka kuyruklu piyanonun çekiç ve keçeleri onarıldı, pimleri değiştirildi, eksik parçaları sağlanarak dış yüzeyinde iyileştirmeler yapıldı.

GİRİŞ KATTA SERGİLENİYOR

Akustik mühendislik harikası olarak tanımlanan C. Bechstein marka piyano, 1990 yılında müzeye dönüştürülen Tarihi Ankara Garı’ndaki Demiryolu Müzesi ve Sanat Galerisi'nin giriş katında sergileniyordu. Kuyruklu piyano Ankara Gar Gazinosu’nun yanı sıra Ankara Demirspor Lokali ve Eskişehir Demiryolu Hastanesi doktor yemekhanesinde kullanılmıştı. 125 yıllık piyano şimdilik TCDD 3. Bölge Müdürlüğü’nün Alsancak’taki Kültür Merkezi’nde sesini müzikseverlere yeniden duyuracağı günü bekliyor.