87'İNCİ İzmir Enternasyonal Fuarı'nda kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında gerçekleşen Edebiyat Sohbetleri'nde yazar Mine Söğüt okurlarıyla buluştu. 18. Sinema Burada Festivali kapsamında yapımcı ve görüntü yönetmeninin de izleyicilerle bir araya geldiği Gürcistan yapımı 'Dede' filmi gösterildi.

Kültür ve sanat etkinlikleriyle öne çıkan İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında gerçekleşen Edebiyat Sohbetleri, gazeteci yazar Mine Söğüt'ü ağırladı. Söğüt, kitapları, 12 Eylül 1980 darbesi, Gezi Olayları gibi konularda konuştu. Alanda kendisini izlemeye gelen hayranlarının sorularını yanıtlayan Söğüt, söyleşi sonrasında kitaplarını imzaladı.

FAZLA VAKİT GEÇİREMEDİM


İzmir'de yaşama şansı olmamasına rağmen kendisi bir hayli iyi hissettiğini ifade eden Söğüt, "İzmir'le ilgili bir tane hikayem var. Bir İzmir kitabı yapılıyordu, onun için bir hikaye istenmişti benden. İzmir benim çok tanıdığım bir şehir değil ama çok sevdiğim bir şehir. Fazla vakit geçirmedim, iş vesilesiyle ziyaretlerim oldu. Gittikçe daha çok bana iyi gelen bir şehir. İstanbul'da doğup büyüdüm. Yazarken hep İstanbul var, hem çok olanak verdiği için birçok şeyi anlatmakta hem de çok iyi tanıdığım için. Yaşadığım yerin tadını çıkararak, fazla kurcalayarak çok kuytularına girerek vakit geçiririm. İzmir'le öyle bir tanışıklığım yok ama İzmir'i yazarken de hikayelerimin çoğunda olan sınıf farkı üzerinden sınıfsal çatışma üzerinden aşk hikayesi anlatmıştım. İzmir'le bu kadar edebi bağım. Ama hele hele şu zamanlarda çok iyi geliyor bana İzmir'e gelmek" dedi.


SİNEMA BURADA'DA 'DEDE' GÖSTERİLDİ


18. Sinema Burada Festivali kapsamında gösterilen Gürcistan yapımı 'Dede' filmi de ilgi gördü. Filmi, sinema tutkunlarının yanı sıra Gürcü kökenli ziyaretçiler izledi. Hayatın gelenekler tarafından yönetildiği uzak bir dağ köyünde, büyükbabasının evlenmesini istediği gencin arkadaşına aşık olan genç kızın öyküsünü ve köyde yaşananları anlatan filmin yapımcısı Jamillah Jade Van Der Hulst ve görüntü yönetmeni Konstantin Esadze de gösterime katıldı. Hulst ve Esadze filmin sona ermesinin ardından izleyicilerin sorularını yanıtladı. Hulst, filmin çekildiği dağ köyünün yönetmen Mariam Khatchvani'nin doğduğu yer olduğunu, konuşulan dili film ekibinden yönetmenden başka kimsenin bilmediğini söyledi. Gürcistan'da yok olmaya başlayan bir dilin bu köyde konuşulduğunu belirten Hulst, filmi sonbahar, kış ve yaz olmak üzere üç farklı mevsimde toplam üç ayda çektiklerini dile getirdi. Görüntü yönetmeni Esadze ise filmde bir profesyonel oyuncu yer aldığını, geriye kalanların o köyde yaşayan gerçek kişiler olduğunu belirtti.