Haber/ Sinan KESKİN

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde, İzmir Büyük Şehir Belediyesi'nin katkılarıyla, Serdar Yörük küratörlüğünde uluslararası 77 sanatçının katılımıyla gerçekleşecek Dünya Sanat Günü İzmir'19'da resim, heykel, fotoğraf, seramik, tekstil, enstalasyon, video gibi farklı alanlarda üretilmiş eserler sanatseverlerle buluşacak. Etkinlikte bu yıl Amerika, Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, Rusya, Mısır, Kore, Litvanya, İran ve Azerbaycan'da 16 sanatçının yanı sıra başta İzmir olmak üzere İstanbul, Ankara, Eskişehir, Muğla, Uşak, Kastamonu, Afyon, Kütahya, Tekirdağ, Kayseri, Antalya, Bilecik gibi illerde usta, akademisyen ve genç sanatçıların eserleri sergilenecek.

5 Nisan-11 Mayıs 2019 tarihleri arasında Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleşecek serginin bu yılki kavramsal temasının 'İnsan Doğası' olarak belirlendiğini söyleyen Serdar Yörük, “Günümüz sisteminin her türlü özne ve olguya kendince biçtiği tanımlar, onları gerçek tabiatlarından koparıyor, sunileştiriyor ve kaçınılmaz olarak değersizleştiriyor. Kuşkusuz sanat, bu deforme etki alanının en ön saflarında yer alıyor. Sanatçılar bu sistem tarafından kendilerine yabancılaştırılıyor, eser üretmenin ve sanat yapmanın kendilerine verdiği ve vereceği haz unutturularak, sadece eser üretme sürecine, herhangi bir zihinsel aktivite öğesi taşımayan mekanik bir işlemmiş gibi odaklanmaya itiliyor. Oysa ki sanat eseri sanatçının kendisinden bir parçadır. Sanatçı ise toplumsal değerlere sahip kollektif bilincin taşıyıcısı ve kendi eylemlerinin bilinçli bir öznesi olmalıdır” dedi.

2012 yılından beri kutlanıyor

2011 yılında Meksika’nın Guadalajara kentinde yapılan UNESCO A.I.A.P/17. Dünya Sanat Dernekleri Genel Kurulu’nda Türkiye’yi temsil eden UPSD (Uluslararsı Plastik Sanatlar Derneği)’nin önerisiyle, Leonardo da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan, “Dünya Sanat Günü” olarak ilan edilmiş ve ilk olarak 2012 yılında ülkemizde de kutlanmaya başlanmıştır.