Seferihisar’da Tavuk Vebası (Avian Influenza) hastalığı şüphesi üzerine İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından ilçedeki tüm mahalle muhtarlarına resmi uyarı yazısı gönderildi. Yazıda, kanatlı hayvanların hareketlerinin yakından takip edilmesi ve hijyen kurallarına titizlikle uyulması istendi.
Seferihisar İlçe Tarım Müdürlüğü’nün gönderdiği yazıya göre, mahallelerdeki kanatlı hayvanların taşınması durumunda mutlaka yetkililere bilgi verilmesi gerekiyor. Özellikle küçük işletmeler ve evcil hayvan besleyen vatandaşların bu konuda dikkatli olması istendi. Kayıt dışı faaliyetlerin ise derhal bildirilmesi gerektiği vurgulandı.
Mahallelerde tedirginlik yarattı
Tarım Müdürlüğü’nün yazısı kısa sürede mahalle sakinleri arasında da yayılırken, Tavuk Vebası şüphesi ilçede tedirginliğe yol açtı. Yetkililer, paniğe gerek olmadığını belirterek Seferihisar genelinde gerekli önlemlerin alındığını ifade etti.
Seferihisar’daki kanatlı hayvan işletmeleriyle birebir iletişime geçildiği ve dezenfeksiyon tedbirlerinin artırıldığı öğrenildi. İlçede hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla saha denetimlerinin de sürdüğü belirtildi.
TAVUK VEBASI NEDİR?
Kanatlı hayvanlarda Tip A Influenza viruslarının neden olduğu Avian influenza, evcil kanatlı hayvanlar için oldukça bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır. Hastalık ülkemizde, “Tavuk Vebası” olarak bilinmektedir ve bildirimi zorunlu kanatlı hayvan hastalıkları arasındadır. Halk arasında “Kuş gribi” ismi kullanılmaktadır. Influenza A viruslarının kanatlı endüstrisi üzerinde önemli olumsuz etkileri bulunmaktadır, uluslararası öneme sahiptir ve uluslararası ticareti olumsuz etkileme potansiyelindedir. Avian influenza tip A, Orthomyxoviridae familyasına ait bir virüstür. İlk kez 19. yüzyılın sonunda kanatlı hayvanlarda tanımlanmıştır. İlk tanımlanmasını takiben sporadik ancak önemli vakalar bildirilmiştir. Hong Kong’ta 1997 yılında başlayan hem kanatlıları hem de insanları etkileyen H5N1 influenza A virüs infeksiyonları, hastalığın seyrini değiştirmiş ve önemini arttırmıştır. Bu virusa bağlı 2003 yılında Çin ve uzak Asya’nın birçok ülkesini etkileyen salgın, Ortadoğu, Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerine yayılmış ve başta evcil kanatlı hayvanları olumsuz etkilemiştir. Daha sonraki yıllarda tüm dünyada dönemsel olarak etkinliğini artıran H5N1 nedenli salgınlar, halen doğal yaşamdaki kuşlarda ve evcil kanatlılarda görülmektedir. Son dönemde, ülkemizin de dahil olduğu birçok ülkede bildirilmiştir.
KUŞ GRİBİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
nsanlarda kuş gribi virüsü enfeksiyonlarından kaynaklanan hastalıkların şiddeti değişiklik gösterir. Hastalık semptomsuz olabileceği ya da çok hafif belirtilerle ortaya çıkabileceği gibi ölümle sonuçlanacak kadar şiddetli seyredebilir.Kuş gribinin belirtileri, virüsün türüne bağlı olarak enfeksiyondan sonraki 2 ila 7 gün içinde görülebilir. Semptomlar, çoğu durumda aşağıdakiler de dahil olmak üzere geleneksel influenzaya benzer:
Ateş
Titreme
Kas ağrıları
Baş ağrısı
Nefes darlığı
Boğaz ağrısı
Öksürük
Yorgunluk