HABER MERKEZİ- Didim, Türkiye'nin en güzel tatil bölgelerinden biri olup, İzmir'den de her yıl yüz binlerce ziyaretçi ağırlamaktadır. Biz de Didim-İzmir arasının kaç kilometre olduğunu ve İzmir'den kaç saatte varılacağını sizler için araştırdık. Detayları haberimizde...

İZMİR DİDİM ARASI KAÇ KM

Türkiye'nin en çok tercih edilen tatil beldelerinden Didim ile İzmir arası, komşu ilde olmasından kaynaklı olarak çok kısadır. İzmir-Didim arası toplamda 162 kilometredir. 

izmir-didim-arasi-kac-km-kac-saat-1

İZMİR DİDİM ARASI KAÇ SAAT SÜRER?

Özel araçla seyahat edenler için E87 üzerinden yapılan yolculuk yaklaşık olarak 1 saat 59 dakika sürer. D515 yolunu tercih edenler ise Didim'e ulaşmak için yaklaşık 2 saat 30 dakika harcarlar. Yolun süresi trafiğin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Özellikle yaz aylarında ve tatil günlerinde trafikte yoğunluk oluşabilir. Bu nedenle tatil beldesine gitmeden önce yolun durumunu kontrol etmekte fayda var.

izmir-didim-arasi-kac-km-kac-saat-2

İZMİR'DEN DİDİM'E NASIL ULAŞIRIM?

İzmir'den Didim'e özel aracınızla veyahut taksi ile gidebilirsiniz. İzmir Otogarından kalkan otobüslerle de bu tatil beldesine ulaşabilirsiniz. Otobüs seyahati normal koşullarda özel araç ile aynı sürelerdedir lakin mola verdiği zaman bu süre biraz uzayabilir. 

izmir-didim-arasi-kac-km-kac-saat-3

AYDIN DİDİM ARASI KAÇ KM?

Aydın merkezden Didim toplamda 108 kilometredir. 

izmir-didim-arasi-kac-km-kac-saat-4

AYDIN DİDİM ARASI KAÇ SAAT?

Aydın merkezden Didim'e özel aracınızla toplamda 1 saat 20 dakikada varabilirsiniz.  

DİDİM HAKKINDA

Didim, Aydın ilinin turistik bir ilçesidir. Doğuda Muğla il sınırı, Güllük Körfezi ve Akbük Koyu, batıda ve güneyde Ege Denizi, kuzeyde Bafa Gölü ve Büyük Menderes Nehri ile çevrelenmiş yarımadayı oluşturur. İlçenin yüzölçümü 402 km²'dir ve 2022 yılı nüfus sayımına göre 97.000 kişi yaşamaktadır. Didim'de 16 mahalle bulunmaktadır.

Tarihçe olarak, Didim ilçesinin ilk yerleşim izleri Neolitik Devre (MÖ 8000) kadar uzanır. MÖ 16. yüzyılda Miken, Giritliler ve sonrasında Aka kolonilerinin varlığı görülmüştür. Persler, Romalılar ve Bizanslılar döneminden sonra 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi'nden sonra Türklerin egemenliğine geçmiştir. İlk olarak Karia olarak adlandırılan bölge, 1. Haçlı Seferi'nin ardından tekrar Bizans İmparatorluğu'nun kontrolüne girmiştir. 1261 yılından itibaren Menteşe Beyliği'nin kurulmasıyla Didim ve çevresi bu beyliğin bir parçası haline gelmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Didim'in varlığı "Yeronda - Yoran" adıyla devam etmiştir. 1924 yılında Lozan Antlaşması gereği Selanik'in Pravuşta bölgesi ve köylerinden gelen mübadiller Didim'in ilk sakinleri olmuştur. Yoran'dan ayrılan Rumlar ise gittikleri yerde "Nea Yeronda" yani "Yeni Yoran" anlamına gelen bir köy kurmuşlardır.

1955 depreminden sonra, önceleri halk arasında "Hisar" olarak da bilinen Yoran, devlet tarafından yapılan afet evlerine taşındıktan sonra "Yenihisar" adını almıştır. Ancak 9 Mayıs 1990 tarihine kadar Didim ve çevresi, Söke ilçesinin bir parçası olarak kabul edilirken, bu tarihte yayınlanan bir kanunla Yenihisar merkez olmak üzere Akbük, Akyeniköy beldeleri ile Akköy, Balat, Batıköy, Denizköy ve Yalıköy köyleri ve Milas ilçesinden alınan Akbük ile ayrı bir ilçe haline gelmiştir. 1999 yılında, isim benzerliğini önlemek amacıyla dünya üzerinde sadece bir yerde bulunan ve "Didymaion" kelimesinden türetilen Yenihisar ismi, Didim olarak değiştirilmiştir.

Editör: Mert Alpdündar