Kamuoyunda “Kooperatif Davası” olarak bilinen soruşturma kapsamında yeniden gözaltı kararı verilen Hüseyin Cengiz, başkanı olduğu İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu görevinden ayrıldığını açıkladı. Cengiz, derneğin adının yıpratılmaması ve kurumsal yapının zarar görmemesi için bu kararı aldığını kamuoyuyla paylaştı.
Soruşturma süreci yeniden başladı
İlk olarak 2 Temmuz 2025 tarihinde başlatılan soruşturma kapsamında ifade veren ve serbest bırakılan Hüseyin Cengiz hakkında, aynı dosya kapsamında ikinci bir soruşturma açıldı. Bu gelişme üzerine yeniden gözaltı kararı verildi. Sürecin ardından Cengiz, uzun yıllardır emek verdiği derneğin kamuoyu nezdinde tartışma konusu haline gelmemesi adına görevini devretme yoluna gitti.
Yönetim kurulu olağanüstü toplandı
Cengiz’in kararının ardından İZSİAD Yönetim Kurulu olağanüstü toplantıya çağrıldı. Yapılan oylamada, Başkan Vekili Münir Sirhan Özen, 18 kabul, 1 ret oyu ile oy çokluğuyla derneğin yeni Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçildi. Böylece dernekte başkanlık değişimi resmen karara bağlandı.
“Derneğimin yıpratılmasını istemedim”
Görevden ayrılma kararına ilişkin yazılı bir açıklama yapan Hüseyin Cengiz, Temmuz ayında başlatılan soruşturma sonrası ifade verdiğini ve serbest bırakıldığını hatırlattı. Bu süreçte bazı çevrelerde ve basında derneği hedef alan tutum ve haberlerin yer aldığını belirten Cengiz, şunları kaydetti:
Hüseyin Cengiz konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı:
“2 Temmuz 2025 tarihinde başlatılan soruşturma kapsamında ikmalen davet edilmem üzerine ifade verdikten sonra serbest bırakılmama rağmen, basında ve bazı çevrelerde derneğimize zarar verici tavır ve haberler yer almıştı.
Bu süreçte Yönetim Kurulumuz bana duydukları güvenden dolayı oy birliği ile görevimize devam etme kararını kamuoyuna ve üyelerimize açıkladı. Üyelerimizden aldığımız büyük destek ile bugüne kadar da üyelerimizin beklenti ve ihtiyaçlarına göre yapmak istediğimiz proje ve işleri hep birlikte yapmaya devam ettik.
Ancak dün Temmuz ayındaki soruşturma ile aynı konuda bir soruşturma daha açıldı. Haklılığıma ve bu soruşturmadan da beraat edeceğime olan sarsılmaz inancıma rağmen yıllarca çok değer ve emek verdiğim derneğimizin adının kamuoyunda tartışma konusu olmasını ve haksız yere yıpratılmasını istemediğim için, 11 yıl boyunca Yönetim Kurulunda görev aldığım, son iki senedir de Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığım İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği’ndeki tüm yetkilerimi tüzüğümüzün 26. Maddesinin verdiği yetki ile Yönetim Kurulu Başkan Vekilimiz Münir Sirhan Özen’e devrettiğimi, ardından başkanlık görev değişikliğinin de Yönetim Kurulumuzca oylanıp 18 kabul bir red oyuyla oy çokluğuyla onaylanarak karara bağlandığını sizlerle paylaşmak isterim. Yönetim Kurulumuzdaki görevimden ayrılırken 2024 yılı Ocak ayından beri başarılarla dolu iki sene geçiren Yönetim Kurulumuz, genel kurulumuzun verdiği yetkiye istinaden 2027 Ocak ayına kadar derneğimizi temsil etmeye ve hizmet etmeye devam edecektir. Bu temsil sürelerinin sonuna kadar İZSİAD Yönetim Kurulu’ndaki arkadaşlarımıza başarılarının devamını diliyorum. Her zaman ifade ettiğim üzere, İZSİAD dayanışma ruhu ve birlikteliğiyle, İzmir’e ve ülkemize hizmet kararlılığıyla, umudun azaldığı, karamsarlığın arttığı her zaman ve her yerde, kendine yakışan vicdanı ve duruşu ile iş dünyasının sesi olmaya devam edecektir.
Saygılarımla"




