Yataktan kalkmak nasıl da zor geliyor değil mi? Sabah çalan saatin alarmına karşı düşman kesildiğimiz şu günlerde erken uyanmak için bu öneriler çok işinize yarayacak! Vücut saati tıkır tıkır işleyenler, size şapka çıkarıyoruz! Ama çoğumuz geç yatıyoruz ve erken kalkamıyoruz. 'Toplantı 9’da değil de 10.00’da başlasa' 'İlk ders zili 1 saat sonra çalsa ne olurdu?' diye yıllardır sızlansak da değişen bir şey yok. 07.00‘da kalkıp 07.30’da evden çıkmak zorundayız. Ne yapalım? O zaman pratik yöntemler bulalım dedik.

Uyumak için alarm kurun

Sadece erken kalkmak yetmez, güne dinç başlamak lazım. Zira iş bekler, derste uyumak olmaz! O zaman erken yatmaya alışacağız. Mesela yatağa gitmeniz gereken saat için ayrı bir alarm kurun. Güne öyle paydos edin.

TV başından kalkıp uyumaya gitmeyin

Yatağa girmeden önceki 2 saati bir şeyler okuyarak, sıcak bir duş alarak, yürüyüşe çıkarak veya ertesi günü planlayarak geçirin. Bu sırada odanızı havalandırın. Mis gibi bir uyku istiyorsanız bırakın temiz hava içeri girsin.

Uyumadan önce beslenmeye dikkat!

Yatmadan önce içilen çay, kahve uykunun baş düşmanlarından. Hele alkol ve sigara sizi ters köşeye yatırır, uyutmaz. Karnınız acıktıysa hafif bir şeylerin ötesine geçmeyin.

Uyumadan önce ağır egzersiz yapmayın

Günü koşarak, ağırlık ve kardiyo çalışarak bitirmeyin. Uykunuz yoksa kendinizi yorun ama o kadar da değil.

Sağlığınızın değerini bilin

Sabah nasıl uyandığınızın sağlığınızla bir ilişkisi olabilir. Belki de daha iyi bir diyet ve egzersiz planına ihtiyacınız vardır. Eğer uyanmakta zorlanıyorsanız, bilmediğiniz bir uyku apneniz olabilir. Eğer her şeyi doğru yaptıysanız, uzman görüşü almak için mutlaka doktora gidin.

Başucunuzda içecek bulundurun

Sabah uyanır uyanmaz içtiğiniz bir bardak su sizi uyandıracaktır. Yatağınızın başında bulundurduğunuz kafeinli bir içecek, sizi yataktan çıkaracak yollardan biri olabilir. Ancak bunun sağlıklı bir öneri olduğunu söyleyemeyiz.

Yanıp sönen bir çalar saat alın

Işık saçarak yanıp sönen bir çalar saat ya da radyolu çalar saatler, sabahları daha aydınlık, parlak ve müzikli bir güne daha kolay uyanmanızı sağlar. Belli bir süre sonra rahatsız edici sesler sizi artık uyandırmayacaktır.

Yataktan kaldıracak uygulamaları indirin

Vücut hareketlerini algılayabilecek bir program indirin. Bu programlar yalnızca yatağınızdan kalktığınız zaman ya da iki kere dönerseniz kapanıyor.

Kokulu tuzlar koklamayı deneyin!

Kokulu tuzlar veya uçucu yağlar insanları yüzlerce yıl canlı tutmak için işe yarıyor. Bunun için sevmediğiniz bir kokuyu duymanız gerekmiyor. Sizi canlandıracak bu kokuları yatağınızın başucuna koyarak başlayabilirsiniz. Greyfurt ya da nane işinizi görebilir.

Kendinizi eğitin

Uyanmak için kendinizi zorlamak yerine, birkaç egzersiz uygulayarak vücudunuzun hemen harekete geçmesini sağlayabilirsiniz. Kendinizi iyi hissedene kadar bunu günde iki defa tekrarlayın. Bu ipuçlarını yaptığınız halde hala zamanında uyanamıyorsanız, belki sabahları hızlı uyanamamanızın başka nedenleri olabilir.

Erken uyanmak istiyorsanız bunları alışkanlık haline getirin:

  • Sessiz ve karanlık bir odada uyuyun.
  • Gün içinde yarım saatten fazla şekerleme yapmayın.
  • Uyandığınızda perdeyi açın, taze havayı koklayın.
  • Alarmı yataktan uzak bir yere konumlandırın ki onu susturmak için mecburen birkaç adım atın.
  • Alarmı ertelemeyin! Fazladan 5 dakika uyumanın ne size, ne de çevrenize faydası var.

Sabahları açık havada 10 dakika yürüyün

Uyandıktan sonra güneş ışığı altında kolları yukarı kaldırıp birkaç kez derin nefes almanın ve vücudu germenin, duyuların uyanmasına yardımcı olduğunu vurgulayan İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Vücuda doğal bir enerji veren sağlıklı bir kahvaltı yapmak da gün içerisinde zinde olmak için çok faydalıdır. Sabahları 10-20 dakika açık havada hafif bir yürüyüş yapılması da vücudun enerjisini artırır” şeklinde konuştu.

Kişilerin aktif ve verimli saatleri farklılık gösterebilir

Genel olarak sabah saatlerinde insan bedeninin enerji seviyesinin yüksek olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Ancak kişilerin günlük yaşam ve çalışma programlarına göre daha aktif ve verimli oldukları saatler farklılıklar gösterebiliyor. Belli bir konuya odaklanan insanların 90-120 dakika sonra verimlerinin düştüğü gözlemlenmiştir. Yoğun çalışma sonrasında su, kahve ve çay gibi sıvı bir şeyler içmek ve kısa süreli hareket etmek için ara verilmesi faydalı olur” ifadelerini kullandı.

Uyku pozisyonunuz ilişkinize dair ne söylüyor?

Uyku pozisyonuna göre ilişki analizi yapıyoruz! İşte uyuma şekillerinize göre ilişkinizin verdiği sinyaller...