Haber / Didar DEMİRCİ
Tüm Emekliler Sendikası Bornova Şube, “İnsanca, onurlu bir yaşam istiyoruz. Geçinemiyoruz” diyerek, Bayraklı Sevgi Yolu’nda basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını Tüm Emekliler Sendikası Bornova Şube Başkanı Mehmet Düşünceli okudu. Yaşanan ekonomik krizde zenginin daha da zenginleştiğini, fakirin ise her geçen gün daha da yoksullaştığını ifade eden Düşünceli, döviz kurları üzerinden iktidara yüklendi. Düşünceli, “Soruyoruz: Faiz kimler için düşürülmüş? Ülkemizde yaklaşık 84 Milyon insan yaşıyor ve sadece 300 bin kişiye döviz kurlarının yükselmesinden doğacak zararların kendilerine faiz olarak ödeneceği garantisi veriliyor, bu para kimden alınacak? Hepimizin ve ülkemizin çıkarları için yapıldığı söylenen kararlar kimlere yarar sağlıyor?” ifadelerini kullandı.

“EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ”

Tüm emeklilerin yıllarca çalışıp, alın teri döktüğünü ve şimdi de emeklerinin karşılığını istediğini belirten Düşünceli, “Hiç kimseden iyilik, sadaka, lütuf, bağış istemiyoruz. Bizler emeğimizin karşılığını istiyoruz” dedi. Emeklerinin karşılığını istediklerinde ise türlü bahaneler sıralandığını dile getiren Düşünceli, “Son üç ayda 2022 bütçesinin iki katına yakın para, uluslararası sermayeye ve onun ülkemizdeki komisyoncularına aktarıldı. Kaynaklar; rantiyeye, savaşa, yandaşa aktarıldığında ülke batmıyor ve yönetenlerin aklına kıt kaynaklar gelmiyor! Ülkenin kaynakları kıt değil, yönetenlerin tercihlerinden dolayı kaynaklar kıtlaşıyor. Ülkeyi yönetenler her yıl en az bir kere bazen üç beş kere vergi affı çıkarıyorlar. Bu aflardan emekliler, işsizler, memurlar, esnaflar, köylüler, öğrenciler mi yararlanıyor? Vergi barışı adı altında kara para aklamasından kimler yararlanıyor? Ülkeyi, emekçilere verilecek insanca bir yaşam ücretimi, yoksa çeşitli adlar altında yapılan yolsuzluklar, yağmalar, talanlar, özelleştirmeler mi batırıyor?” sözlerini kaydetti.

“HAKLIYIZ KAZANACAĞIZ”

Tüm talep ve isteklerinde emeklilerin haklı olduğunu belirterek, “Haklıyız Kazanacağız” diyen Düşünceli, emeklilerin taleplerini şu şekilde sıraladı:

“2022 Bütçesi halkın taleplerinin karşılandığı bir bütçe olsun. Yoksul yaşamak istemiyoruz. TÜİK’in belirlediği yoksulluk oranından aşağı olmayacak bir pay istiyoruz. Bütçenin adaletli ve hakkaniyetli dağıtılmasını istiyoruz. Üretimin, yurttaşların ihtiyaçlarının karşılanması için yapılmasını, böylece işsizliğin sorun olmaktan çıkarılmasını, emekliliği hak ettiği halde “mezarda emeklilik” dayatmasıyla Emeklilikte Yaşa Takılan diye tabir edilen emekçilerin hemen haklarına kavuşmalarını istiyoruz. Asgari ücret denilen ve emekçileri sefalete mahkum eden kavramın ortadan kaldırılmasını herkesin onurlu bir yaşam süreceği kadar ücret almasını istiyoruz. Siyasi iktidarın, haklarını savunan emeklilerin oluşturduğu örgütlerin kapatılması için çaba sarf edeceğine, uluslararası sözleşmeler göz önünde bulundurularak toplu sözleşmeli sendikal haklarının yolunu açacak hukuki düzenlemeler yapmasını istiyoruz.”