Karaburun Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde 9. sınıf öğrencilerinin seçtikleri seçmeli derslerin üzerini çizip Kuran ve Arapça derslerini işaretleyen Müdür Yaşar Düşünceli'ye tepki yağdı.

Haber / Mustafa OĞUZ

Karaburun Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde 9. sınıf ders programında, öğrenci velilerinin tercih ettiği seçmeli dersler karalanarak yerine Okul Müdürü Yaşar Düşünceli tarafından ikinci zorunlu yabancı dil dersi olan Arapça ve seçmeli Kuran-ı Kerim Dersi işaretlenmesine tepki yağdı. Veliler kendilerine haber verilmeden bu değişikliği yapan okul müdürü hakkında Karaburun Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu; okul müdürünü ayrıca Karaburun Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne şikayet etti.
Karaburun Hükümet Konağı çevresinde bir araya gelen veliler, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Karaburun Şubesi, CHP Karaburun İlçe Başkanı Bülent Çumçum ve Karaburun Kent Konseyi üyeleri bu durumu protesto etti.

VELİLERE BASKI YAPILDI

Konu ile igili basın açıklamasını okuyan ADD Karaburun Şube Başkanı Meftun Bulunmaz, velilerin yasal hakkı olan seçme haklarının elinden alındığını belirterek “Buna rağmen, velilere göstermelik seçme listesi dağıtılmış, velilerin seçmeli Kur'an dersine itirazları ise 'geç kaldınız' denilerek reddedilmiştir. Öğrenci velilerinden Esra Akçaboğa'nın okulun verdiği seçme listesinde yaptığı ders seçimi çarpı işareti ile karalanarak, yerine okul müdürü tarafından Kur'an Dersi işaretlenmiştir. Velilerin itirazı üzerine bir toplantı düzenleyen lise Müdürü Yaşan Düşünceli, 'bu ders ister Milli Eğitim Müdürü, ister benim tarafımdan deyin, mutlaka okutulacaktır' diyerek velilerin üzerinde baskı oluşturulmuştur. 22 kişi olan 9. sınıf mevcudundan 11 velinin, Kaymakamlık nezdinde yaptıkları başvurular da, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Lise Müdürü tarafından MEB ilgili kararı ve haftalık Ders çizelgesi öne sürülerek yine reddilmiştir. Atatürkçü Düşünce Derneği Karaburun Şubesi olarak; velilerin seçme hakları ellerinden alınarak ve seçme listesi lise müdürü tarafından tahrip edilip Kur'an dersine zorlanarak, çocuklarımızın fırsat eşitsizliğine mahkum edilmesi konusunda adli ve idari şoruşturması açılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
manset-karaburun-okul1

DAVA AÇACAK

Mağdur velilerden Esra Akçaboğa oğlu Derin Akçaboğa ile ilgili seçtikleri “Demokrasi ve İnsan Hakları, Girişimcilik, Beden Eğitim” derslerinin çizilerek kendilerine sorulmadan okul müdürü tarafından Kuran'ı Kerim dersinin işaretlendiğini belirterek, “Karaburun İlçe Milli Eğitim Müdürü'ne başvurumda 'seçilmiş program verildiğini bilmiyorum' dedi. Hem okul hem de ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü hakkında dava açacağım” ifadelerini kullandı.
CHP İlçe Başkanı Bülent Çumçum ise “Velilerin seçme ders hakkı ellerinden alınmıştır. Daha önce de Arapça ders konusu gündem gelmiş ve bu konu CHP İzmir Millietvekili Atila Sertel tarafından meclis gündemine getirilmişti. Bu işin takipçisi olacağız” dedi.

Müdürden yazılı yanıt

Okul Müdürü Yaşar Düşünür ise Akçaboğa'nın dilekçeli başvurusuna; “Okulumuza vermiş olduğunuz dilekçeniz incelendiğinde okulumuz şartları gereği oluşturulan 9. sınıf seçmeli ders dilekçenizdeki derslerden bir tanesi olan Kuran'ı Kerim dersi haftada 2 saat olarak öğrenci ve velilerimiz tarafından seçilmiştir. Okulumuzda okutulan Arapça dersi Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın 30/05/2017 tarih ve sayılı kararındaki seçmeli değil, öğrencilerin alması gereken zorunlu ortak dersler bölümündeki 2. yabancı dil dersi olarak okutulmaktadır. Seçmeli ders havuzu oluşturulurken okulumuzun fiziki şartları gereği sınıf bütünlüğünün sağlanmasına dikkat çekilmiştir" yanıtını verdi.