Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı ile Azra Erhat'ın manevi oğlu, rehberlerin rehberi, mitolojinin, medyanın, Türk edebiyatının en önemli isimlerinden Profesör Doktor Şadan Gökovalı Muğla'da son yolculuğuna uğurlandı. Menteşe ilçesinde bulunan Prof. Dr. Şadan Gökovalı Açık Hava Tiyatrosu’nda düzenlenen cenaze törenine AKP Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, CHP Muğla milletvekilleri Süleyman Girgin, Mürsel Alban ve Burak Erbay, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen, İGC Başkan Yardımcısı Dilek Gappi ve birçok seveni katıldı.

Pandemi tedbirleri doğrultusunda gerçekleştirilen cenaze töreninin ardından Gökovalı, Ula ilçesinde bağlı Akyaka Mahallesi İskele Mezarlığı'na defnedildi. Şadan Gökovalı’nın vefatı nedeniyle büyük üzüntü yaşadığını dile getiren Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Gökovalı’nın sadece Muğla’ya değil, ülkeye hizmet eden koca bir çınar olduğunu ifade etti. Muğla’nın büyük bir değerini kaybettiğini ifade eden Gürün, “Şadan Hoca öyle bir çınar ki gölgesinde nice başarılı öğrenciler yetiştirdi. Anadolu kültürü, kazılmış, kazılmamış antik kentleri en iyi anlatan kimdir deyince ilk akla gelen isim her zaman Şadan Hoca'ydı. Gökovalı, gazeteci ve yazar kimliği ile Muğla'ya önemli değerler katan bir isimdi. Vefatının son günlerine kadar sürekli irtibat halindeydik. Sağlık durumunu yakından takip ettim. Rahatsızlanıp, hastanede yattığında da son anına kadar umudunu hiç yitirmedi. Biz kendisini yaşarken onurlandırmak için Muğla merkezde yaptığımız Açık Hava Tiyatrosu'na Şadan Gökovalı ismini verdik. Ayrıca ismiyle özdeşleşen Gökova Mahallesi'nde adını taşıyan ve eserlerinin yer aldığı kütüphaneyi vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Şadan Hoca, bana ‘Kendimi olgun bir meyve gibi düşerken, kendisini taşıyan ağaca teşekkür ederek’ sözleri ile veda etti. Son anına kadar hep üretti. Onu ismiyle, eserleriyle çok sevdiği Muğla ve Gökovası’nda yaşatacağız” dedi.

İzmir'deki törene yağmur engeli

Öte yandan İzmir'de İGC tarafından Gökovalı'nın Alsancak'ta oturduğu ve kendi adını taşıyan sokakta düzenlenen tören olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edilmişti.

Adı, Datça'da sokağa verildi

Gökovalı'nın adı, Datça'da yaşayacak. Datça Belediye Meclisi, CHP grubunun getirdiği öneriyi oybirliği ile kabul etti. Ege Market'in karşısındaki caddenin ismi Prof. Dr. Şadan Gökovalı Caddesi olarak değişti. Gökovalı, özellikle 1960-1980 yılları arasında Datça'nın ve Knidos'un tanıtımına yazılarıyla katkıda bulunmuştu.