Haber/ Didar DEMİRCİ

Türk Tabipler Birliği (TTB) korona virüs salgınında hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını hatırlatmak amacıyla 14- 18 Eylül haftasını ‘Yönetemiyorsunuz! Tükeniyoruz’ anma haftası olarak planladı. 81 ilde farklı programlarla gerçekleşen anma etkinliklerinde tüm sağlık çalışanları farklı noktalarda 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

İzmir’de ‘Yönetemiyorsunuz Tükeniyoruz’ başlığıyla basın açıklaması düzenleyen İzmir Tabip Odası, bina girişine de konuya ilişkin pankart astı. Basın açıklamasına TTB Merkez Konsey Üyesi Mübeccel İlhan, İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Kaynar, İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Nuri Seha Yüksel katıldı.

Basın açıklamasından önce açıklamalarda bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, pandeminin başından bu yana sağlık çalışanlarının canla başla, büyük fedakarlık göstererek, korona virüse karşı birebir mücadele ettiği hatırlatmasını yaparak, süreci değerlendirdi.

Çamlı, “Karar alma sürecinde kendilerinin dahil edilmediği sağlık meslek örgütleri ve ilgili kuruluşların paylaştıkları öneriler ne yazık ki sağlık otoriterileri tarafından kabul görmüyor. Ancak, zaman zaman yaptıkları açıklamalarda bizimle aynı görüşü onlar da dile getiriyor” diye konuştu. Çamlı, gelinen noktada 280 bini aşan pandemi hastasından 30 bin ve üzerinin sağlık çalışanı olduğunu dile getirerek, “80’nin üzerinde sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Pandemide sağlık çalışanları 10 kat daha risk altında. En kısa zamanda sağlık çalışanlarının korunmasıyla ilgili önemli tedbirlerin alınması ve diğer haklarının en kısa zamanda temin edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

En ağır süreçteyiz

Ortak basın açıklamasını okuyan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Kaynak, korona virüsün sadece büyük bir sağlık sorunu olmadığını aynı zamanda salgının ekonomik, sosyal ve psikolojik açıdan da büyük bir problem teşkil ettiğini söyleyerek, “Bu süreç bir kamu yönetimi sınavıdır. Şu anda pandemi başlangıcından bu yana ülkemizde 6 ay geçmiş ve bu sürede en ağır süreci yaşamaktayız. Gelinen noktada ciddi ve ağır bir başarısızlık göstermektedir. Kurulmuş bilimsel kurumlar eksik kalmıştır. Bilim kurullarının bilimsel düşünceleri siyasi kararların gölgesinde dikkate alınmadan kaybolmuştur. Siyasi kararlarla ne karantina uygulaması ne testlerin planlaması dikkate alınmamıştır. Bu nedenle artık bir çok pandemi mücadelesinde vazgeçilmiş gibi görülmektedir” dedi.

Yapılan açıklamanın devamında sağlık çalışanlarının çalışma yükünün azaltılması için gerekli çalışmaların yapılması ve koruyucu ekipmanların, önlemlerin alınması talebinde bulunularak, TBMM’ye çağrıda bulunuldu. Konuya ilişkin Kaynak, “TBMM’nin açılması beklenmeden özel gündemle bütün partilerin bir araya gelmesi için çağrı yapıyoruz. Gereken salgın yasasının düzenlenmesini ve eldeki verilerin kamuoyuyla şeffaflaşmasını talep ediyoruz” dedi.

“Siyah kurdeleler yönetemeyenlerin kara yüzüdür”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, ‘TTB haindir, kapatılmalıdır’ söylemlerinin sorulması üzerine açıklama yapan TTB Merkez Konsey Üyesi Mübeccel İlhan, “Bu süreçte pandemi ve kaybettiğimiz sağlık çalışanlarıyla ilgili olarak acımızı, sağlıkla ilgili tedbirlerin bilimsel şekilde alınması yönündeki uyarılarımıza devam edeceğiz. Taktığımız siyah kurdeleler hem kaybettiğimiz canlarımız için yasımızın göstergesi hem de süreci yönetemeyenlerin kara yüzüdür” dedi.

Bahçeli’ye görev yemini hatırlatması

Sosyal medya hesabından Türk Tabipler Birliği'ne ağır ithamlarda bulunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hakkındaki sorulara da cevap veren İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, “Sağlık meslek örgütleri olarak tabip odalarının öncelikli görevi toplum sağlığıdır. Toplum sağlığını ilgilendiren her konu bizim görev alanımızdır. Acımızı sağlık çalışanlarının korunması, salgınla ilgili tedbirlerin bilimsel verilerini almasıyla ilgili uyarılarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Konuya ilişkin Kaynak, mesleki görev yeminleri hatırlatması bulunarak, “Bizler hekim olarak Hipokrat Yemini ettik ve buna sağdık kalıyoruz. Onlar da kendilerine göre meclis kürsüsünde yemin ediyorlar onlar da ona sağdık kalsınlar” dedi.