Orkide Yağları Fabrikası'ndan atılan ve 75 gün boyunca şirket önünde eylem yapan 29 işçi, çadır kurarak başlattıkları direnişi sonlandırma kararı aldı. Sendika “Bu hukuksuzluklar ortadan kalkana kadar boykotumuz sürecek" dedi.

Haber/ Umut KARAKOYUN

FETÖ-PDY soruşturması kapsamında TMSF'nin el koyduğu Orkide Yağları Fabrikası'nda, sendikal faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle işine son verilen 29 işçi için başlatılan çadırlı direniş, sona eriyor. Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş)’na bağlı Öz Gıda İş Sendikası'nda örgütlü olan işçiler, 75 günlük mücadelelerini 20 Eylül'de kitlesel bir basın açıklaması yaparak bitirme kararı aldı. Öz Gıda İş Sendikası'ndan yapılan yazılı açıklamada, seslerini duyurmak için başlattıkları mücadelede hedeflerine ulaşamadıkları belirtilerek; “Maalesef sesimizi duyması gereken kişi ve makamlar duymadığı gibi hukuksuzluklar ve baskılar üstelik kamu görevi yapan TMSF'nin atadığı İzmir Defterdarı Tamer Utkucu denetiminde ve gözetiminde devam etti” denildi.

HER YERDE ANLATACAĞIZ

Açıklamada, hukuksuzlukların düzeltileceği yerde işçi çıkarma işlemlerinin devam ettiği bilirtilerek, şunlara dikkat çekildi: “Ekonomik sebeplerle işçi çıkartılmasının üzerinden 3 ay geçmeden, işten çıkartılan kişilere her hangi bir çağrı yapılmadan 7 Ağustos'ta Orkide yağ fabrikasına 4 yeni kişinin işe alınması en hafif ifadeyle yasaları hiçe saymak ve ben yaparım olur demektir. Bu son hareket bizlere göstermiştir ki TMSF yetkilileri, bu konunun muhataplarınında kafalarındaki plan farklı, Orkide yağ işvereninde hesapları başkadır. Muhakkak herkesin bir hesabı varsa Allah'ın da bir hesabı vardır.” Sedikadan yapılan yazılı açıklamada, 'Yasaların müsaade ettiği heryer bundan sonra direniş alanımızdır' ifadelerine yer verilirken, Orkide Yağ Fabrikası'nda yapılan hukuksuzluklar ve keyfi uygulamaların en yüksek perdeden ve her yerde anlatılmaya devam edileceği kaydedildi. Sendikanın açıklaması şu şekilde:

SON UYARI YAPILACAK

“75 günlük direnişimizde her an yoldan geçen bir kamyon çadıra girecek korkusuyla fakat bir kişiyi incitmeden, bir tane dal koparmadan fabrika karşısında bekleyişimiz vicdanları ve adaleti harekete geçirmeye yetmedi. Tüm bu verilerin neticesiyle birlikte, işten çıkartılan arkadaşlarla bir toplantı yapılmış şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçle ilgili takvime de birlikte karar verilmiştir. Bundan sonra fabrika direnişçileri olarak eylemimiz fabrika önünde çadır kurarak bekleyelim şeklinde olmayacak. Bu hukuksuzluklar ortadan kalkana kadar 'Orkide yağ tüketme, tükettirme' boykotumuz devam edecek. işten çıkartılan arkadaşlar tekrar işbaşı yapana ve işyerindeki baskılar son bulana kadar direnişe şiddeti ve dozu artarak devam edilecek. Bundan sonra eylemimizin şeklinide dozunuda karşı tarafın hal ve tavırları belirleyecek.”