Sarpıncık'ta ilkokuldan beri çobanlık yapan Mehmet Atay, 250 keçilik sürüsünü ancak ATV ile kontrol altında tutabiliyor. Atay, “Bu araç olmazsa tilkiyle, çakalla baş edemem” diyor.

ENGİNİzmir'in Karaburun ilçesine bağlı Sarpıncık Köyü'nde yaşayan ve kendi sürüsüne çobanlık yapan Mehmet Atay, 250 başlık keçi sürüsünü kontrol altında tutabilmek için arazi aracı ATV kullanılıyor. Köyde annesiyle birlikte yaşadığını ve ilkokul yıllarından itibaren köy civarındaki dağlarda çobanlık yapmaya başladığını anlatan Mehmet Atay şöyle konuştu:
“Her sabah saat 08.00'de hayvanlarımı ağıldan çıkarır otlamaya götürürüm. Köy yakınlarında, rüzgar türbinlerinin bulunduğu bölgede otluk dediğimiz derin bir vadi var. Yaz mevsiminde hayvanlarımı burada otlatırım. Buradan kış ve bahar aylarında dere aktığı için bitki örtüsü çok zengin. Diken çok, kekik çok, filizli ağaçlar var, çalılar, meşeler, tohumlar var. Keçilerim iyi süt yapsın diye özellikle burada besliyorum. Her gün elde ettiğim sütü de peynir üretenlere satıyorum. Sütün yağını almadığım için kendimiz de evde anca peynir yapabiliyoruz. Kış mevsimi geldiğinde de sürümü otlatmaya deniz kenarına götürüyorum.”


TEK TEK TANIRIM


250 başlık sürüyü her an kontrol etmenin çok zor olduğunu, bu yüzden araziye uyumlu ATV aracı aldığını belirten Atay, şunları söyledi: “Bölgede çok tilki ve çakal var. Yavruları alıp kaçıyorlar. Bu yüzden sürekli hareket halindeyim. Ocak ayından itibaren doğumlar başlayacak. 100-150 yavru olacak. Bu araç olmazsa ne tilkiyle ne çakalla baş edemem. Sürüye gözkulak olan köpeklerim var ama buraya çok yabancı geldiği için daha sakin yapılı köpekler seçtim kendime. Bu yüzden sürüyü öncelikle kendim korumak zorundayım.”
"Sürüdeki keçilerin hepsini tanıyorum, bir keçi eksilse iki gün içinde anlarım" diyen Mehmet Atay, "Evim var, düzenim var ama evli değilim. Bütün hayatım keçilerimle birlikte dağlarda geçiyor. Keçileri kaçırmamaya çalışıyorum” diye konuştu.