Haber / Gökçe ADAR

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi 2'nci Başkanı Banu Onan Erdal, korona virüs salgınının pek çok sektör gibi tarımı da etkilediğini ifade ederek, virüse karşı kırsalda alınması gereken önlemleri anlattı. Mart sonunun mevsimlik işçi sezonu olduğunu hatırlatan Erdal, pek çok mevsimlik işçinin para kazanması için üretimin olduğu bölgelere göç edeceğini ifade ederek, göç durumunda virüsün daha da hızlı yayılacağının altını çizdi. Erdal, bakanlığın bu konuyla ilgili acil bir önlem alması gerektiğini dile getirerek, "Mart sonu mevsimlik işçilerinin sezonu. Dolayısıyla binlerce mevsimlik işçi, kırsaldan, doğudan, yurt dışından, hatta ve hatta Suriye'den göç ederek, sezonluk işlere başlayacak. Mevsimlik işçilerin çoğu zaten kayıt dışı çalışıyor. Bu işçilerin zaten bu şekilde çalışmaları çok riskliydi ancak böyle bir dönemde hem kendileri için hem de göç ettikleri yerdeki diğer vatandaşlar için daha da riskli. Özellikle gezici tarım işçisi dediğimiz grup diğer işçilere göre daha da riskli. Çünkü, gezici mevsimlik işçiler doğudan çıkıyor, Adana'ya gidiyor, oradan Karadeniz'e gidiyor oradan Aydın'a gidiyor sonra İzmir'de sezonu kapatıyor. Mevsimlik işçiler, farklı şehirlerde çalıştığı için enfekte olma olasılığı çok yüksek" dedi.

Acil önlem alınmalı

Hijyen koşullarının son derece az olduğu bir ortamda çalıştıklarını ve korona virüsü yayabilecek potansiyele sahip olduklarını ifade eden Erdal, mevsimlik işçilerin sağlığı için bakanlığa çağrı yaparak, acil önlem alınmasını talep etti. Erdal, "Mutlaka hijyen tedbirleri alınmalı. Sağlık kontrolleri yapılmalı ve mevsimlik işçiler için yasal düzenlemeler getirilmeli. Bu salgının Mayıs ayında biteceğini öngörüyoruz ancak bu süreç daha da uzayabilir" diye konuştu. Uzaktan devam eden eğitim sebebiyle birçok öğrencinin köylerine geri döndüğünü de söyleyen Erdal, köylerine dönen çocukların da köylerdeki vatandaşlara yönelik alternatif taşıyıcı olabileceğini söyledi.

Tarım desteklenmeli

Halkın sağlıklı gıdaya ulaşması için üretimin devam etmesi gerektiğini söyleyen Erdal, üreticinin desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Erdal, "Ekonomik olarak sıkıntı yaşayan tarım için şu an ekonomik kriz devam ediyor. Bu sektör yine korona virüs dolayısıyla ikinci üçüncü darbesini alacak. Bu anlamda üreticinin desteklenmesi gerekiyor. Halkın bu süreçte sağlıklı gıdaya ulaşması lazım. Halkın mutlaka sebzesine meyvesine ulaşması lazım. Bunun için de sağlıklı üretimin devam etmesi lazım. Dolayısıyla düşüşte olan tarımın aksine yükselmesi bu süreçte daha çok desteklenmesi gerekmektedir. Kendimize yeten bir ülke olmamız gerekmektedir. Kesinlikle ve kesinlikle tarım desteklenmeli. Görüyoruz ki bizi bu noktada sanayiciler kurtarmıyor" dedi. Gökçe ADAR

Üretici bilgilendirilmeli

Kırsal kesimde konuyla ilgili tedbirlerin daha az olduğunu söyleyen Erdal, "Üreticilerin selamlaşma, tokalaşma gibi alışkanlıklardan uzaklaşması için mutlaka eğitim alması gerekiyor. Dışarı çıkılmıyor ama evlerde toplu yemekler yeniliyor. Köylerde korona virüsle ilgili bilgilendirmeler yapılması gerekiyor" dedi. Virüsün gıdalar üzerinden geçmediğini hatırlatan Erdal, "Virüsün gıdalar üzerinden geçtiğini söylemek, tarıma daha çok darbe vurur. Böyle bir şey mümkün değil" ifadelerini kullandı.