Bu yıl Mayıs ayı son 38 yılın en çok yağış alan ikinci Mayıs ayı olarak meteoroloji tarihine geçti.

ENGİNMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre Mayıs ayında yağışlar Türkiye genelinde normaller ve geçen yıl yağışlarının çok üzerinde gerçekleşti. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi normalinin üç katına yakın yağış aldı. 2018 yılı Nisan ayı son 38 yılın en düşük yağış alan ikinci Nisan ayı olarak kayıtlara geçerken, Mayıs ayı ise son 38 yılın en yüksek yağış alan ikinci Mayıs ayı oldu. Ülke genelinde Mayıs ayında Trakya’nın batısı, İzmir, Çanakkale arasında kalan kıyı kesimleri, Antalya’nın doğu ve batı kıyıları, Samsun ile Hatay çevreleri dışında normallerin üzerinde yağış düştü. Türkiye genelinde Mayıs ayı yağış ortalaması metrekareye 88.6 kilogram olarak kaydedildi. Yağış normali metrekareye 49.3 kilogram, geçen yılın Mayıs ayı yağış ortalaması ise 60.1 kilogramdı. Yağışlarda normallere göre yüzde 79.7, geçen yıl Mayıs yağışlarına göre yüzde 47.4 artma kaydedildi.
Ege Bölgesi'nde de Mayıs ayında kaydedilen yağışlar normallere göre yüzde 100, geçen yıla göre yüzde 57 oranında arttı. Mayıs ayında bölge genelinde metrekareye 75.5 kilogram yağış kaydedildi. Yağış normali metrekareye 36.7 kilogram, geçen yıl kaydedilen yağış ise metrekareye 38.3 kilogramdı.

FAYDASI OLMADI


Öte yandan Şeker Bayramı'nı da kapsayan son 5 günlük dönemde Türkiye genelinde yine sıradışı yağışlar kaydedildi. Metrekareye Seferihisar'da 41.8 kilogram, Menderes'e 38.2, Ödemiş Bozdağ'da 56.9 kilogram, Çine'de 50.5 kilogram, Kiraz'da 51.7 kilogram ve Kuyucak'ta 49.1 kilogram yağış kaydedildi. Söke'ye 26 kilogram, Spildağı'na 30 kilogram, Çatalkaya Dağları'na 14.3 kilogram yağış düştü. Şiddetli sağanaklar şeklinde düşen bu yağışlar hızla akışa geçtiği için ne barajlara, ne de yeraltı su kaynaklarına bir faydası olmadı.