İmam nikahlı eşi tarafından öldürülen Tarım Orkam-Sen üyesi Dilek Mamalı’nın katil zanlısı dün bir kez daha hakim karşısındaydı. Zanlı, amacının korkutmak olduğunu söylerken 112’yi de geç kalmakla suçladı.

Haber / Umut KARAKOYUN
 
Buca Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nde çalışan ve Tarım Orkam-Sen üyesi olan Dilek Mamalı, geçtiğimiz Haziran’da dini nikahlı eşi M.S tarafından kalbinden bıçaklanarak öldürüldü. İzmir 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada bir kez daha hakim karşısına çıkan katil zanlısı M.S, savunmasında şaşkınlık uyandıran ifadeler kullandı. Sanık eş, korkutmak için yaptığını, amacının bıçağı kalçasına saplamak olduğunu söyledi. Dilek Mamalı’nın kendini savununca bıçağın kalbine geldiğini ileri süren M.S, burada asıl sorunun ise 112 Acil Servis Ambulansı’nın geç gelmesi ve olaya geç müdahale etmesi olduğunu söyleyerek, herkesi şaşırttı. Aynı zamanda Tarım Orkam-Sen üyesi olan Mamalı’nın duruşmasını İzmir KESK Kadın Meclisi üyeleri ile Kadın Platformu üyeleri takip etti. Duruşma, 11 Ekim’e ertelenirken, kadınlar da yaşanan olaya tepkisini yaptıkları basın açıklaması ile gösterdi. Tarım Orkam-Sen Kadın Sekreteri Sibel Çelik’in yaptığı açıklamada, ataerkil zihniyetin sınır tanımadan kadınların hayatlarını karartmaya devam ettiğini belirtti.
 
İLK 5 AYDA 175 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ
 
Her güne yeni bir kadın cinayeti haberiyle güne başladıklarını söyleyen 'Sibel Çelik; “Ankara’da, İstanbul’da, Diyarbakır’da, Trabzon’da, Konya’da, Antalya’da, İzmir’de her yaşta, her meslekte ve her eğitim grubundan kadınlar katlediliyor. Sadece kadın oldukları için, ayrılmak istedikleri için, eril zihniyetin dayatmalarına direndikleri, kadın bedeni ve ruhu üzerinde erkeğin kurmak istediği  tahakkümü kabul etmedikleri için kadınlar vahşice katledilmekte ve erkek şiddeti sınır tanımadan hayatlarımızı karartmaya devam etmekte” dedi. 2017’nin ilk 5 ayında 175 kadını katledildiğini söyleyen Çelik, kadınların yaşamlarının iktidar sahipleri tarafından kuşatıldığını ve sadece cinsiyetlerinden dolayı en temel hak olan yaşam haklarının ellerinden alındığını belirtti. Çelik, şunları söyledi: “Ülkemizde kadın düşmanı yaklaşımlar, yasaları, sokakları, işyerlerini, evleri kısacası  nefes aldığımız her yeri derinden bir dönüşüme uğratmaktadır. AKP siyasetinin ve devletçi anlayışın şiddet geleneği kendini yenileyerek genişlemeye devam etmekte.”