Haber/ Gökçe ADAR

İZFAŞ eski Genel Müdürü Feyzi Hepşenkal, Kültürpark'ın değişimi konusunda geç kalındığını ifade ederek, Kültürpark'ın İzmir için bulunmaz bir nimet olduğunu söyledi. Kültüpark'ın durumuna üzüldüğünü de dile getiren Hepşenkal, “50 yıl çalıştım. Diğer İZFAŞ müdürlerinden farklı olarak Kültürpark'ı da en az fuarcılık kadar ciddiye aldım. Önemsedim ve o alanda pek çok şey yaptım. Kültürpark'ın her şeyini biliyorum. Kültürpark, İzmir'in bugün ve geleceği için en önemli alandır. Kültürpark'a boş arsa muamelesi yapılmamalıdır. Çünkü bugün yapılanlar Kültürpark'ın boş bir arsa anlamına geldiğini ifade ediyor. Kültürpark bir nimettir. Bize bırakılan bir mirastır. Bugüne kadar o kadar çok hoyratça kullanılmış ki bundan sonra artık kullanılmasın. Kültürpark'ın her metre karesi yeşil olmalıdır. Sadece ağaçların, kuşların, böceklerin olduğu bir alan hayal edin. Kültürpark'a geç kalınıyor. Daha fazla geç kalınmasın” diye konuştu.

Ne gerek var pazara?

Kültürpark içerisine her hafta Çarşamba günü pazar alanı kurulmasına karşı çıktığını da dile getiren Hepşenkal, şöyle konuştu: “Çarşamba günleri üretici pazarı kuruluyor. İzmir'in her ilçesinde zaten pazar yeri var. Ne gerek var böyle bir pazara? Kültürpark içerisinde sabaha kadar konserler veriliyor. Kültürpark bu değilki. Kültürpark üzerinde bir an önce uzlaşma ile bir noktaya gelinmeli ve bu iş artık bir sonuca varmalı. Kültürpark'ta iyiye giden hiç bir şey yok.”

Kültürpark içerisinde kurulan hollerin projesini kendisinin çizdiği hatırlatan Hepşenkal, şu an hollerin kurulma amaçının dışında kullanıldığını söyleyerek, “Holler, Kültürpark'ta kullanıldıktan sonra farklı noktalara taşınabilecek yapılar. Kentin farklı noktalarında spor salonu, kültür merkezi olarak kullanılır diye düşünmüştük. Ancak şu an amacının dışında kullanılıyor. Fuarcılık faaliyetlerinin orada son bulması lazım” dedi.

İEF artık bitmiştir

Kültürpark içerisinde her yıl düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı'na (İEF) vatandaşların ilgisinin azaldığını da dile getiren Hepşenkal, şu ifadeleri kullandı: “İEF artık bitmiş bir şeydir. Böyle bir konsept artık ilgi görmüyor. Eskiden İEF çok güzeldi, çok önemliydi ve gerekliydi. İEF bugünün EXPO'larının bir modeliydi. En önemlisi, eğlence boyutu güçlüydü. Ancak çağ değişti. Eskiden o sanatçıları sadece fuarlarda görebilirdin, şimdi o sanatçılar cebimizde. İEF'ye yeni bir kimlik bulmak yeni bir vizyon yaratmak zorundayız. Yeni boyutlar kazandırmalı, mekanını, zamanını, süresini yeniden düzenlememiz gerekiyor. Ayrıca İEF'nin mekanı İzmir'in tüm ilçeleri olmalıdır. Kültürpark'ı orada her gün oturan insanlara sorun. Sadece berrak ve iyi niyetli bir irade bunu çözebilir.”

Hepşenkal: Bir nimet

Kültürpark'a yönelik karar alınması için düzenlenen çalıştayda, vatandaşların istemediği iki konudan birisinin pazar yeri olduğunu hatırlatan Hepşenkal, sözlerini şöyle noktaladı: “Düzenlenen çalıştayda olmasın denilen, üzerinde anlaşma sağlanan bir konu hayata geçiyorsa, sonuca iyi niyetli bakma şansını kendi elleriyle yok ediyorlar. Kültürpark, pek çok şehirde olmayan bir nimettir. Şehirleri yönetenler doğru olanı yapmak zorundalar. Yapmazlarsa bugün eleştirilirler, yarın yargılanırlar.”

Kültürpark Platformu üyeleri de sosyal medya hesabından yaptıkları açıklamayla, Kültürpark içerisinde kurulan pazar alanına tepki göstererek, Kültürpark üzerinde uzlaşmaya varmak istediklerini ifade etmişti.