Haber/ Didar DEMİRCİ

Buca Cezaevi olarak bilinen 62 yıllık İzmir Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu, fiziki yapısı ve bina yaşından dolayı ihtiyaca yanıt verememesi nedeniyle kapatıldı. İzmir'de 30 Ekim 2020'de yaşanan 6.9 büyüklüğündeki depremden sonra tutuklu ve hükümlülerin diğer ceza infaz kurumlarına nakledildiği 16 bloktan oluşan Buca Cezaevi'nin 17 Mayıs'ta kapatılmasına karar verilmişti. Bugüne dek yaklaşık 600 bin hükümlü ve tutukluyu barındıran cezaevi, Adalet Bakanı Gül'ün oluruyla 17 Mayıs'ta resmen kapandı.

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, “Biz çok defa E tipi cezaevinin artık dünyada kullanılmayan bir sistem olduğunu, bir an önce Buca’dan kaldırılması gerektiğini dile getirmiştik. Cezaevinin kaldırılmasıyla birlikte Bucamızın en büyük sorunlarından birisi olan trafik sorunuyla ilgili tarihi bir dönemece girdik. Jandarma lojmanlarından kaynaklı kesintiye uğrayan Adnan Kahveci Caddesi’nin kesintisiz ulaşıma açılmasını istiyorduk. Bu anlamda ortak akılla yürüttüğümüz çalışmalar çerçevesinde olumlu gelişmeler yaşadık. Şimdi, bu imar yolunun açılması için gün sayıyoruz” diye konuştu.

360 İNFAZ KURUMU KAPATILDI

Buca'da üzüm bağları ve tarım arazilerinin arasındaki 80 dönümlük alanda bin 300 kişi kapasiteyle açılan cezaevi, sonraki yıllarda 3 bin 200 kişilik kapasiteye çıkarılmıştı. İnşa edildiği dönemde Bayrampaşa Cezaevi ile birlikte Türkiye'nin en büyük 2 ceza infaz kurumundan biri olan cezaevi, 2000'li yıllara kadar adli, terör, çocuk ve kadın gibi tüm suç grupları ve cinsiyetlerin farklı koğuşlarda barındırıldığı bir kurum olarak faaliyet gösterdi. Sonraki yıllarda suç grubu ve cinsiyetlere göre müstakil ceza infaz kurumlarının inşa edilmesiyle bu cezaevinde sadece adli suç grupları kapsamındaki yetişkin hükümlü ve tutuklular barındırılmaya devam etti. Bakan Gül, 12 Temmuz'da İzmir'de yaptığı açıklamada, kurum binasının modern infaz yöntemlerine uygun olmaması, depreme dayanıklılık anlamında sorun yaşanması ve İzmir'in de talebi üzerine kapatılmasına karar verdiklerini belirtmiş, “Buca'ya, İzmir'imize yakışır şekilde artık cezaevi değil en güzel şekilde nasıl değerlendirilecekse o şekilde kullanılması için oraya mahkum, tutuklu almama, kapatma kararımız var. İzmir'imiz için hayırlı olsun” ifadelerini kullanmıştı. Öte yandan Adalet Bakanlığı tarafından 2002 yılından bu yana standartlara uymayan 360 ceza infaz kurumu kapatıldı.