İzmir’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir araya gelen Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB ve İzmir Barosu, ortak basın açıklaması yaparak tüm emekçileri Gündoğdu Meydanı’na davet ettiler. İzmir Mimarlık Merkezi’nde yapılan basın açıklamasında Türk-İş İzmir 3. Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, KESK Dönem Sözcüsü Necip Vardal, TMMOB İKK Sekreteri Aykut Akdemir, İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Baran Selanik yer aldı.

İŞÇİLERİN BİRLİĞİ İÇİN ALANLARDAYIZ

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Baskı, sömürü, adaletsizlik. Bu böyle gitmez. Geçinmek istiyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz. Biz birleşirsek dayanışmayı büyütürsek emeğimizin hakkını alırız. Bizim mücadelemiz bu düzeni değiştirecek. Emeğin Türkiye’si ve dünyasını kurmak için birlikte değiştiriyoruz. Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği demek için saat 13.00’te meydandayız. Tüm İzmir halkını, işsizleri, emeklileri, çalışanları haklı taleplerini haykırmaya davet ediyoruz” sözlerini kaydetti. Türk-İş İzmir 3. Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak ise, “Umut, barış, sevgi, kardeşlik duygusuyla meydanda, alanda yer alacağız. 1 Mayıs’ta; KOD-29 performans değerlendirmesine, grev haklarımızın gasp edilmesine, kadın cinayetlerine, taşeronlaştırmaya, özelleştirmeye hayır diyoruz. Bayramımız şimdiden kutlu olsun” ifadelerine yer verdi. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sözcüsü Aykut Akdemir de, 1 Mayıs alanından geçim sıkıntısını ve bunun sebebinin iktidar olduğunu haykıracaklarının altını çizdi.

‘BİRLİKTE DEĞİŞTİRECEĞİZ’

KESK Dönem Sözcüsü Necip Vardal, “Adaletin, demokrasinin, barışın, sendikal hakların yok sayıldığı, hak aramanın yasaklandığı bir ülkenin emekçileriyiz. Alın terimizle, emeğimizle insanca yaşama mücadelesi veriyoruz. Üst üste gelen zamlar, diğer taraftan ekmek su kadar ihtiyacımız olan demokrasi ve adaletin gasp edildiği sistem üzerimize karabasan gibi çöküyor. Yoksulluğa, işsizliğe, sömürüye, güvencesizliğe karşı mücadeleyi büyütmek için alanlarda olacağız. Umudu büyütmek için, halktan emekten yana bir başlangıç için, insan, emek, doğa düşmanı bu düzene artık yeter diyeceğiz. Biz kamu emekçileri, emeğin sömürülmediği, hak arama yollarının önünün açıldığı, grevlerin yasaklanmadığı, emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, barışın, laikliğin hâkim olduğu bir ülke ve dünya istiyoruz” sözlerini kaydetti. İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Baran Selanik de şu şekilde konuştu:

“Sömürü düzeni yargıya da taşındı. Yargının içinde bulunduğu durum emeğin de içinde bulunduğu duruma sebebiyet veriyor. Bunun en büyük nedeni de yargıyı araç olarak kullanan siyasi iktidardır. Düzenin değişmesi için yargının da değişmesi gerekiyor. Bir hukuk devletinin yeniden inşası önemli. 1 Mayıs bizim için ‘Birlikte değiştireceğiz’ sloganı olacak. Birlik olmadan değiştirmemiz mümkün değil. Hukuk devleti, insan haklarının daha da ileriye taşınması için tüm halkımızı ve meslektaşlarımızı 1 Mayıs’a davet ediyoruz.”