Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir Üniversiteler Platformu, Süleyman Soylu’nun sosyal medya hesabından Boğaziçi Üniversitesindeki eylemlere ilişkin yaptığı paylaşımda “4 LGBT sapkını” ifadesine tepki göstermek için onur yürüyüşü düzenlemek istedi. Yürüyüş başlamadan polisin sert müdahalesiyle son buldu.

İzmir Üniversiteler Platformu, Alsancak ÖSYM önünde toplanarak LGBTİ+ bireyler için onur yürüyüşü düzenlemek istedi. Yürüyüşün temel nedeninde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sosyal medya paylaşımıydı. Sosyal medya hesabından Boğaziçi Üniversitesindeki eylemlerde Kabe fotoğrafının yere serilmesi ve üzerinde başka sembollerin olması nedeniyle “Boğaziçi Üniversitesi’nde Kabe-i Muazzama’ya yapılan saygısızlığı gerçekleştiren 4 LGBT sapkını gözaltına alındı!” ifadesini kullanan Soylu’ya, ‘Onur Yürüyüşüyle’ epki göstermek isteyen öğrenciler, göz altına alındı. Polisin müdahalesi nedeniyle göz altına alınan öğrencilerin sayısı bilinmemekle beraber, tahmini 13 kişi olduğu söyleniyor.

Öte yandan Kıbrıs Şehitler Caddesini ve ara sokakları polis abluka altına aldı.

Polis basının işini yapmasını engelledi

İzmir Üniversiteler Platformunun düzenlediği ‘Onur Yürüyüşünü’ takip etmek ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla sahada olan basına da sert müdahalede bulunan polis, basının çekim yapmasını engelleyerek, alandan çıkması için itekledi. Ayrıca, basını sindirmek ve işini yapmasını engellemek amacıyla basın kartının gösterilmesine rağmen, GBT işlemi yaparak baskı kurdu.

Öğrenciler saat 19.00 da Onur Yürüyüşü için İzmir Barosu önünde toplanmaya başladı.

İlk belirlemelere göre gözaltına alınan öğrencilerin isimleri şu şekilde:

Berivan Oğuz

Nagehan Sümen

İsmail Temel

Mustafa Naci Toper

Tuncay Yıldırım Özen

İrem Çelikbaş

Arefe Meryem Yıldırım

İsmail Temel

Tuncay Yıldırım Özen

Berivan Oğuz

Irem Çelikbaş

Utku Zeybek

Zilan

Anıl Işık

Ali Cadirci

Fırat Sertkaya

Ceyda bostancı

Pınar Usta

Murat Aksoy

Levent Topaloğlu

Elif Yerlikaya

Hasan Belli

Gözaltına alınan isimleri, İzmir Üniversiteler Topluluğu açıkladı.