İzmir ulaşımının can damarlarından biri olan İZDENİZ’de, grev devam ediyor. 17'nci gününü geride bırakan grevde, taraflar ilk kez önceki gün bir araya gelirken uzlaşma çıkmadı.

Haber / Umut KARAKOYUN

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZDENİZ’de başlayan grev, 17. gününü geride bıraktı. Vapurların çalışmadığı kentte, sendika ile Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ilk kez bir araya geldi. Türkiye Denizciler Sendikası (TDS) Genel Mali Sekreteri Cevahittin Yeşiltaş, toplantı sonucunda ücretler konusunda uzlaşamadıklarını söyledi. Yaklaşık 3 saat süren toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun katılmadığını aktaran Cevahittin Yeşiltaş, "Görüşmeye Sendika Genel Başkanımız Hasan Pekdemir de katıldı. Bürokratlar vardı, aldıkları yetki doğrultusunda söyleyeceklerini söylediler. Belirli adımlar atıldı ama ücretler konusunda istenilen noktaya gelinmedi. Greve devam edeceğiz." dedi.
Görüşme öncesi Konak Vapur İskelesi’ne gelerek grevdeki çalışanlara destek veren Türk-İş Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım, bir kez daha yetkililere ‘Uzlaşalım’ çağrısında bulundu, ‘Derdimiz üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil’ sözleri ile belediyeye zeytin dalı uzattı. Yıldırım, enflasyon rakamlarına ilave refah payı sunulduğu takdirde toplu sözleşmeyi imzalamaya hazır olduklarını kaydetti. Süleyman Yıldırım, 250 İzdeniz A.Ş. çalışanına sahip çıkarak şu açıklamada bulundu: “17 gündür süren bu onurlu mücadeleyi sürdürüyoruz. Bu grevin yaşanmaması için her türlü mücadeleyi verdik. Maalesef bir iletişim eksikliği yaşıyoruz. Belediyenin 13 ayrı şirketi ve farklı sendikalar var. Gemiyi sürenle, treni süren, çim biçen, çöp toplayan aynı kefeye konuyor. Taleplerimiz bir türlü karşılık bulmadı.”
Denizde çalışan insanlar 2016 Ağustos ayında çıkan yasa ile gelir vergisinden muaf olmasına karşın, bunun uygulanmadığını kaydeden Süleyman Yıldırım, İzmir’i yönetenlerin aklını başına almalarını istedi.

HAKKIMIZI İSTİYORUZ

Türkiye’deki enflasyon oranı artı bir iki puan da refah payı talep ettiklerini açıklayan Türk-İş Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım, İZDENİZ’in cirosunun yarısına talip olmadıklarını belirterek; “Bizim derdimiz üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. İzmirlileri mağdur etmek kimsenin haddine değil. İzmir’i yönetenlerin aklını başına toplaması gerekiyor. Bu insanlar namussuz değil, şerefsiz değil. Namuslu, şerefli, onurlu insanlar haklarını talep ediyor. Biz İZDENİZ cirosunun yarısına falan talip değiliz. Hakkımızı istiyoruz” dedi.
Yıldırım, grevin kent içi ulaşımı içinden çıkılmaz bir hale soktuğunu da kaydetti. Kendilerinin uzlaşmadan yana olduğunu da vurgulayan Yıldırım, uzlaşma mesajlarının sarı sendika olarak algılanmamasını istedi. Yıldırım, şunları söyledi: “Sarı sendika değiliz, teslimiyetçi değiliz. Ne kadar mücadele etmemiz gerekiyorsa edeceğiz. Denizde çalışanlara yüzde 0 zam, karada çalışanlara yüzde 9,5 oranında zam öngörülüyor. Biz TÜRK-İŞ olarak kamuda bile yüzde 12 zam aldık. Herkes şapkasını önüne koyup düşünecek. Bu işi aklı selim şekilde bu işi çözmek zorundayız. Atla deve talep etmiyoruz. Uzlaşmak için her türlü fedakarlığı yaptık, kapımız herkese açık… Denizde yatan gemiler çürüyor. Bu belirsizlik bir an önce ortadan kalksın. Buradaki bürokratlar belediyeyi yanlış yönlendiriyorlar. Bu kararı bir daha gözden geçirsinler.”