Haber / Gökçe ADAR

İzmir’de 30 Ekim’de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından evleri yıkılan ve hasar gören vatandaşların yeni konutlarının yapımı tamamlanmış, teslim edilmesine karar verilmişti. Konut teslim sürecinde, dairelerde eksiklikler çıkmış ve depremzedeler de bu eksikliklerin tamamlanması için beklemeye başlamıştı. Eksiklikler hala tamamlanmaya devam ederken, yeni apartmanlardaki daire sayıları azalmış, hatta öncesinde 120-140 metrekare olan daireler, nedensiz yere 30-40 metrekare küçültülmüştü. Hak kaybı ve birçok mağduriyet yaşadıklarını ifade eden depremzedeler, Proje Alanları Mağdurları Platformu ve İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği çatısı altında yaşadıkları sorunlara çözüm aramaya başlamıştı. Sık sık Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü yetkilileriyle görüşen depremzedeler bu kez de, dilekçe yazarak, bazı taleplerde bulundu. Yetkililerde, sorulara yazılı olarak cevap verdi.

‘KANUN KAPSAMINDA DEĞİL’

Dilekçede, dairelerinin küçülmesiyle hak kaybı yaşadıklarını ifade eden depremzedeler, inşaatı devam eden rezerv alanı bölgesinden ek bir konut talebinde bulundu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü ise, etap etap ayrılan ‘proje alanı’ olarak nitelendirilen bölgelerin de ‘rezerv alanı’ olarak geçeceğini ifade ederek, bu talebe ret cevabı verdi. Dilekçede depremzedelere cevap olarak, “İzmir ili Bayraklı İlçesi Adalet, Manavkuyu, Mansuroğlu Mahallerinde bulunan ve 30.10.2020 tarihinde meydana gelen deprem sonrası Rezerv Yapı Alanı olarak belirlenen 7 adet proje alanında bulunan hak sahiplerine, hem mevcut proje alanlarından hem de Bayraklı İlçesi, Bayraklı sınırları içerisindeki yaklaşık 375 hektar büyüklüğündeki alandan konut verilmesi 6306 sayılı Kanun Kapsamında mümkün görülmemektedir” ifadeleri yer aldı. İsmini vermek istemeyen bir depremzede, “Bu mümkün değil, o hakkınız değil gibi cevaplar veriliyor. Ne bizim hakkımız peki? Evlerimiz küçüldü, sebebini soruyoruz, cevap yok. Çözüm üretiyoruz, ‘kanun dışı’ diyorlar. E ‘nerede hakkımız’ diye soruyoruz, cevap vermiyorlar. Biz ne yapacağız?” dedi.

EKSİKLER KONUŞULACAK

Öte yandan İzmirli depremzedeler, bugün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdür Yardımcısı Zöhre Çam ile görüşecek. Hak kayıplarını dile getirecek olan depremzedeler, yeni apartmanlarının otopark, bahçe gibi ortak kısımlarındaki bazı problemleri de dile getirecek. İsmini vermek istemeyen bir başka depremzede, “Örneğin; apartmanımızın bahçesi var, bahçeyi sulayacak sulama sistemi yok. Otoparklar çok bakımsız durumda. Çatlaklar var, yağmur yağdığında su alıyor. Rutubet oluyor. Hem yaşadığımız hak kayıpları gibi sorunlarla ilgili hem de ortak alanlarımızdaki problemlerle ilgili görüşeceğiz” diye konuştu.