İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel, yurttaşların salgına karşı koruyacağpını düşünerek aşıya olan talebin arttığını fakat aşının covid-19'a yakalanıldığında oluşacak zatürreye karşı koruyucu olması bakımından önemli olduğunu vurguladı.

Korona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle zatürre ve grip aşılarına olan talep her geçen gün artıyor. Sonbahar aylarının etkisiyle daha da artış gösteren talepten kaynaklı birçok yurttaş aşılara ulaşmakta güçlük çekiyor. İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri ve Aile Hekimi Dr. Nuri Seha Yüksel, Sağlık Bakanlığı’nın aşıların tedariği noktasında yetersiz kaldığını belirtti.

Talepler arttı

Sonbahar aylarında grip ve zatürre hastalıklarına yönelik kaygılarının daha fazla olduğuna dikkati çeken Yüksel, söz konusu hastalıkların kimi belirtilerinin korona virüs salgınıyla benzerlik gösterdiğini dile getirdi. Yüksel, “Covid-19’un mevsimsel hastalıklarla birçok benzerlikleri var. Hem mevsimsel hastalıklarla hem de Kovid-19’la aynı anda karşılaşabiliriz. Hava soğudukça ve işlerimizi kapalı alanlarda yapmak zorunda kaldığımız için hastalık hızlı bir şekilde yayılacaktır. Sağlık Bakanlığının bu yüzden aşı sorununu çözmesi gerekiyor. Bütün dünya bu aşıları talep ediyor. Türkiye'de de Aile Sağlık Merkezlerinde grip ve zatürre aşıları bir sorun olarak ortada duruyor. Sağlık Bakanlığı ve bilim insanlarının uyarıları ile birlikte zatürre aşısına dönük talepler arttı” dedi.

Yurttaşların, salgına karşı koruyacağı düşüncesiyle aşıya taleplerini arttırdığını söyleyen Yüksel, “Hâlbuki öyle değil. Bu aşı Covid-19'a yakalandığında, oluşacak zatürreye karşı koruyucu olması bakımından önemlidir. O yüzden bu öncelikle 65 yaş üstüne ve riskli gruplara yapılmaktadır. ASM’lerin aşı bakımından kapasiteleri bellidir. Ancak, yurttaşlar Kovid-19’a karşı koruyucu olduğunu düşündüğünden ASM’lere çok yüklendi. Hatta geçen hafta sonuna doğru Balıkesir’de zatürre aşısı olmadığı gerekçesiyle bir şahıs hemşireleri darp etti” diye konuştu.

'Sağlıkçılar bunun altından kalkamaz'

İzmir'in bazı bölgelerinde de aşı tedariğinde sıkıntılar yaşandığını dile getiren Yüksel, şöyle devam etti:

“Sağlık Bakanlığı’nın grip ve zatürre aşısı tedariğinin yetersiz olmasından kaynaklı yurttaş ile sağlık çalışanları karşı karşıya geliyor. Bu da başka bir soruna yol açıyor. Yetkililer mevsimsel grip ve zatürre aşısı hakkında kamuoyunu doğru bilgilendirmelidir. Hastaneye gitmeye çekinen insanlar önümüzdeki dönemde eğer aşı olmazlarsa mevsimsel grip ile korona virüsü birbirine karıştırarak, sürekli hastaneye başvuruda bulunacaklar. Sağlıkçılar bunun altından kalkamaz.”