Özel/Gökçe ADAR ÇUBUKÇIOĞLU - İzmir'de uzun süredir gündemden düşmeyen Nae Sao Paulo gemisiyle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un açıklaması sonrası Marinetraffic uygulamasında gemiyi çeken Alp Centre isimli römorkun hızını düşürdüğü ve Bakan Kurum'un açıklamasının aksine Aliağa'ya doğru yoluna devam ettiği kaydedilmişti. Ardından gemi 5 Eylül tarihinde sabaha karşı bir manevra yapıp, rotasını Brezilya'ya çevirmiş, geminin Rio Limanı'na döndüğü resmi olarak kaydedilmişti. 1.7 knot hızla ilerleyen gemi, Rio Limanı'na yaklaşırken hızını 5.3 knota çıkardı. Hava şartlarında herhangi bir aksilik olmadığı takdirde, Nae Sao Paulo gemisi 4 Ekim 2022 tarihinde sabah 06.00 sularında Rio Limanı'na varacağı kaydedildi. Geminin Rio Limanı'na vardıktan sonra 'gizlice yeniden Aliağa'ya getirileceği' ileri sürüldü. Ayrıca, geminin 'Brezilya'da bulunan gemi mezarlığına verileceği' iddiası da gündeme getirildi.

Nae Sao Paulo'yu Aliağa'ya getirecek olan SÖK Denizcilik, geminin Brezilya'ya döndüğünü onaylayarak ilk kez açıklama yaptı. Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Yiğit, söylenen “Geminin Brezilya'ya döndüğü doğrudur ancak geminin limana vardıktan sonra ne olacağı konusunda bilgi sahibi değiliz. Süreci birlikte göreceğiz” ifadelerini kullandı. Ayrıca, geminin takip edildiği Marinetraffic uygulamasında ulaşıma kapatılan geminin anlık ilerleme bilgileri ve bulunduğu konum bilgilerinde değişiklik yapılmadı. Süreçle ilgilenen çevreye duyarlı vatandaşlar ise sürecin takip edildiğini söyledi.

'ÜZERİNDE KARAR VAR'

Türk Tabipler Birliği (TTB) Halk Sağlığı Kolu Üyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Soysal, “Geminin limana vardıktan sonra ne olacağı konusunda çeşitli iddialar var. Geminin yeniden Aliağa'ya yola çıkacağı ve kapılı kapılar ardından Aliağa Limanı'nda söküleceği iddia ediliyor. Bu gemi üzerinde, 5 Ağustos tarihinde Brezilya Mahkemesi'nin vermiş olduğu bir tedbir kararı var. O yüzden yasal süreç sonuçlanmadan gemiyle ilgili herhangi bir işlem yapılamaz. Ayrıca Brezilya'da bu geminin müze olmasını isteyen ve dava açan askerler de var. Bu davalar devam ediyor. Davalar sonuçlanmadan gemiyle ilgili herhangi bir şey yapılması doğru olmaz. Sürecin mutlaka titizlikle takip edilmesi gerekiyor. Biz, TTB olarak süreci takip ediyoruz” diye konuştu.

Brezilya da istemiyor
İzmir Yaşam Alanları Platformu'ndan Yasemin Sağlam, “Çok çeşitli iddiaları var. Gemi, Ekim ayının ilk haftası Brezilya'da olacak şekilde devam ediyor. Brezilya Çevre Enstitüsü, 'Türkiye'nin talepleri yerine getirilmeli, eksik olan belgeler tamamlanmalı' diyor. Ayrıca enstitü, “Türkiye'de incelemeler yetersiz ve bu eksiklikler tamamlanmadan Brezilya'ya gelemez' diyor. Gemi, Brezilya'ya vardıktan sonra taşeron bir firmaya devredilebilir ve orada sökülebilir. Süreci takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.