Özel/Murat ERVİN - Ülke genelindeki 1 milyon 139 bin 673 öğretmen bu yıl da 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü buruk kutlayacak. Bu öğretmenlerden özel okullarda asgari ücretle çalışan 163 bin 975'i ile atanamadığı için garsonluk, seyyar satıcılık, inşaat işçiliği veya kasiyerlik yapan binlerce öğretmen içinse durum çok daha acı. OECD ülkeleri arasında öğretmenlerin ortalama çalışma süresi yılda 1675 saat iken bu sayı Türkiye'de 1816 saati buluyor. Bu rakam ile ülkemiz OECD ülkeleri arasında öğretmeni en fazla çalıştıran ülke konumunda. Diğer yandan yine OECD ülkeleri arasında öğretmenlere en düşük maaş da aylık 560 euro ile Türkiye'de ödeniyor. Bu rakam Yunanistan'da 2 bin 88 euro, Almanya'da 5 bin 500 euro ve Lüksemburg'da 10 bin euroya kadar çıkıyor. 

'USTA' BİLE GEÇTİ 
Türkiye'deki ara eleman eksiği ustalık gerektiren inşaat, fayans, tesisat, elektrikçi gibi alanlarda çalışanların günlük yevmiyesi ortalama 550 TL'yi buluyor. En az 10 yıl öğretmenlik yapan ve girdiği sınavda başarılı olması halinde 'Başöğretmen' unvanı alan bir öğretmenin günlük kazancı ise 440 TL'yi geçmiyor. Seyyar satıcıların günde ortalama 400, hamallık yapalar 350 TL, geri dönüşüm malzemesi toplayanların ise yaklaşık 200 TL kazandığı ülkemizde özel okulda öğretmenlik yapan bir öğretmen ise günlük ücreti, tıpkı bir asgari ücretli gibi 183 TL'ye geliyor. 

DERS SONRASI ŞOFÖRLÜK
Eğitim-İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Adem Yıldırım, en büyük sıkıntının 'ücretli öğretmenlik' sisteminde yaşandığına dikkat çekti. Yıldırım, “Bu öğretmenlerimiz neredeyse asgari ücretin yarısına çalıştırılıyor; tatillerde ücret alamıyor ve sigortaları da 15 günlük yapılıyor. Ücretli öğretmenlerin bir çoğu işe başladıktan 3-4 yıl sonra ayrılıp tezgahtarlık, kasiyerlik mesleğine geçiyor. Okulda devam edenler ise öğle arasında bir gevrek bile alıp yiyemiyor; gün sonunda ise okuldan çıkıp lokantada, kafede, takside çalışmak zorunda kalıyor” diye konuştu. 

'BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK'TÜR'
Geçtiğimiz hafta sonu Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlere yönelik yapılan 'Kariyer Sınavı'nı eleştiren Adem Yıldırım, ilk kez bu yıl Öğretmenler Günü'ne moralsiz, kırgın ve kızgın girdiklerini açıkladı. Öğretmenlerin bu unvanları kendisine yakıştırdığı için girmediğinin altını çizen Yıldırım şöyle konuştu: “Sınava girmelerinin tek nedeni maaşlarına yaşanacak artış. Zaten arkadaşlarımızın ne sınava girerken ne de çıktıklarında yüzleri gülmüyordu. Tüm öğretmenlerimiz 'Başöğretmen'in Atatürk olduğunun farkında. Birilerinin bu unvanı kullanıp kendisini Atatürk ile kıyaslamasına asla müsaade etmeyeceğiz. Atatürk'ün öğretmenleri Atatürk'e ve onun unvanlarına sahip çıkmaya devam edecek.”  




İKİ DUDAK ARASINDA
Taner Çalık (Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası YK Üyesi): Çevremdeki bir çok meslektaşım bu şartlarda öğretmenlik yapılamayacağına inanarak başka sektörlere geçiyor. Özel okullarda çok yoğun ve uzun saatler çalışsak da aldığımız ücretler asgari ücret seviyesinde. Bir markette kasiyer olarak çalışmak bile daha fazla para kazandırıyor. Hatta okul sonrası bulaşıkçılık, garsonluk yapan çok sayıda öğretmeniz var. Ayrıca hiç bir güvencesimiz de yok. Okul yönetimi 'yarın gelme' dese ne tazminat ne de başka bir ücret alamıyoruz. Yani geleceğimiz 2 dudak arasında.



İNTİHAR EDİYORLAR
Atila Sertel (CHP Milletvekili): Gazi Mustafa Kemal Atatürk eğitime çok önem vermiştir. Kendisi ilk kez Millet Mektepleri'nin 'Başöğretmeni' olarak kabul edildi. Bugün ise öğretmenlerimiz ciddi geçim sıkıntısı çekiyor hatta borçlarını ödeyemeyip ihtihar ediyor. Yüzbinlerce genç öğretmen atama bekliyor. Çocuklarımızı emanet ettiğimiz öğretmenlerin maddi manevi hiçbir sıkıntısı olmaması gerekirken onlarca sorunla boğuşuyorlar. Çocuklarımızın yaşadığı sınav stresini şimdi de öğretmenlere yaşattılar; maaşlarını iyileştirebilmek adına öğretmenler bu sınava girmek zorunda bırakıldılar. 


VEKİL MAAŞI 56 BİN TL
Ülkemizde devlet okullarındaki kadrolu öğretmenlerin maaşı 11 bin 200 TL iken, sözleşmeli öğretmen 9 bin 500 TL, devlette saat ücretiyle çalışan ücretli öğretmenler ortalama 4 bin TL maaş alıyor. Başöğretmen maaşının ise 13 bin 250 TL civarında olması bekleniyor. Açlık sınırının 8 bin TL'yi bulduğu, yoksulluk sınırının 24 bin TL'ye ulaştığı ülkemizde ilkokul mezunu bir milletvekilinin maaşı ise 56 bin TL'ye buluyor.