Haber / Gökçe ADAR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüs salgını dolayısıyla yoğun mesai yapmak durumunda kalan sağlık çalışanları için ek ödeme yapılacağını ifade etmişti. Bu açıklamaya, pek çok sendika temsilcisinden tepki geldi. Sağlık çalışanlarının uzun zamandır devam eden sorunları olduğunu hatırlatan sendika temsilcileri, sorunların kalıcı olarak çözülmesini talep etti.

Demokratik Sağlık-Sen İzmir İl Başkanı Ahmet Doğruyol, sağlık çalışanlarına verilecek olan zammın sevindirici olduğunu ancak ödenecek o para tutarıyla hastanelerdeki ekipman eksikliklerinin giderilmesi gerektiğine dikkat çekti. Doğruyol, "Bu bütçe ile hastanelerimizdeki ekipman eksiklerimiz tamamlansın. Her gün şiddete uğrayan sağlık çalışanları için sağlıkta şiddet yasası çıksın. 3600 ek gösterge düzenlemesi yapılsın. Sözde verilmiş olan ama verilip verilmediği belli olmayan yıpranma payı yeniden düzenlensin. Biz, görevimizin bilincindeyiz. Biz, para değil, sevgi saygı istiyoruz. Kaybolan itibarımızı talep ediyoruz" dedi.

Sağlık-Sen İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Ekrem Özdemir ise, "Sayın bakanımıza yapmış olduğu desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz. Bu kısa süreli iyileştirme dışında bakanlığımızdan; tüm sağlık çalışanlarına 3600 ek gösterge, döner sermaye de adaletli dağılım, yardımcı hizmetlere memur kadrosu, personel alımının artırılması, yıpranma payının geriye dönük işlemesi yönündeki taleplerimizi de hatırlatıyoruz" diye konuştu.

Yasal düzenleme şart

Türk Sağlık-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Barış Koçak da yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Sağlık kurum ve kuruluşlarında yaşanacak şiddet olaylarının en aza indirilerek sıfırlanması için ağır yaptırımlar içeren yasal bir düzenleme hayata geçirilmeli ve uygulanmalıdır. Sağlık kurum ve kuruluşları sıfır toleranslı alan ilan edilmelidir. Sağlık çalışanlarının iş barışına zarar veren, çalışma hayatlarındaki huzuru yok eden ve çalışanı ailesinden ayıran sözleşmeli istihdam tamamen ortadan kaldırılmalı tüm sağlık çalışanları kadroya geçirilmelidir" dedi. Koçak, sözleşmeli sağlık çalışanlarının var olduğunu hatırlatarak, "Personel eksikliğimizi gidermek, genç sağlık çalışanlarını sağlık ordumuza katarak Türkiye’nin sağlığını daha da güçlendirmek için 50 bin sağlık çalışanı ataması bir an önce yapılmalıdır. Sağlık çalışalarının mali ve özlük haklarında iyileştirmeler yapılmadır.”

Para değil ekipman istiyoruz

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Baran Ulaşoğlu, korona virüs tehlikesinden en çok sağlık emekçisinin etkilendiği ifade ederek, Sağlık Bakanlığı tarafından verilecek olan ek ödemenin adaletli dağıtılmayacağının altını çizdi. Ulaşoğlu, "Böyle bir durumda iyileştirme yapılabilir ama adaletli dağıtılmalıdır. Sadece sağlık çalışanlarına değil, yemekhane çalışanından, güvenliğine kadar herkese eşit dağıtılmalıdır. Eşit dağıtılmayacağı için biz bu parayı istemiyoruz. Biz, salgından bizi koruyacak koruyucu ekipman talep ediyoruz" ifadesini kullandı.