Özel/Gökçe ADAR 
İzmir'de yaşayan Ayşe Özvardar ve Zeki Özvardar'ın üçüncü çocuğu Umut Özvardar, down sendromlu (DS) olarak dünyaya geldi. Down sendromlu Umut Özvardar, üç aylıkken kalp rahatsızlığı yaşayarak, hastaneye yatırıldı. 3.5 ay Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yoğun bakımda kalan Umut Özvardar, yoğun bakımdayken, tüm hayatını etkileyecek bir olay yaşadı. Yoğun bakımda Umut'a bakan doktorlar, Umut'un astım hastası olduğunu söyledi. Çeşitli ilaçlar ve solunum cihazları kullanan Umut'un nefes alma sıkıntısı devam edince, ailesi Umut'u bir başka hastaneye götürdü. Yapılan işlemlerin ardından, Umut'un nefes borusunda ve boğazında yüzde 70 darlık olduğunu ve Umut'un sadece yüzde 30 nefes alabildiğini söyledi. Ayrıca, doktorlar 
nefes borusu genişletme ameliyatının Umut'un sağlığına zarar vereceğini ifade etti. 

'BENİM HER ŞEYİM'
Anne Ayşe Özvardar, yüzde 30 nefes alan oğlunun gün içerisinde çabuk yorulduğunu ve bu yüzden en büyük yardımcısının kendisi olduğunu söyledi. Umut'la birbirlerine çok bağlı olduklarını dile getiren anne Özvardar, “Umut, yaşadığı nefes sıkıntısı yüzünden gün içerisinde çok çabuk yoruluyor. Fazla hızlı yürüyemiyor. Mesela, top oynamayı çok seviyor ancak biraz oynayabiliyor. Ben hemen yanına tabure koyuyorum. Yorulunca tabureye oturuyor, dinleniyor sonra tekrar oynamaya devam ediyor. Çok yorgun olduğu zamanlar ise top oynayanları balkondan izliyor. Ben de, onun yorulmasını istemiyorum. Ben onun nefesiyim. Birbirimize çok bağlıyız. O benim her şeyim” diye konuştu. 

AMELİYATI ÇOK RİSKLİ
Umut'a bir şey olacağı korkusu ile nefes borusu genişletme ameliyatına sıcak bakmadıklarını ifade eden anne Özvardar, “Doktorlar, yaşı büyüdükçe yüzde 2-3 nefes borusunun açılma ihtimali olduğunu, ameliyatın çok riski olacağını ifade etti. Umut'un sedyede kalma ihtimalinin çok yüksek olduğunu ve yaşasa bile ameliyat sonrası yemek borusunun zarar görme ihtimalinin de çok yüksek olduğunu söyledi. Ona bir şey olacağı korkusu ile ameliyatı hiç aklımızdan geçirmiyoruz. Umut'a bir şey olursa biz yaşayamayız. Arada, nefes darlığı nedeniyle morarmalar yaşıyor. Hastaneye götürüyoruz. Zaten düzenli kontrollerimiz oluyor” ifadelerini kullandı.

'Hayatımızın neşe kaynağı'

Umut'un nefes darlığı dışında hiçbir sıkıntısı olmadığını ve aldığı özel eğitimler sayesinde başarılı bir çocuk olduğunu ifade eden anne Özvardar, Umut'un tüm ailenin adeta neşesi olduğunu söyledi. Özvardar, “İyi ki Umut, bizim bebeğimiz olmuş. Umut, ailemizin evimizin neşesi. Tüm sülalemizin yaşam kaynağı. Umut, olmadığı zaman hayata küsüyoruz. O, okulda olduğu zaman vakit geçmiyor. Umut, iyi ki doğmuş, iyi ki bizim olmuş” diye konuştu.