DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası iptal edilen ESHOT eylemine yönelik 'grev kırıcılığı yapıldı' haberlerine tepki gösterdi. Sendika, sistemli bir şekilde saldırıya karşı karşıya kaldıklarını açıkladı


Haber / Umut KARAKOYUN

DİSK Genel-İş Sendikası, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde performans düşüklüğü gerekçe gösterilerek çıkarılan işçiler için, ESHOT otobüslerinin iki saat süreyle kontak kapatacağına ilişkin kararında geri adım atmasını ve bazı kentlerde sendikalılara yönelik yapılan saldırılara dair açıklama yaptı. Genel-İş Örgütlenme Daire Başkanı Taner Şanlı'nın düzenlediği basın toplantısında, asılsız haberlerin yapıldığı ileri sürüldü. Taner Şanlı; “Ülkede ne yaşanırsa yaşansın, bizim gündemimizde emek var. Ülkedeki saldırılar sistemli. Ne zaman ülkede bir yasa çıkarılsa, kıyım yapılsa Genel-İş Sendikası hedefte kalıyor. Mücadele ettiğimiz sürece hedefte olacağız. İzmir'de 'Parçalandılar-bölündüler' tarzında haberler yapılıyor” dedi. Açıklamasında eleştiri oklarını diğer işçi sendikalarına yönelten Taner Şanlı; “Burada parçalanan bir Türk-İş ve Hak-İş var” ifadelerini kullandı. Sendikaların nerede olduğunu ne yapmak istediklerini bildiklerini açıklayan Şanlı, bu nedenle DİSK Genel-İş'in sorumluluğunun büyük olduğunu ve hata yapma lükslerinin olmadığını kaydetti.

KOLTUK DERDİMİZ YOK

Birilerinin Genel-İş'i yok etme hesapları yaptığını ileri süren Taner Şanlı; “Bizler onlar gibi buyruk altında çalışan, koltuk derdinde olan sendikacılar değiliz. DİSK'in tarihsel mücadelesine duyulan rahatsızlıktan dolayı saldırıyorlar. Biz tüm güçlüklere rağmen mücadelemize devam edeceğiz. Ve bu mücadeleyi verirken asıl uğraşmamız gereken kesim, bu ülkeyi yönetenlerdir. Sendikal anlayıştan uzak olanlardır. İzmir'de sistemli şekilde yazılan yazılardan birşey anlayamadık. Bu ülkede antidemokratik yasalar var, onları yazın. Bu ülkede hala taşeronların olduğunu ve ihalelerin siyasilerin iki dudağı arasında olduğunu yazsınlar. Kadro talebimiz var. Asıl kurtuluş kadrolu olmak. Başka türlü bu kaygıları her zaman yaşayacağız. Birilerinin sınıfın nasıl daha iyi olmasını tartışmadığı, ihanet ettiği yerde bunlar yazılıp çizilmiyor” dedi.

İşten atılan işçiler için umutluyuz

Son günlerde Türk-İş'e bağlı sendikaların, DİSK'in örgütlü olduğu yerlerde saldırılar düzenlediğini açıklayan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise şunları söyledi: “Bazı basın yayın organlarında, Genel-İş Sendikası'nın bir birine düştüğüne dair haberler yapılıyor. Oyunlar oynanıyor. Gördüğünüz gibi bir bütün olarak yan yanayız” dedi. Önceki gün İzmir'de, belediyeden atılan işçiler için ESHOT otobüslerinin iki saat süreyle kontak kapatma eylemi yapacağını duyurulmuş fakat daha sonra belediye yetkilileri ile görüşmelerin yapıldığı gerekçe gösterilerek bu eylem iptal edilmişti. Sendikanın hamlesi, tartışmaları da beraberinde getirdi. Bunun üzerine açıklama yapan Memiş Sarı; “Eylem kırıcılığı yapıldığına dair haberler çıktı. Kesinlikle hiçbir şubemiz eylem kırıcılığı yapmadı. Taleplerimizin bazıları yerine getirildi. Görüşmeler süreceği için eyleme ara verildi. Bize karşı, hangi kurum ve kuruluştan yapılmış olursa olsun tehditlere karşı pabuç bırakmayacağız” dedi. Şanlı ise, işten atılan personel ile ilgili görüşmelerin sürdüğünü, kendilerinin iyi niyetli olduğunu ve işçilerin işe başlayacağını düşündüklerini söyledi.